O glumă bună: poliția a amendat niște taximetriști bucureșteni

Se dă următoarea știre: polițiștii de la Rutieră au ieșit un pic pe stradă și au tras pe dreapta 160 de mașini, dintre care 140 de taxiuri. Din 140 de taxiuri, au amendat 87 taximetriști. Total strâns la buget: 10.000 euro. Adică, în medie, 600 lei de căciulă.

Dintre acestea, 16 sancţiuni au fost date şoferilor de taxi care nu aveau o autorizaţie valabilă sau o copie a acesteia, fiindu-le suspendat dreptul de utilizare a autovehiculului pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, le-au fost ridicate numerele de înmatriculare, iar maşinile au fost imobilizate. Alţi 18 şoferi au fost amendaţi pentru că nu au eliberat bon fiscal, iar 15 pentru că nu aveau afişate în interiorul maşinilor documentele obligatorii.

Practic, 62% dintre taximetriștii agățați aleatoriu, pe stradă, erau în neregulă. Mai mult de unul din doi taximetriști. Mai mult de 1 din 10 taximetriști nu dădeau bon fiscal, iar mai mult de 1 din 10 n-aveau legitimația de taximetrist pe bord, deci nu știi cum îl cheamă în caz că e agresiv. Eh, imaginați-vă că marea “razie” de pe șoselele Bucureștiului a durat trei zile. Poate vi s-a părut că n-ați citit bine: 3 (trei) zile.

Astea-s statistici după ureche, evident, că nu te poți baza pe câteva cifre obținute după… trei zile de tras pe dreapta taxiuri. În realitate, pot să pariez că numărul lor este mult mai mare. Iar dacă poliția ar vrea să facă o treabă ca la carte, ar fi suficient să coopteze și niște băieți de la RAR.

Cel puțin jumătate dintre taxiurile din București ar ajunge la fier vechi. Iar ultimul exemplu care-mi vine-n minte e de acum vreo trei zile. Eram într-o mașină, pe Iuliu Maniu, și șoferul îmi zice: “Uită-te un pic la ăsta din față, numai mie mi se pare că-i șui?

Taxiul din față, un Clio – parcă, era orice, numai aliniat nu, că una dintre punți (cea spate, cred, pentru că roata din stânga era era ușor aplecată spre interior în partea de sus) părea bușită. De alte mașini nici nu mai zic, “nu bate, nu troncăne” e wishful thinking.

Pe ăștia îi protejează madam Firea. Ce ne trebuie nouă plăți cu cardul și dreptul de a nu fi refuzați? Lasă, bre, interzicem aplicațiile și ignorăm promisiunile de reguli, că alea sunt de vină pentru jegul din taximetria bucureșteană.