Statul românesc te omoară cu zile: ANAF pune poprire pe o indemnizație de handicap de 39 lei lunar

Din categoria “România suprarealistă”, azi despre ANAF și statul român incompetent, o poveste la limita dintre râsu-plânsu’. Și asta pentru că situația e atât de ridicolă, încât nu știi dacă să râzi sau până unde să te revolți.

Nu știu câți o știți pe Marcica Belearta de pe facebook (Ioana Florescu pe numele ei). Marcica suferă de scleroză multiplă în plăci, o boală degenerativă. Rețineți termenul: degenerativă. Boala intră sub incidența pensionării pe caz de boală fără drept de muncă. Și de aici începe distracția.

Acu’ vreo jumate de an, comisia care se ocupă de acordarea pensiilor de handicap a decis că scleroza multiplă în plăci, o boală, repet, degenerativă, nu e suficient de degenerativă pentru Ioana, ba dimpotrivă, prin cine știe ce minune a cercetării medicale românești din Câmpulung Moldovenesc, a intrat în remisie, chestie nemaiauzită nici măcar la Johns Hopkins.

Așa că i-au tăiat gradul de handicap de la 3 și i-au dat gradul 2 2 și i-au dat 3, adică o scădere a pensiei de la 520 lei la 400 lei lunar, dacă-mi amintesc eu bine datele problemei, plus o indemnizație de handicap de… 39 lei. Absurd, desigur, dar comisia de pensionări știe mai bine, e plin de doctorate în boli degenerative în rândul angajaților de la comisia de pensionări din Suceava.

Va să zică, statul român îți acordă privilegiul de a nu mai avea drept de muncă și îți dă un venit lunar de baștan, în valoare totală de 439 lei lunar, cu care să te descurci, fără a socoti că doar tratamentul costă mult mai mult în fiecare lună.

Anul ăsta, o editură a decis să o ajute pe Ioana și să-i publice o carte de poezii. Ioana a făcut o avere din cartea aia, o avere în valoare totală de 260 lei. ANAF a decis, prin urmare, că Ioana a primit venituri necuvenite și că trebuie să plătească statului român despăgubiri în valoare totală de 520 lei.

Poate n-ați priceput ridicolul situației: dacă suferi de o boală care se înrăutățește pe zi ce trece, statul român îți interzice dreptul la muncă și îți dă lunar o pensie și o indemnizație care nu-ți ajung nici de medicamente.

Iar ca să fie tacâmul complet, dacă îți intră doi lei în cont dintr-un contract de drepturi de autor, îți ia și indemnizația de 39 lei lunar, asta după ce a avut grijă, nenorocitule de evazionist și bolnav închipuit, să te retrogradeze de la gradul de handicap 2 la gradul 3, pentru că sigur scleroza multiplă în plăci intră în remisie, știu sigur angajații de la comisia de pensionări Suceava.

Pe bune, statul român trebuie să dispară. Să vină Soroș, să vină oculta, să devenim colonie a nemților, să ne conducă Bruxelu’, dar statul ăsta trebuie desființat. Aberație după aberație, asta se întâmplă în țara asta.

7 comentarii

 1. Mi-au luat gradul 2 si am primit gradul 3.
  Mulțumesc de articol. Mult.

 2. Ceva e putred in Danemarca. Dacă iei pensie de boală se presupune că nu ai capacitate de muncă. In funcție de evaluarea făcută de comisie se pare că poți avea o formă de pensie care permite și muncă cu jumătate de normă. De la caz la caz. Dar statul nu îți ia dreptul de muncă, îți face doar o evaluare, la cererea ta, pentru a îți acorda un beneficiu (prea mic).

  De asemenea, tipic românesc, același minister are două comisii medicale, una te declara cu handicap grad X si îți dă o indemnizație de handicap dar pentru pensie trebuie sa mergi la o altă comisie, cu alte criterii, care îți determina un grad de handicap Y, pe baza căruia primești pensie. Y poate fi mai mic (i.e. mai puțin grav) decât X (dar nu schimba beneficiile acordate pe baza lui X).

  Tot că fapt divers, pentru certificatul Y trebuie sa mergi periodic la reevaluare ( e.g. la 3 ani ) chiar dacă certificatul X spune negru pe alb că problema ta e permanentă, la fel și pierderea capacității de muncă. Dar cei de la Y sunt mai optimiști (sau religioși?) și nu exclud miracole.

  Pe de altă parte, în cazul de față, mă întreb dacă editura putea sa-i de-a banii cu titlul de drepturi de autor și dacă acest artificiu evita conflictul cu pensia.

 3. P.S. Cineva cu experiență în solicitarea accesului la informații publice ar putea presa Ministerul Protecției Sociale pentru a afla câți oameni cu certificat X nu știu că pot obține și o pensie dacă obțin certificatul Y. Pentru că nu prea se știe iar statul nu face nimic sa te informeze. Cu ocazia asta s-ar putea afla și în câte cazuri Y<X si de cate ori s-a întâmplat că Y să contrazică X (miracol, exceptând cazurile de fraudă).

 4. P.P.S. Scriind acum văd două handicapate la B1 TV discutând horoscoape, karme și arhangheli protectori. Ăstea cum de pot să muncească în ciuda handicapului mintal evident? Pe ele, ANAF!

 5. @Ion Iliescu: Sistemul e o aberație în sine, zău. Cînd dai o pensie + indemnizație lunară sub 100 euro, care nu-ți ajunge nici de medicamente, logic ar fi să schimbi un pic regulile și să zici “băi, statul poate să-ți dea atîta, dar uite, îți facem o concesie și îți permitem, în funcție de boala de care suferi, să poți lucra în următoarele x domenii din care să poți încasa pînă la un venit de y lei lunar”. Și principiul ar fi destul de simplu: 100 euro lunar nici măcar nu e pensie, e o prostie. Pe Ioana n-o poate angaja mai nimeni pentru că are probleme cu vederea, pentru că sănătatea ei se deteriorează constant, dar dacă poate avea niște colaborări, fie ele și punctuale, de ce să-i iei dreptul ăsta preferînd să o omori cu zile? E ridicolul ridicolului, frate.

 6. Total de acord. Recent am aflat că fratele meu care are X-ul cel mai grav dar nu ar putea trăi din acea indemnizație are totuși dreptul la o pensie așa că i-am obținut zilele astea certificatul Y. Care-i evident mai mic că gravitate decât X și trebuie reevaluat la 3 ani. Evident că nu poate trăi independent nici din pensia aia și evident că nu am scăpat de grijă a ce o să se întâmple dacă ne supraviețuiește și mie și părinților. Dar suntem la mâna statului așa că îți e frică să faci scandal, să te certi cu asistenta tupeista de la comisia medicală… Poate află statul că i-am cumpărat un apartament, să aibă o locuință pe nume. Noroc că îl închiriază la negru, altfel chiria ar fi deja un venit care îi sabotează dreptul la pensie, probabil.

 7. Sunt in aceeași situație. Reevaluarea la dosar mi a fost respinsa. De luna trecuta nu mai am pensie de boala (scleroza multipla)..ce se poate face in afara de contestație pe aceasta am făcut-o dar doar anul viitor mă vor chema. Eu până atunci sunt fara pensie plus că mă simt foarte rău din cauza bolii…