Patru ani mai târziu, nu există alternativă pentru LG UltraFine

Acum aproape doi ani, am luat de pe eBay un LG UltraFine 5K refurbished la aproximativ jumate de preț față de unul nou. De atunci, tot caut ceva similar care să funcționeze și cu Windows și nu găsesc.

Au trecut patru ani de când LG a lansat monitorul ăsta în colaborare cu Apple (iar anul trecut au lansat și un refresh) și nici până în ziua de azi nu a apărut unul care să ofere:

  • aceeași luminozitate (ăsta cred că e pe la 500 nits
  • același număr de pixeli per inci la un preț similar
  • conectivitate similară (Thunderbolt 3 și USB-C)

În același timp, nici LG n-a făcut vreun efort să scoată ceva similar, dar cu mai multă conectivitate – măcar un HDMI, chiar dacă nu e cea mai fericită alegere. Și la concurență e aceeași problemă, nu găsesc nimic care să fie compatibil și cu macOS și cu Windows.

Bașca, nici Microsoft nu se zbate să simplifice integrarea cu DisplayPort (teoretic, oferă ceva support, da’ nu via Thunderbolt 3 sau o trăznaie d-asta banală). Și tot urmăresc peisajul, poate-poate găsesc un 27″ cu o calitate a imaginii similară, care să nu coste o avere și care să fie compatibil și cu macOS și cu Windows. După patru ani, nici un alt producător nu are un display Retina pe piață.

Dacă aș găsi, ar putea fi o idee să leg cele două monitoare pe Mac, dar să-l și folosesc pe al doilea (două ar fi mișto, dar mă mulțumesc și cu unul singur) pentru munca pe laptopul de serviciu (uneori, am chef să lucrez de-acasă). Aparent, nu există.

PS: Există tot soiul de idei năstrușnice precum folosirea unui eGPU ca intermediar pentru Windows, dar sunt convins că firma nu-mi cumpără unul, iar eu sigur nu dau banii pe el. Și nici nu vreau în casă încă un monitor mai slab decât existentul pe care să-l plătesc din buzunarul propriu. Și au trecut patru ani și nimeni n-a reușit să bată LG pe felia asta.

 

3 comentarii

  1. Merge Ultrafine-ul și pe un PC cu Windows dacă are Thunderbolt 3.

  2. Mă rog, nu vreau să compar cu monstrul LG 5K, dar folosesc un DELL 4K de 24″ în Retina mode (rezoluția la jumate, densitate pixeli mai mare) și îmi fac treaba.