Am descoperit focul. Mă cam arde la factura la mobil, da’ măcar mă încălzeşte cu ceva

Tastatura de pe Sony Ericsson Xperia X1
Tastatura de pe Sony Ericsson Xperia X1

În fiecare dimineaţă, cel puţin jumate de oră sînt în mijloacele de transport în comun, fie că e vorba de RATB ori metrou. Foloseam internetul pe mobil şi înainte, de regulă pentru citit feed-urile din reader. Ei bine, am descoperit că pot să trimit şi mail-uri. Mă rog, nu e ca şi cum n-aş fi ştiut că pot, însă telefonul pe care îl am, momentan, îmi permite să o fac mult mai lejer.

Pe Sony Ericsson-ul meu cel vechi, a trimite mail-uri este echivalent cu a sări coarda în mijlocul unui marş de protest. Activează T9 în română, ai grijă să nu-ţi apară alt cuvînt decît cel care trebuie, ai grijă să apeşi tasta “#” pentru spaţiu, şi nu tasta “0”, ca la Nokia, stai că nu poţi scrie mai mult de trei paragrafe…

În fine, ideea e că am, de vreo săptămînă, un Sony Ericsson Xperia X1. În teste, să am cu ce să mă distrez. O să-i fac un review mai amplu la un moment dat. Ei, de vreo cîteva zile, exceptînd momentele în care a trebuit să bag telefonul în buzunar din cauză că a crăpat bateria fix cînd scriam un mail, am început să-l folosesc pentru trimis mail-uri. În jumătate de oră, astăzi, am trimis vreo trei, dintre care două destul de ample, oricît de mult m-aş fi chinuit să le scurtez.

Avantajul este cel al tastaturii QWERTY, e mult mai uşor de scris decît de pe un telefon obişnuit. Pe de altă parte, nu cred că a fost vreun mail în care să nu fi adăugat un post-scriptum de genul “Îmi cer scuze pentru eventuale typos, încă nu m-am obişnuit cu tastatura de pe telefonul ăsta“. De ce spun că este utilă? Pentru că nu mă omor în mod deosebit cu trimisul mail-urilor, plus că, de regulă, fie uit să răspund, fie mă iau cu ce am de muncă şi îmi aduc aminte foarte tîrziu că trebuia să scriu cuiva. Ca să nu mai spun că îmi acordă mai mult timp pentru ce am de făcut, mai ales că nu trebuie să mai pierd vremea cu ochii în feedreader.

Practic, în jumătate de oră petrecută în transportul în comun, am reuşit să rezolv trei probleme. Bine, pînă cînd mi-o veni din nou factura la mobil. Opţiunea de Mobile Internet de la Vodafone nu e tocmai ieftină.

8 comentarii

 1. Hello Alex :)

  Intrebare scurta pentru tine: daca lucrezi de pe Xperia… de ce ar fi o problema cei cativa euro pe un abonament de date pentru mobil?

  I mean, stiu ca e nevoie de incheiere la articol, but why not go into more details about the Xperia instead?

  • Cum ziceam si in text, o sa vin cu mai multe detalii despre Xperia, insa nu stiu exact cind. Cam peste vreo saptamina, asa, zic eu.
   Oricum, nu e vorba neaparat de bani cind spun de Mobile Internetul de la Vodafone, ci e mai degraba o nemultumire legata de faptul ca e prea scump pentru ce ofera. Atit, nimic mai mult. Cit despre Xperia, este in teste, nu e al meu. Si am o serie de nemultumiri legate de el, o sa le explic cit de curind.

 2. pentru o vreme, acum vreo 3 ani, am avut un abonament WAP de la ORANGE, nelimitat, pentru numai 4 dolari. Nu stiu daca mai exista, dar tin sa spun ca, numai cu prastia mea de telefon sony ericsoon pe care-l am de vreo 4-5 ani, trimiteam mailuri de pe gmail fara probleme. Repede si eficient.
  Ajunsesem sa scriu foarte repede pe tastatura lui obisnuita, intram in circa 3 minute in contul de gmail si imi faceam treaba.
  Bine, mailuri obisnuite, nu scriam romane pe mail.
  Daca cineva isi ia asa o scula doar ca sa dea mail de pe telefon sau feedreader mi se pare ca nu are ce sa faca cu banii. Sau e milionar. Sau vrea musai sa o ia in mufa de la vreun distins cetatean de etinie rrrrrroma si sa ramana fara telefon.
  sa fim seriosi, cat timp din zi nu ai un calculator in fata?

  • Sa stii ca e util si iti faci treaba cu el destul de bine. Pe mine ma scuteste de trimis mailuri cind deschid laptopul, am mai mult timp de lucru. Plus ca te ajuta foarte mult in organizare, daca vrei. Acu’ hai s-o luam si pe partea cealalta, cine isi ia Blackberry ce afacere face? Da ceva mai putini bani pe el, dar altceva? Nu e cam acelasi lucru?

 3. Poti incerca Opera Mini ca browser pt RSS si altele. Eu cu abonamentu de 25 MB reusesc sa stau zilnic pe net macar o ora si ceva, cat imi ia drumul cu RATB-ul si Metrorex-ul.

  Emailu insa stai calm ca nu iti ia mult, doar sa nu ai push email activat…

 4. Eu am un p1i si nu am probleme cu scrisul. Tastatura qwerty ajuta foarte mult. Iar la Orange am un abonament de 5 euro si sincer, desi stau in fiecare si pe feeduri, bloguri, gmail si mailurile de la serviciu, de cel putin 2 ori a cate aproximativ 25 de minute, tot mi se reporteaza MB din cei 30 sau 50 pe care ii am in abonament. so… chiar sunt curioasa cat consuma experia si daca e mai usor de folosit decat p1i.

 5. sony rules.si eu folosesc un model al firmei si sunt multumit de el…

 6. Full querty pe telefon rulz. Full querty mai e pe g1, pe ceva nokiauri de business si pe BlackBerry.

  Nu se compara cu tastaturile touch. Cea de pe iPhone e f buna. Tastatul pe iPhone este mult mai rapid/usor decat pe Omnia de exemplu dar nu la fel de usor de folosit ca una full querty.