Una dintre primele chestii pe care mi le-am cumpărat din prima leafă luată de pe șantier a fost o pereche de AirPods. Nu că aș fi avut neapărat nevoie de căști wireless, dar pe cele obișnuite nu le foloseam deloc. Mă enerva că ba trebuie să descurc cablul, ba că atârnă aiurea și peste geacă, ba că-mi pică din urechea stângă dacă bag cablul pe dedesubt, în fine.

Le-am cumpărat la începutul lui aprilie din… Flanco, magazinul din Mega Mall. Pe principiul “nu știu dacă am nevoie de ele, dacă să le comand să-mi vină la birou, să mai aștept…“, m-am trezit în București cu genul ăla de dorință ilogică de a mi le lua.

Notă: nu știu de ce, dar nu se mai găsesc la Flanco, însă sunt la eMag. Faza simpatică este că le-am prins cu o reducere de vreo sută de lei (am dat 800, parcă – în fine, prețul curent de la eMag, de fapt, căci la eMag nu intraseră la soldări). Pe românește, am ieșit cu vreo zece lire sterline mai ieftin decât dacă le-aș fi comandat în Anglia.

Ce tre’ să știi despre AirPods:

  • setup-ul e simplu: deblochezi iPhone-ul, deschizi cutiuța și-ți apare instant pe telefon întrebarea. Vrei să le “împerechezi”? Și aia e tot
  • sunt câteva opțiuni ce pot fi setate, dar te scarpini un pic după ureche și cauți pe Google ca să-ți dai seama unde sunt. Mai exact, Settings > Bluetooth > AirPods. Apeși pe i și poți să le schimbi numele, să setezi pe ce cască să dai un dublu-tap pentru pauză/play – cealaltă pornește Siri, tot la un dublu-tap
  • poți să activezi “detectarea automată a urechii” (traducere după ureche, mno). Asta se traduce cam așa: în momentul în care ai scos o cască din ureche, muzica se oprește. Când o pui la loc, pornește. E o opțiune utilă, de exemplu, când cumperi ceva de la chioșc și vrei să auzi cât costă – scoți o cască (asta dacă nu dai un dublu-tap). Și e utilă, de exemplu, dacă ești cu bicicleta și-ți cade din ureche. Alt exemplu e că, odată deschisă cutiuța, se conectează direct la telefon, iar în momentul în care ai băgat o cască în ureche, îți mută tot sunetul de pe telefon direct în căști
  • doar că, ale dracului drăcii, nu cad. Am mers cu ele câteva zeci de kilometri, am și alergat, stau la locul lor bine mersi

Bateria de AirPods

În esență, cât zice Apple, atâta țin, deși eu suspectez că durata e mai mare. Eu le bag la încărcat cam la zece zile în condițiile în care le țin pe urechi undeva spre o oră zilnic. Se încarcă cu cablul de iPhone în aproximativ 25 minute, dacă am socotit eu bine.

Că veni vorba, eu am ajuns să am o colecție de cabluri – unul de la AirPods, unul de la un Magic Keyboard 2 pe care-l am în țară, un USB-C – Lightning (mno, Mac nou, altădată despre el), cel de la iPhone și încă două mai vechi și roase pe la capete.

Cum se aud căștile. Două vorbe despre sunet pe AirPods

Pe scurt, surprinzător de bine. Izolează foarte bine sunetul de fond (probabil grație microfoanelor). Prima impresie, în aprilie, când așteptam tramvaiul la Electroaparataj, a fost aceea că sunt într-o cameră închisă. Bine, le și dădusem la maximum.

Nu știu să traduc corect “immersive“, dar cam ăsta e cuvântul (Știu, “imersiv”, dar am o vagă impresie că e un barbarism). Basul e potrivit (nu-ți sparge timpanele), au reușit să-l echilibreze foarte bine, nu se aud bâzâituri la volum mare nici măcar pe înalte. E ca și cum ai avea pe urechi niște căști over-the-ear cu noise cancelling.

De reținut, totuși, că nu anulează total zgomotul – și nici nu ți-ai dori asta, că nu știi de unde dă un biciclist peste tine pe trotuar sau vreo mașină pe trecerea de pietoni. Altfel, volumul e potrivit la maximum, mai ales pentru cei ce utilizează Apple Music în mod frecvent, aplicație care-ți varsă muzica la același nivel de decibeli.

Dacă te-ai apucat să rulezi un clip de pe YouTube, de exemplu, unde un isteț s-a gândit să dubleze decibelii la “montaj”, mult noroc.

Acu’, n-ar trebui să te aștepți la calitate de căști profesionale de studio, dar e de reținut că pentru niște jucărele cât două boabe de fasole, nu știu dacă există o opțiune mai bună, pe nișa lor, de ear buds, din punct de vedere al calității sunetului. Și am încercat vreo câteva, pentru că eram curios. Ca preț, deh, orice e mai bun.

Dar nu le pierzi?

Întrebarea standard este fix asta: dar nu le pierzi? Nu prea ai cum. Și asta pentru că, ideal, umbli cu acea cutiuță după tine. Una pentru că n-are sens să bagi căștile aiurea prin buzunar, a doua pentru că în cutiuță se încarcă bateriile.

În plus, cutiuța e cât jumătate de card, intră în orice buzunar, indiferent că ești la costum sau că ai ieșit la alergat. Un buzunar tre’ să ai pe undeva. În cel mai rău caz, uiți unde le-ai pus. Aia e cam singura hibă, pentru că dacă nu-s conectate la telefon, caută cutiuța prin casă…

Dacă însă una dintre căști este scoasă din cutiuță și ești relativ prin zonă, le poți găsi cu aplicația Find my iPhone. Volumul alarmei nu e chiar de HomePod (altădată despre asta), e mai degrabă un soi de greiere, dar e suficient.

Defecte? Alte calități?

Păi, da, prețul. Sunt scumpe, dar odată cumpărate, nu te mai poți despărți de ele, iar defectul ăsta e compensat de o altă calitate, anume durata de viață. Le poți folosi până crapă de tot bateria din ele și trebuie să le arunci – asta dacă nu le pierzi.

Altfel, le poți face pairing cu Mac-ul (probabil și cu Windows, dar n-am încercat) și, în plus, își fac pairing automat și cu Apple Watch (despre ăsta, altădată, e și el pe listă). Chestia asta e utilă atunci când nu vrei încă o pleașcă pe ecranul telefonului, pentru că poți să pornești muzica direct de pe ceas și să o controlezi de acolo. Învârți de rotiță și dai mai tare sau mai încet etc.

Sincer, dacă e ceva ce-mi lipsește la căștile astea, e un control de tip “swipe” pentru volum. E mișto să poți controla volumul muzicii de pe ceas, dar, de exemplu, dacă ții telefonul în buzunarul din dreapta și cu mâna dreaptă ții o traistă, ar fi mai util să poți pune degetul pe casca stângă și să faci un “swipe up” ca să se audă mai tare.

Desigur, poți muta punga în cealaltă mână, dar la câte ture de Luton – Otopeni am făcut, cu troller într-o mână și cu vreo pungă în cealaltă, ar fi fost mai simplu să aibă o bucată de senzor tactil pe undeva. Nu m-aș mira să introducă opțiunea asta într-o generație viitoare, totuși.

În rest, dacă sari peste preț, numai de bine. Eu am băgat cheltuiala asta, în catastif, la pagina cu “aroganțe“. N-am multe, am vreo trei-patru până acum. Vorba aia, mofturi, dar sunt niște mofturi care, până acum, s-au dovedit destul de utile. Scumpe, dar utile.

1 comentariu

  1. Ok Siri, MAX volume!