Am o problemă medicală. Să merg la spital sau să stau acasă?

Secţia Dermatologie a Spitalului Clinic Colentina

Anul trecut, în august, la mare, a dat peste mine o urticarie de toată frumuseţea. Nu sînt genul alergic şi cu atît mai puţin la apa de mare. Îmi închipui că a fost de la o gogoaşă cumpărată de pe plajă. La Serviciul de Ambulanţă, de unde am plecat cu o injecţie (ceva anti-inflamator), mi s-a spus că e o reacţie alergică. Mi s-a dat o reţetă, în vreo trei zile am scăpat. Singura alergie de care mai sufăr este reacţia mîinilor la Cif, dar mi-o asum (aşa-mi trebuie dacă nu folosesc mănuşi).

De vreo două zile, s-a întors mica mea bucurie de după fiecare folosire a Cif-ului. Mă rog, impropriu spus, că n-am mai pus mîna pe Cif dinainte de Paşti, cînd am şters ramele termopanelor. Şi problema n-ar fi nişte bubiţe roşii ca nişte băşici apărute pe mîini, n-ar fi nici mîncărimea, ci mai degrabă groaza de a mă îndrepta către un spital pentru un diagnostic corect şi-un tratament pe măsură. În fond, ştim cu toţii ce s-a întîmplat la Spitalul CF2, corect?

Am scris, timp de doi ani, pe Sănătate şi, zilnic, am bătut la uşile tuturor secţiilor de spital. Mi-a fost întotdeauna groază de Dermato. Poate şi unde corpul în care activa secţia era o clădire vai-mama-ei, de-ţi era frică să pui mîna pe clanţa uşii, iar la ieşire căutam cu înfrigurare, la 40 de grade afară, un robinet să-mi spăl mîinile. Avînd în vedere cele de mai sus, la care adăugăm halul groaznic în care poate să arate clădirea policlinicii Colentina (să-mi fie iertat, ştiu că titulatura corectă e “Ambulatoriu de specialitate”, dar cînd vezi cum arată la exterior şi înăuntru, parcă nu-ţi vine să-i spui pe numele oficial), mie nu prea-mi arde să mă vadă medicul.

Desigur, pot să întrevăd cauzele care fac din policlinica Spitalului Colentina (deh, stau în sectorul 2, vreau – nu vreau, acolo trebuie să ajung) una dintre cele mai jenante clădiri din zonă, înţeleg bugetele care nu prea există şi pot chiar să pricep scuzele conducerii instituţiei, dar asta nu mă face mai încrezător în vindecarea rapidă a alergiei.

Ba dimpotrivă, aş spune. Cunoscînd o serie de cazuri de infecţii nosocomiale – ca să mă exprim conform cu standardele medicale, deşi tot “căpătate în spital” înseamnă – şi adăugîndu-le pe cele recente, pe care le-am văzut şi revăzut la TV, mi-e mai degrabă frică să nu plec cu altele. Deci, cînd avem un sistem medical atît de praf, chiar ştiind că automedicaţia este, în cele mai multe cazuri, nocivă, cum să nu-i înţeleg pe cei care evită spitalele? Ş-acum, mă întreb: eu ce să fac? Să merg la “ambulatoriul de specialitate” al Spitalului Colentina sau să mă iau după ce zic farmaciştii? Zău, nu prea pot să mă hotărăsc, am o serioasă tragere de inimă.

10 comentarii

 1. Mergi la particular.

 2. O fază oarecum similară am păţit şi eu săptămâna trecută, doar că mie nu mi-au apărut bubiţe ci mi s-au inflamat nişte ganglioni dupa ureki si pe ceafă. Am fost totuşi la spital, mi-am făcut toate analizele posibile şi imposibile, inclusiv radiografii şi ecografii. Mi s-a recomandat un antiinflamator pe care-l iau conştiincioasă de 6 zile încoa. Problema mea e alta: nimeni n-a ştiut să-mi spună motivul inflamării ganglionilor! (menţionez că m-au văzut mai mulţi doctori deoarece la spitalul respectiv am lucrat ceva ani). De fapt unde-am vrut să ajung? A, da! tu te poţi duce la spital că oricum n-o să te lămurească nimeni! Eu, una, m-am dus vacă şi m-am întors bou! Sănătate îţi doresc!

 3. Vis a vis de clinicile particulare… e ok, frumos, termopane, curatenie insa doctorii sunt aceeasi…
  Si acum, asa, o intrebare: ai incercat cu Claritine sau Alerid? Intreb pentru ca daca e sa ai o alergie, o porti cu tine toata viata, nu prea scapi de ea…

 4. Eu votez cu o clininca particulara. Sigur, nu e locul pentru care platesti asigurarea de sanatate si trebuie sa achiti consultatia, dar macar nu o sa-ti fie groaza sa intri in cladire si nici nu o sa se poarte personalul medical “ca la stat”.

 5. E bun, da. Si in general, sa stai linistit, mai ai viata de muncit si de chinuit in ţărişoara asta, nu scapi aşa repede… :D

 6. Georgiana, omul s-a plans de conditiile din spital, nu de oamenii de acolo.

  Da, o solutie ar fi sa te duci la particular.

  Cand te faci bine, sa te gandesti cum facem sa contribuim doar cu abonamentul de la clinica particulara, nu si x% sanatate plus abonament la clinica particulara. Eu m-am gandit si nu imi iese nicio idee aplicabila in conditiile legii.

  Ar fi una, dar nu imi convine: fuga/emigrarea. Nu ne place…

  Ura!

 7. Nana, am inteles foarte bine de ce s-a plans omul, eu am venit doar cu ceva completări după părerea mea demne de luat în seamă. Scuze, promit să fiu mai strictă data viitoare :)

 8. Prietena mea e farmacista, deci nu iti recomand sa te iei dupa sfaturile lor :))

 9. O problemă medicală?! Poate o problemă de sănătate. Concediul este medical fiindcă ţi-l dă medicul pe care îl consulţi, dar tu te duci la medic pentru a-ţi rezolva problemele de sănătate.