Ai un router D-Link care taie netul cînd are chef? Iată soluţia

Am un D-Link DIR-652 de ceva vreme. L-am schimbat după ce precedentul, de care am fost mulţumit, a crăpat inexplicabil. Mă rog, i-a murit sursa şi, cum ieşise din gamă, a trebuit să iau un 652 cu IPV6, de parcă aveam nevoie de opţiunea asta. În fine, de cînd l-am luat, mi-am blestemat zilele. Nu e zi în care să nu oprească netul cînd are el chef. De regulă, cînd se mai conectează sau, dimpotrivă, se deconectează vreun laptop. De fiecare dată, dă-i restart. De fiecare dată, aşteaptă două minute pînă dispare mesajul “The gateway is currently measuring your network connection.

Sincer, mă săturasem şi mă pregăteam să-l arunc. Pînă azi, cînd m-am gîndit mai bine şi am căutat scurt o soluţie. Ce să vezi? Între timp, a apărut una. Se pare că routerul meu e imbecil. Lăsat pe setări automate, se apucă el, de nebun, să verifice statusul datelor trimise. Şi pentru că, brusc, nu se mai întîmplă nimic, se gîndeşte el că ar fi cazul să ia o pauză. Şi ia o pauză pînă îi dă cineva restart. De ce? Că aşa s-au gîndit inteligenţii de ingineri de software, de la D-Link, că ar fi normal.

Rezolvarea e următoarea: te loghezi în admin, dai click în meniul de sus pe Advanced, apoi, în cel din stînga, pe QOS Engine, şi apoi te apuci de modificări. Debifezi Automatic Uplink Speed (care, apropo, e setat pe 128,) selectezi, la Transmission Rate, maximum (2048, după cum se poate observa) şi selectezi, la Connection Type (dacă eşti pe RDS, e ideal) opţiunea Cable or other broadband network. Salvezi, o să se reseteze şi, după aceea, nu mai apare minunea aia de mesaj cu măsuratul benzii.

Teoretic (o să revin cu un update în una din zilele următoare, ideea e că la toţi a funcţionat, dar vreau să mă conving că nici la mine nu mai dă rateuri,) nici nu se va mai reseta cînd îl taie circuitul.

9 comentarii

 1. Din experienta (DIR-655) iti spun ca router-ul va merge cel mai bine daca dezactivezi de tot acel QOS (ironic, QOS = Quality Of Service). Setat asa cu Uplink Speed la 2Mbps, o sa iti limiteze viteza de upload care in mod normal pe RDS bate spre 50 MBps. Automat, asta o sa-ti scada si viteza de download.

  Am incercat si eu cu setarile tale, si de la 93 Mbps download si 50 MBps upload cu QOS dezactivat, mi-a scazut la 43 Mbps download si doar 2 MBps upload.

  Eu am ajuns sa umblu pe la QOS pentru ca de cate ori luam ceva de pe torrent, nu mai puteam sa deschid nicio pagina in browser, pur si simplu nu mai mergea nimic in afara de torrent…si nici ala nu cu viteza maxima. Dupa ce am dezactivat QOS-ul nu mai am probleme cu browser-ul, iar clientul de torrent are grija sa descarce si cu 10-12 MB/s constant cand are de unde…

 2. Folosesc din 2008 un Dir 615 si nu am avut niciodata probleme, niciuna!! Probabil depinde foarte mult dar brand-ul si produsele nu mi-au creat probleme.

 3. …se pare ca mi-a ajuns in moderare comentariul

 4. la D-linkurile mai vechi (si ieftine, probabil fara optiuni Qos) mai rezolvam probleme de resetare (foarte dese) prin dezactivarea logurilor.
  Probabil nu avea suficient procesor cat sa gestioneze si wifi si sa si scrie loguri. Sau spatiu insuficient…

 5. buna si mie mi-a facut asta si multumesc celui care a facut tutorialul acesta ca si eu am vrut sa arunc routerul multumesc

 6. Salut am si eu acelasi router ca al tau si eu am aceiasi problema am facut ce ai zis si pentru o zo a mers dupa iarasi sa dus conexiunea mereu cand ma conectez cu mai multe dispozitive de exemplu telefon sau xbox se duce de tot conexiunea chiar nu mai stiu ce sa fac chiar as dori sa ma ajute cineva as face orice ca sa rezolv odata cu routerul asta a inca ceva eu la reconect mode este always on si mazimum idle time arata 0.Chiar am nevoie de ajutor ms anticipat :)

 7. Am exact aceiasi problema si astept ceva sfaturi sper sa mai intre cineva pe aici

 8. am luat un router TP-LINK,si nu stiu cum sa-l conectez la internet.
  Ma puteti ajuta cu un sfat sau indruma?
  Multumesc

 9. Eu am un Asus RT12N cu două antene foarte performant 14 canale de bandă o să încerc si eu recomandările tale am internet de la rcs – rds si numai probleme am cu el el dracu mă îmbătrâneste prematur de nervi ce – mi face