Serviciul Alpha TXT îmi confirmă că SMS-ul e în continuare sfânt

Exista o glumă pe care o tot auzeam şi pe care-o mai fac şi eu ocazional, cică “Ce faci?”, “Aştept salariul ca pe a doua venire a lui Hristos”, cam aşa şi cu SMS-urile în ziua de salariu. Doar că, în marea lor majoritate, funcţiile astea au o serie de limitări. Prin urmare, am fost surprins – în sensul bun – de posibilităţile din Alpha TXT, un serviciu de notificări prin SMS introdus de Alpha Bank, care cred că e cam cel mai personalizabil dintre toate cele existente pe piaţă.

N-am amintit degeaba gluma aia, eu am găsit întotdeauna serviciul ăsta foarte util, mai ales dacă, teoretic, iei banii în ultima zi lucrătoare a lunii, pentru că mesajul vine în timp real, cam în primele secunde după alimentarea contului, şi nu trebuie să te mai stresezi – sau, în fine, eu mă stresez – că nu ştii dacă o să fie azi sau dacă o să fie mâine, că angajatorul e la alta bancă sau că a făcut plata prea târziu etc., şi nici nu te mai oboseşti cu sunat la bancă sau cu deschis şi închis aplicaţia de online banking toată ziua.

alpha-txt

Ce mi se pare mie fain la Alpha TXT e că îţi permite foarte mult control asupra sumelor. De exemplu, pe site-ul serviciului, am văzut că limita minimă pentru notificări prin SMS e zero lei, ceea ce nu-i de ici, colo, însă implică şi mult prea multe SMS-uri (de exemplu, când cumperi cu cardul o apă de doi lei, nu cred că-ţi doreşti să primeşti un mesaj). Se mai adaugă posibilitatea de a primi zilnic notificări cu soldul – mă rog, eu cred că tre’ să fii un pic obsedat de cât cheltuieşti ca să îţi doreşti în fiecare dimineaţă să ştii suma fixă, la virgulă, dar bănuiesc că există şi oameni-contabili printre noi, care chiar vor SMS după fiecare plată.

Mai există două limite, dar nu intru în detalii, spun doar că a doua, cea de 100 lei, şi spun asta din experienţă, e opţiunea ideală (mai există una mai mare), pentru că îţi oferă mai multă flexibilitate.

În fine, pe scurt, poţi să primeşti SMS-uri când încasezi salariul sau primeşti bani din alte surse, când plăteşti cu cardul (inclusiv pe internet) sau retragi bani de la ATM/casierie, când plăteşti în lei sau valută sau faci schimburi valutare la ghişeu ori prin online banking, când şi cât ai de plătit pentru ratele la credite, la care se adaugă notificări cu suma minimă de plată a cardului de credit, scadenţa depozitelor, scadenţa facturilor plătite automat prin direct debit. Adică, în principiu, cam toate cazurile în care ai nevoie.

În fine, astea nu-s singurele cazuri în care e util un astfel de serviciu, cred că e folositor mai ales acolo unde sunt două carduri pe acelaşi cont, folosite în familie – ştiu cazuri, şi unde ţi-e mai uşor să ţii evidenţa, dar cred că cel mai bun scenariu e cel în care ai copii care se joacă pe tabletă sau pe smartphone şi se apucă de cumpărat aplicaţii sau tot soiul de opţiuni in-app, de te trezeşti cu gaura pe card. Cred că-i preferabil să ştii din timp, să poţi anula tranzacţia imediat.

Altfel, din câte înţeleg, cei care îşi activează serviciul în data de 27 mai în unităţile Alpha Bank, beneficiază de o surpriză promoţională.

10 comentarii

 1. Doar nu degeaba i se mai spune și Sf. Bănică :-)

 2. ING rulz :)
  are aceleasi setari pentru sms si inet baking f bun – info organizate si user-friendly

 3. Ei, bravos! In conditiile in care n-ai nici un fel de rezerva de bani (ca doar de aia astepti salariul ca pe Hristos!), iti permiti sa platesti 5 lei pe luna IN PLUS fata de ceilalti (2,5 lei administrare de cont, 4 lei alphaclick, 4 lei/incasare, ca sa nu mai zic de cei 0,2% din orice retragere de numerar pe card).

  Saracia nu e o fatalitate. E o ALEGERE!

  • @mihai: ei, lăsaţi, că nu sărăceşte nimeni de la cinci lei. Toate băncile au comisioane similare. Dacă nu vrei să plăteşti comisioane, optezi să ţi-i toată leafa în portofel şi rişti să ţi-o fure cineva, că la ce-ţi trebuie ţie tehnologie şi carduri? Hai să nu o luăm pe arătură.

 4. “Annual income twenty pounds, annual expenditure nineteen pounds nineteen and six, result happiness. Annual income twenty pounds, annual expenditure twenty pounds nought and six, result misery.” – Wilkins Micawber, apud Charles Dickens.

 5. si mybrd – ul are acelasi optiuni… primesti mesajul din aplicatie (anytime) cind primesti bani sau faci o plata..

  Inclusiv comisionul :))

 6. @Alex: nu, de saracit saracesti de la cumparaturi inutile. Iar SMS-urile pentru anuntarea tranzactiilor fac parte dintre aceste cumparaturi inutile. Daca simti nevoia sa fii anuntat in secunda doi dupa ce iti intra salariul in cont, in fiecare luna, inseamna doar doua lucruri posibile: 1) fie nu stii sa-ti gospodaresti banii pe care ii ai (si atunci nu Alpha TXT e solutia), sau 2) fie suferi de o forma usoara de OCD (si atunci din nou nu Alpha TXT e solutia).

  • @mihai: sau fie e o funcţie nice-to-have, dar trebuie să existe cineva care să ştie mai bine ca tine cum îţi administrezi tu banii sau care să te cunoască mai bine decît te cunoşti tu.

 7. Pe mine ca utilizator Alpha m-a speriat faptul ca e un serviciu platit. Dupa ce ca imi tin banii in cont la banca asat, imi intra salariul tot aici… platesc pentru orice depunere in cont, da te taxeaza la depunere. Mai vor si taxa pentru sms. Zic pas.