adevărul: format şi layout nou

Adevărul apare pe piaţă, de mîine, într-un nou format. Ceva mai mic – presupun ca va avea aceleaşi dimensiuni ca Jurnalul Naţional – şi un pic mai colorat. De fapt, va fi full-color. S-a publicat prima pagina în format PDF pe adevarul.ro, însă eu am apucat să-l fac direct JPG. Click pe “thumb” pentru mărire.

Păreri, comentarii? Personal, mie îmi place noul layout, e mult mai curat. Singura problemă e că, de la o vreme, toate ziarele tind să se micşoreze, să se apropie ca dimensiuni de tabloide. Chestiune cam nasoală pentru că, la un moment dat, toate gazetele vor tinde către conţinut gen Libertatea sau Click. O altă chestiune care mă scoate din sărite este limitarea articolelor ca număr de caractere (cu tot cu spaţii) undeva în jurul cifrei 3.000 pe un astfel de format. În trei mii de caractere nu poţi să faci un interviu, la fel cum nici nu vei reuşi să cuprinzi toată informaţia pe care doreşti să o publici. Pînă una-alta, spaţiul în care ar trebui să apară informaţii e ocupat de fotografii uriaşe. Pînă la urmă, ce ar trebui să fie mai important: poza sau conţinutul, ştirea propriu-zisă?

4 comentarii

  1. Nu am timp. Tu ai timp? Cind citesti ziarele pe hirtie (presupunind ca mai lasi din cind in cind dracu laptopul ala si mai pui mina si pe un ziar din hirtie) ? Eu abia mai apuc seara sa ma uit pe saptaminale si reviste. Nici acolo, unde se presupune ca ma intereseaza serios subiectul (sa zicem ca citesc o analiza in Capital) nu reusesc sa citesc fiecare rind, iar in final imi dau seama ca din toata informatia prezentata 30-40% nu m-a interesat, nu mi s-a parut utila (in sens direct). Cu atit mai putin am timp pentru un cotidian.

    In plus, din 10 subiecte, probabil ca ma vor interesa doar 2. Desigur, pe alt cititor il vor interesa altele 2 din cele 10 si tot asa, astfel ca in cele din urma ai putea spune ca se justifica o abordare complexa a fiecarui subiect. Sa nu uitam, insa, ca e vorba despre ziarul tiparit caruia eu nu-i pot acorda foarte mult timp si ca in final pe mine tot doar 2 articole ma vor interesa. Spune-mi rece ce s-a intimplat, spune-mi clar cum ma poate influenta evenimentul, scrie-mi cum ma pot folosi de subiect in viata mea de zi cu zi si trimite-ma la editia on-line pentru o abordare extinsa!! Asa vad eu viitorul. Prin specificul sau editia on-line este facuta tocmai pentru abordari extinse, pentru elemente de detaliu si de atmosfera, pentru analize, pentru incursiuni in backgroundul/istoria evenimentului/personajelor, e capabila sa-mi ofere trimiteri catre articole mai vechi pe acelasi subiect etc.

    Cit priveste fotografia ma gindesc ca uneori ea poate fi chiar subiectul (rar ce-i drept), cum au aparut recent intr-un cotidian fotografii cu permisele de acces in Guvern pe parbrizele fruntasilor PSD. Aia merita jumatate de pagina pentru ca aia era stirea, in rest, toata lumea ilustreaza cum poate mai bine. In principiu ma gindesc ca te poti folosi de fotografie tocmai pentru a compensa lipsa detaliilor de atmosfera si a comentariilor excluse de limita celor 3000 de caractere.

    hm…sper ca asta sa fie ultima oara cind mai scriu atit de mult intr-un comentariu…. drace…

  2. trendu’ cu micsorarea textului si marirea pozelor e deja regula pe-afara, tu acum te-ai trezit? :)

  3. a, pardon, aci nu te pot contrazice :)

  4. o fi regula pe afara, da’ tot naspa e :))