Adobe îngroapă Flash… la nouă ani după ce a murit

Adobe a anunţat, în sfârşit, că urmează să îngroape Flash (cu derivatele Flash Player şi Shockwave)… în 2020. Practic, asta înseamnă că le-a luat şase ani ca să se prindă că e momentul să-l îngroape şi le mai ia încă trei ca să… nu ştiu, să ceva.

Flash a murit în 2011, în momentul în care au anunţat că nu vor mai continua dezvoltarea lui pentru Android – şi asta la un an jumate după ce Steve Jobs a dat cu el de pământ, atât de mult le-a luat să se prindă că n-are nici un viitor.

Între timp, Flash a devenit cel mai găurit plugin de browser din lume, cu bug-uri fără rezolvare, şi cu toate astea, Adobe au zis “nu, îl mai ţinem.

E drept şi că:

  • Adobe au cumpărat Macromedia fix pentru Flash, câtă vreme le-au îngropat celelalte produse destul de repede şi, sub o formă sau alta, era cazul să mulgă produsul cât mai multă vreme posibil
  • Flash a fost, timp de mai bine de zece ani (Macromedia l-au cumpărat în ’96 de la FutureWave, dar abia pe la Flash 5 a devenit folosit la scară largă), singurul mod de a reda animaţii sau video şi, măcar din punct de vedere istoric, trebuie să-i recunoaştem meritele

Doar că astea nu sunt scuze pentru a nu omorî un produs inutil şi plin de vulnerabilităţi. În orice caz, e bine că s-au trezit, totuşi.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. nu reușesc să găsesc articolul tău scris cu ocazia scrisorii lui Jobs referitoare la flash, erau acolo niste comentarii ale unor fani die-hard ai flașului pe mobil pe care mi’ar face plăcere să le recitesc azi.