Prin Bucureşti: Am testat 4G de la Orange

4g-orange-testSăptămîna trecută, Orange a anunţat Bucureştiul beneficiază de acoperire 4G completă. Prin urmare, au dat spre testare serviciul. Şi nu oricum, ci s-au gîndit c-ar fi indicat să dea o mînă de ajutor întru testarea în cît mai multe zone din Bucureşti. Aşa că, pe lîngă o tabletă cu SIM Orange, au “împrumutat” şi o maşină – cu tot cu şofer – pentru o zi.

Iniţial, mă gîndisem că ar trebui să verific, în primul rînd, zonele aglomerate. Mai exact, mall-urile. Totuşi, socoteala de-acasă nu s-a potrivit cu socoteala din tîrg, mai ales că am scăpat de la birou pe la şase seara, taman cînd e oră de vîrf în traficul din mirobolanta capitală europeană a anului 2013.

Am plecat de la Romană spre Piaţa Victoriei, apoi spre Casa Presei, 1 Mai (Piaţa Chibrit), Griviţei – Gara de Nord, podul Basarab şi AFI, Progresul, Marriott, Casa Poporului, Unirii, străduţele dintre mall-ul Vitan şi Piaţa Muncii, zona Piaţa Iancului.

Toate testele au fost făcute folosind aplicaţia Ookla Speedtest, a celor care deţin speedtest.net, pe un iPad Mini. Apare, în poză, şi MŢR – e pentru că primul test pe aplicaţia asta a fost făcut la întîlnirea cu reprezentanţii Orange, într-un restaurant de pe lîngă Muzeul Ţăranului, în jurul orei 13.30.

Singurele locuri în care s-a oprit maşina a fost la semafoare şi, desigur, în aglomeraţia de pe Şos. Progresul, respectiv în coada de pe Bd. Unirii, între Casa Poporului şi Pţa. Unirii. Culmea, deşi în centrul Bucureştiului, pe Unirii a fost singura zonă unde viteza a scăzut serios. Nu ştiu dacă are vreo legătură cu traficul foarte mare, cu multitudinea de maşini, cu toţi cei care se dădeau pe net în timp ce aşteptau să se mişte coada. Chiar şi aşa, 10Mbps nu e tocmai de neglijat.

O să mai fac un pustiu de bine să folosesc iPad-ul pe post de router şi voi adăuga, în articolul ăsta, alte cîteva impresii. Între timp, mai am de testat şi aplicaţia Orange TV.