Alegătorii au hotărât că Dragnea e nevinovat

Enunțul de mai sus îi aparține pușcăriașului Adrian Năstase, reșapat de Antena 3, și e o exprimare mizerabilă și ipocrită a ideii de democrație totală, adică aia în care poporul hotărăște tot, spre deosebire de un sistem democratic tipic, numit democrație reprezentativă.

E același argument adus de Dragnea de fiecare dată când vrea să-și justifice populismele: a fost ales legitim, de popor, deci e dreptul lui să facă ce vrea. E o confuzie voită între a avea un drept și a avea o responsabilitate.

Democrația, inclusiv cea reprezentativă, nu are ca scop oferirea drepturilor către un număr restrâns de aleși, pentru că asta ar însemna că nu toți cetățenii au drepturi egale. Oferă în schimb calitatea de a alege responsabil pentru toată lumea.

Zilele trecute, lumea ba se amuza, ba ridica din sprânceană la știrea că în China se va introduce un sistem de rating al persoanelor, de unde hop și comparația cu un episod din Black Mirror în care viitorul tău ca cetățean depindea de scorul personal căpătat de pe urma voturilor celorlalți indivizi cu care interacționai. Rezultatul era, desigur, tragic.

Acum vreo săptămână, mă uitam la un episod din The Orville, un serial SF în care se regăsesc toate clișeele posibile din toate serialele de acest tip, un fel de parodie SF centrată pe modelul Star Trek. Unul dintre episoade, cu un scenariu care aducea teribil a highjacking după episodul din Black Mirror, ducea povestea și mai departe.

În esență, un membru al echipajului face o glumă proastă și lumea îi dă rating nagativ până la punctul în care e aproape condamnat la moarte. Pentru că, de fapt, în asta constă democrația totală: tu faci ceva, iar restul lumii îți dă like sau dislike.

Cum ar fi, prin urmare, ca tu să scuipi pe jos, cineva să te filmeze, iar întregul popor să-ți dea dislike până la punctul în care ești condamnat la moarte pentru că, de fapt, există doar o pedeapsă în lume, iar sentința depinde exclusiv de ceilalți și se dă pe ochi frumoși. Îi place de mutra ta, îți dă like; nu-i place, îți dă dislike și mori.

Or, să spui că “alegătorii au hotărât că Dragnea e nevinovat” nu e nici măcar o eroare de logică, e o enormitate, câtă vreme neagă din start însăși ideea unui sistem de justiție independent. Dacă alegătorii decid cine e vinovat și cine nu, la ce ne mai trebuie procurori, avocați și judecători? Bine, nu e ca și când Dragnea și compania n-ar spune același lucru prin OUG 13 sau legile pe care vor să le împingă acum.

Faceți un simplu exercițiu de imaginație: în ce măsură v-ar conveni o astfel de democrație totală, așa cum încearcă să acrediteze ideea Adrian Năstase? Cum ar fi să hotărască gloata că tu ești vinovat, conștient fiind că acea gloată nu cercetează și nu e atentă la detalii? Și în ce măsură credeți că enunțul lui Năstase ar putea avea legitimitate?

Până una, alta, în Constituția României nu scrie că poporul are dreptul de a da sentințe. Bonus: dacă, totuși, trăim într-o democrație totală și alegătorii au decis că Dragnea e nevinovat, la ce mai avem nevoie de parlament?

4 comentarii

  1. Dragnea sa se ducă dracu la pușcărie

  2. Cum ar fi, prin urmare, ca tu să scuipi pe jos, cineva să te filmeze, iar întregul popor să-ți dea dislike până la punctul în care ești condamnat la moarte pentru că, de fapt, există doar o pedeapsă în lume, iar sentința depinde exclusiv de ceilalți și se dă pe ochi frumoși. Îi place de mutra ta, îți dă like; nu-i place, îți dă dislike și mori.

    Sfântu’ Google zice că populația civilă, prin 2006-2008, știa deja răspunsul la asta și mai avea și niște idei pe măsură despre acordarea dreptului de vot.

  3. cand ai un popor care-l doare in dos ca la asa-zisa revoltie oameni au fost impuscati pe strada si nimineni nu se sinchiseste sa afle nu doar cine a tras, ci si de ce s-a tras, ca sa stii ce sa nu faci pe viitor; cand in centru capitalei vin mardeiasi si bat demonstranti pasnici si presedintele le multumeste la televizor si populatia aproba. cand multe alte amanunte mai marunte se intampla si poporul e indiferent de la ele atunci e foarte atragator sa-l propui pe acest popor drept unicul judecator. e imbecil de cinic, dar ce esenta morala au alde nascase, monta, dracnea & co?

  4. Ce pretentii poti sa ai de la Nastase – vanatorul lui peste-sarat care nu a reusit sa nimereasca de la cativa centimetri?