Am pornit la drum. Mergem pînă la capăt?

hunger

Citeam o ştire, mai devreme, după ceva click de pe Facebook, parcă, despre o serie de declaraţii acordate, zilele astea, la Iaşi. Şi, într-un fel, mă cam minunez, că nu m-aş fi aşteptat prea curînd să văd vreo minune.

Apropo de ce scriam acum două săptămîni, avem şi sindicalişti.

Aurul de la Roşia Montană şi gazele de şist din Vaslui, de exemplu sunt capabile să susţină dezvoltarea economică a unui judeţ sau a unei întregi regiuni. În urma unui astfel de proiect rămâne infrastructura construită. Rămân căile de transport refăcute. Rămân industriile şi activităţile conexe.

De exemplu, Ion Popescu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale Meridian. Altfel, toate bune şi frumoase, să vedem cînd s-or sesiza şi restul.

Altfel, noi să fim sănătoşi, că lipsă de resurse nu ducem. Chiar pusesem un link, zilele trecute, la o ştire despre peruani, care pun panouri solare ca să ofere lumină săracilor. Noi stăm cu hidrocentrale aproape de faliment, deşi numai de rîuri repezi nu ducem lipsă. La fel şi în agricultură, vin străinii şi fac profit. Noi ne temem, n-avem chef, nu vrem. Stăm şi sărăcim. Aoleu, nu ne vindem ţara, noi ne iubim sărăcia şi nevoile şi neamul. Eterna poveste. Iubim mai ales nevoile.

Problema noastră nu e că n-avem de unde, e că nu facem. Timp în care sărăcim. Şi apropo de sărăcie, mă uitam la preţurile medii, din Finlanda, o ţară altminteri scumpă, la chirii şi la alcool, cel puţin, şi sînt similare cu ale noastre cel puţin la mîncare. În Italia, Franţa şi Spania, ţări în care-am fost, produsele alimentare sînt – din proprie experienţă – mai ieftine ca în România, în condiţiile în care leafa medie, aici, este de cel puţin trei ori mai mică (de vreo patru mai mare în Finlanda.)

Uneori, mă-ntreb cine a produs vorba aia, “Şi săraci, şi cu coada pe sus.” E atît de adevărată… Şi dincolo de orice, fie ele declaraţii populiste sau nevoi, stai şi te-ntrebi: am ajuns într-un punct; mergem mai departe sau stăm pe loc? Într-un fel sau altul, trebuie să ieşim din sărăcie. Şi singuri, aparent, nu sîntem în stare să ne motivăm.

2 comentarii

  1. Era si o melodie de a lui Puya.. vreau sa am cutitul si furculita. Zic eu ca e destul de sugestiva!

  2. “În urma unui astfel de proiect rămâne infrastructura construită.”

    Da, sigur că da. Cam de exemplu în Valea Jiului. Sau Moldova Nouă. Sau Anina. Sau… exemplele sunt nenumărate, legat de câte binefaceri şi câtă infrastructură rămâne în urma mineritului…