Alternosfera

De dincolo de Prut, mai exact. I-am descoperit pe băieţii ăştia pe la începutul lui 2007, cîntă un rock extrem de bun. Din păcate, la un moment dat, am închis muzica şi am luat pauză. I-am redescoperit pe cei de la Alternosfera în seara asta, absolut întîmplător, într-o postare pe Facebook. Şi am descoperit că, între timp, au mai scos piese, deşi eu n-am mai auzit de ei.

Cînd i-am ascultat eu prima dată, prin 2007, puteai distinge nişte influenţe, inclusiv de la INXS sau chiar de la System of a Down, pe alocuri. Între timp, şi-au mai cizelat stilul. I-am prins, la vremea respectivă, prin vreo două concerte, unul chiar la Stufstock, dacă nu mă înşel. Au mai cîntat şi prin Club A şi cine ştie prin cîte alte locuri. Nu des întîlneşti astfel de trupe.

Piesa de mai sus e una dintre preferatele mele. Remarcaţi, vă rog, accentul moldovenesc. Parcă n-ar avea farmec fără. Şi mă întreb, cîteodată, de ce n-au încercat şi ceva în engleză – sau or fi făcut-o, habar n-am – şi de ce n-au ajuns şi mai departe. Într-un fel, ăsta e blestemul muzicii româneşti care nu-i dance/pop/manea: nu ajunge mai departe de România, ba chiar şi aici e destul de limitată la un public relativ mic comparativ cu ascultătorii de mizerii.

Şi pentru că trebuie şi ceva mai recent, “Flori de mai.” Şi pentru că veni vorba de chestii apropiate – strict legat de timp -, pe 8 decembrie, de la ora 21.00, îi vedeţi în Turbohalle.