Îmi place Andrei Pleşu, dar îi ignor trollingul ocazional

O bulă întreagă de Facebook se dă peste cap, de două zile-ncoace, pe motiv că Andrei Pleşu a îndrăznit să scrie despre Despacito, ba până şi Florin Grozea i-a trimis o scrisoare deschisă. că probabil se simţea uşor nebăgat în seamă.

Andrei Pleşu e mişto de citit, în general, dar unele texte trebuie ignorate. Cel despre Despacito e unul dintre exemple. Şi asta e pentru că Pleşu, când vrea sau când rămâne fără subiecte serioase de discuţie, devine un troll bătrân şi scrie câte-un astfel de text ca să-şi facă norma la gazetă.

Un alt exemplu din categoria “n-am nici o idee” este textul despre “noua limbă de tinichea” în care se lamentează pe tema folosirii englezismelor şi, vai dragă doamne!, pe cea a limbajului corect politic. Serios, de fiecare dată când apare câte-un astfel de text, luaţi în calcul faptul că Pleşu e posibil să fi intrat în pană de idei, dar venea deadline-ul la Adevărul şi trebuia publicat ceva.

Altfel, mă amuză Florin Grozea cu “scrisoarea deschisă”. Pentru că, la fel ca şi Pleşu, Florin a folosit o sintagmă de trolleală ieftină. De vreo doi ani încoace, suntem inundaţi de “scrisori deschise”. Cum mai vrea unul să devină cunoscut un pic, cum mai bagă o “scrisoare deschisă”.

“Scrisoarea deschisă a unei actriţe necunoscute către vaccinişti”, “Scrisoarea deschisă a unei învăţătoare către ministrul Educaţiei”, “Scrisoarea deschisă a unui cerşetor de atenţie către întreaga lume” etc.

Serios, fraţilor, e chiar aşa de greu de priceput că oamenii mai intră şi-n pană de inspiraţie? Asta e, se mai întâmplă. Dar asta nu-nseamnă că dacă Pleşu a scris despre Despacito, gata, i-a scăzut valoarea, e un neica-nimeni. Aduceţi-vă aminte că aşa faceţi de fiecare dată. Săptămâna viitoare, când va fi scris un articol pe o temă serioasă, tot voi îl veţi ridica în slăvi.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

1 comentariu

  1. Eu însă apreciez schimbul de idei pe același subiect. Chiar am citit cu plăcere ambele “analize” ale melodiei respective. Orice poate fi contestat, orice poate fi discutat, mai ales că sunt două texte scrise destul de bine. Iar “scrisoare deschisă” este o expresie, n-avem ce-i face. Nici mie nu-mi place “pagină de Web”, dar deh, avem cultura tipăriturii în spate…