AdServer Delivery WordPress Plugin: Reclamele pe blog din adserver, livrate mult mai uşor

După vreo două zile de bătut capul, am reuşit să fac un facelift blogului. Am schimbat nuanţa de roşu cu una mai deschisă, am adăugat JS, iar acum vin cu un plugin liber la download (scris în vreo 40 de minute, să fie clar, plus vreo zece minute de ajutor de la Răzvan Gîrmacea, ceea ce face din edukid.ro un soi de sponsor, să fie clar).

AdServer Delivery NU e un plugin pentru reclamă livrată de orice tip de adserver. Dimpotrivă, este creat pentru reclamele livrate prin ad20.net. Adică ceea ce vedeţi în status-bar-ul browserului cînd se încarcă paginile (fie core.ad20.net, fie content.ad20.net). Mai exact, pentru ce se foloseste mai ales în România.

Pe scurt

AdServer Delivery este un widget pe care îl foloseşti ca atare. Intri în /wp-admin/widgets.php şi îl tragi în sidebar-ul în care doreşti să apară (asta în cazul în care ai mai multe). Funcţionează ca orice alt widget, cu drag&drop.

Atenţie! E gîndit să suporte mai multe tipuri de reclamă, de la leaderboard (728×90 px) şi rectangle (300×250 px), pînă la 150×150, acolo unde se cere. Funcţionează exclusiv cu codul de adserver generat pentru fiecare blog în parte, iar înainte de a-l activa, verifică ce cod ai primit. Mare filozofie nu e, dar sînt cazuri în care primeşti cod de leaderboard, iar la “dimensiunea bannerului”, cînd ai selectat “728×90”, să-ţi dea eroare.

Se poate întîmpla din cauză că dimensiunea definită în adserver să fie alta decît cea pentru care ştii că ai primit codul (de exemplu, 0x0 px). De asta, repet: atenţie la dimensiune. Pe de altă parte, s-ar putea să funcţioneze indiferent de ce scrie acolo. N-am testat cap-coadă, dar e mai bine să fii atent decît să-ţi pară rău că dă eroare.

Instalare

 • Download arhivă
 • Dezarhivare
 • Upload în /wp-content/plugins/
 • Activare din Dashboard > Plugins
 • Drag and drop din Dashboard > Widgets

Cum eşti sigur că funcţionează

Pentru că suportă inclusiv format de leaderboard, îl poţi folosi chiar şi în header. Doar că nu-i chiar atît de simplu, prin urmare, trebuie să explic cu codul în faţă. În template-ul meu, fişierul header.php arată, printre altele, cam aşa:

<div id="header">
	<ul class="nav">
		<?php wp_nav_menu(array('menu' => 'nav', 'theme_location' => 'nav', 'depth' => 1, 'container' => 'div', 'container_class' => 'menu', 'menu_id' => false, 'menu_class' => false)); ?>
	</ul>
	<div id="logo">
		<h1><a href="<?php echo get_settings('home'); ?>/"><?php bloginfo('name') ?></a></h1>
	</div>
	<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar('lead') ) : ?>
	<?php endif; ?>
	<ul class="subnav">
		<?php wp_nav_menu(array('menu' => 'subnav', 'theme_location' => 'subnav', 'depth' => 1, 'container' => 'div', 'container_class' => 'menu', 'menu_id' => false, 'menu_class' => false)); ?>
	</ul>
</div>

Observaţi, pe rîndurile 8 şi 9, că am inclus, acolo, o zonă “widgetized”. Sau, cum ar zice americanul pe româneşte, un sidebar în care să incluzi widget-uri. E impropriu spus sidebar, că nu asta e. Dar e mai simplu de înţeles. Bun. Ca să poţi introduce un leaderboard, trebuie să editezi header.php şi să dai un copy/paste scurt la rîndurile 8 şi 9. Sau, mai simplu, la următoarea bucată de cod:

	<?php if ( !function_exists('dynamic_sidebar') || !dynamic_sidebar('lead') ) : ?>
	<?php endif; ?>

Iniţial, n-o să funcţioneze. Asta din cauză că nu e definit nici un “sidebar”. Pentru asta, trebuie să editezi functions.php. În functions.php, dai enter după <?php şi dai copy/paste la următoarea bucată de cod:

if ( function_exists('register_sidebar') )
  register_sidebar(array(
    'name' => 'lead',
    'before_widget' => '<div class="widget" id="%1$s">',
    'before_title' => '<h2 class="title">',
    'after_title' => '</h2>',
    'after_widget' => '</div>',
  ));

Stilizare

Cum arată stilizat? Click pentru mărire.

Cu ce mă ajută?

Ce face bucata asta de cod? Defineşte zona din header pentru care ai dat copy/paste la codul cu un paragraf mai sus. E important ca id=”%1$s” să existe dacă vrei să stilizezi DIV-ul. Ideea din spate e relativ simplă: în loc să te complici cu crearea unor DIV-uri noi care să conţină bannerele, widget-ul le creează singur. Prin urmare, singurul lucru rămas e stilizarea.

Fiecare banner primeşte un ID în funcţie de dimensiune. Un banner de 300×250 de pixeli va avea ID-ul r320x250. Un leaderboard va primi ID-ul r728x90. E drept, nu e corect “gramatical” dacă vrei să pui două bannere de aceeaşi dimensiune, cîtă vreme ambele vor genera acelaşi ID CSS, dar cum n-am văzut nicăieri două leaderboard-uri pe aceeaşi pagină… O să rezolv problema la un viitor update.

La ce foloseşte titlul?

În cazul în care v-aţi întrebat la ce-i bun cîmpul de titlu, iată explicaţia: de multe ori, se simte nevoia semnalizării reclamei în diverse moduri. Poate fi o simplă reclamă, pe bani, şi s-ar putea să vrei să scrii deasupra ei “Publicitate” sau “Sponsor”. Pe de altă parte, poate fi o campanie în care crezi şi pe care o susţii pe gratis, caz în care nu vrei să fie confundat bannerul cu o reclamă, şi poţi scrie “Susţin”. Pe scurt, cam asta e. Dacă laşi cîmpul necompletat, nu va apărea nimic.

Download

Pluginul este disponibil în două versiuni. Prima este cea pe care o vedeţi în prima imagine, în care trebuie introduse toate datele. Cea de-a doua versiune e pentru cei al căror spaţiu publicitar este cedat către Standout, agenţia lui Ionuţ Oprea. Am lăsat de completat doar numele site-ului, zona şi dimensiunea bannerului.

Downloadaţi după bunul plac (da, URL shortener-ul e pentru statistici). Distracţie plăcută.

5 comentarii

 1. io zic sa te mai gandesti cumva si sa il faci automat si pentru header

 2. Mda, m-am gindit si la asta, da’ tre’ sa fac un filtru care sa creeze zona in header si, oricum, e mai complicat. Asta din cauza ca unii ar vrea leaderboard-ul in dreapta logo-ului, de exemplu, dar n-au destul spatiu. La unii, div-ul cu logo-ul se cheama “logo”, ca la mine, la altii se cheama “headerleft”, de exemplu. Si avind variabile din astea, singura solutie fezabila e sa pun leaderboardul deasupra headerului si sa-l stilizez direct din plugin. Adica sa fac un filtru care sa-l plaseze imediat dupa tag-ul BODY. Da’ iar, unii or sa se plinga din cauza asta. Ma gindesc la o solutie, ceva.

 3. offtopic: deschide pagina de fata in Chrome, cu AdBlocker-ul pornit :)

 4. poti sa il faci cumva float left or right si sa dai din plugin optiunea de a-l muta stanga dreapta sus jos