Android vs. iOS: o discuţie inutilă

Citesc, zilnic, o grămadă de articole din diferite domenii. Din zona de tehnologie, apar destul de des articole în care se explică despre cum Android va depăşi cota de piaţă a sistemului de operare dezvoltat de Apple, cînd pe segmentul de telefoane, cînd pe cel de tablete. E interesant mai ales tonul folosit. “E doar o chestiune de timp”, “Android va depăşi”, “iPad va suferi…” şi tot aşa. Mai pe româneşte, Apple e trecut din oficiu pe locul al doilea, cu şanse mari de a fi doborît de toţi competitorii. Cel puţin aşa sună logica lor.

De ce spun că e o discuţie inutilă? Simplu: Apple e unul singur, pe cînd Android e folosit de tot mai mulţi producători. A început cu HTC, a continuat cu Samsung şi LG, iar numărul producătorilor de echipamente care adoptă Android continuă să crească. Este, într-adevăr, o realitate că Apple va fi bătut, în termeni de cote de piaţă, de către concurentul Google. Dar nu mai e de multă vreme o ştire. E, pînă la urmă, şi firesc să se întîmple aşa, avînd în vedere, în primul rînd, preţul terminalelor cu Android, într-o scădere continuă, versus preţul iPhone-ului, bătut în cuie.

Totuşi, Apple rămîne demn de respect dintr-un motiv foarte important: în ciuda competiţiei acerbe, este extrem de sus şi se va menţine acolo. Or, ca-n sloganul Rapidului, să fii singur împotriva tuturor şi să continui să fii în top, asta-i mai important decît cota de piaţă. Iubitori sau nu de Apple, se cheamă inovaţie.

8 comentarii

 1. Discuția nu este chiar așa de inutilă. Apple are produse foarte interesante, și are marele merit de a fi creat niște nișe cărora alți producători nu le-au dat mari șanse (îmi aduc aminte că toți spuneau că tabletele sunt niște ciudățenii care nu se vor vinde. Apple a dovedit că nu-i așa).

  Dar Apple, după umila mea părere, nu a învățat nimic din experiența altor companii. BlackBerry, de exemplu: în cădere liberă și nu dă semne că s-ar opri. Și exemple mai sunt. Ideea e că o platformă închisă, foarte controlată, ajunge la un moment dat să nu mai poată fi menținută și, prin urmare, nu mai poate crește.

  Google, pe de altă parte, externalizează extrem de mult efort. E adevărat că primește (indirect), mai puțini bani, dar compensează prin volum.

  Apple face bani mulți și va face în continuare. Sunt limitați doar de imaginația pe care o au pentru a lansa noi produse și de a crea nișe noi. Dar sunt limitați și de propriile reguli și de obsesia pentru control.

  Pentru platformele deschise, nu văd nici o limitare reală. Poate fragmentarea pieței, dar nu sunt sigur că asta chiar e o problemă.

  • @Ovidiu: strict legat de cotele de piata, este o discutie inutila. Apple produce doua modele terminale, pe cind pe Android sint citeva zeci de modele. Apple vinde la un pret nu tocmai mic, pe cind Android se vinde si cu 30 de euro telefonul, la abonament. Sau chiar mai putin. Or, in conditiile astea, e ca si cind ai compara mere cu pere. Ce-si cumpara omul? Un smartphone mai ieftin. Ah, daca e sa comparam ce stie o platforma si ce stie cealalta, cum te ajuta una si cu ce e mai buna alta, acolo da, e o discutie. Dar nu la cote de piata.

 2. Respect Apple pentru capacitatea de a inova de a aduce si de a implementa idei noi, dar e un citat care zice ca cine nu isi cunoaste istoria e condamnat sa o repete.

  Apple e pe cale sa pateasca acum ce s-a intamplat pe la sfarsitul anilor 80 inceputul anilor 90 cand a pierdut piata in favoarea PC-ului. Oricat de tare ar fi Apple, nu poate concura cu 5-6 adoptatori ai Androidului. Din punctul meu de vedere Apple are 3 cai pe care poate sa mearga.
  1) Mai apare cu o inovatie tehnologica care o tine in top inca 4-5 ani pana cand toti ceilalti o incorporeaza. Aici intra in discutie geniul lui Jobs
  2) Intra pe o piata cu totul noua acum cand e in top (ex. pe piata providerilor de telefonie). Asta ii va asigura un avantaj concurential fata de ceilalti producatori (Samsung, LG, HTC), dar o va pune in concurenta cu piesele grele de pe acea piata Orange, Vodafone, T-Mobile, AT&T etc.
  3) Deschide platforma pentru a putea concura cu Android. Asta nu cred ca se va intampla pentru ca Jobs este de o ingamfare rar intalnita.

 3. @Alex, poate din punctul de vedere al utilizatorului, într-adevăr, nu are sens discuția. Dar ca investitor, pe ce platformă vrei să fii? Azi, pe Android și iOS. Skip BlackBerry. Peste 5 ani, poate dai skip și la Apple.

  Ca programator, pe ce platformă vor fi mai multe joburi? Ce carte ar trebui să cumperi și să studiezi? Ca business, dacă ai operatori mobili și vrei să-ți faci o aplicație pentru ei (mobile POS, de exemplu), ce platformă alegi? Iar dacă vrei să începi o campanie de marketing, cum îți distribui bugetul între platforme?

  Așa că mi se pare important să cunoști situația și trend-urile.

 4. Mi se pare mie, dar amestecam mere cu pere. Vorbimd e Apple in competitie cu Google, HTC, LG, Smasung Sony, sau despre compyetitia dintre iOS și Android. Nu poti compara, Apple cu Android, sunt doua lucruri diferite, unul este sistem de operare, alta este o companie.
  Competitorii lui Apple pe piata smartphones: Samsung(32), Sony(69), LG(67), Nokia(120). Pe piata tabletelor: Samsung, Dell(131), HP(26). Pe piata sistemelor de operare pentru smart devices: Google(102), Microsoft(115). Toate aceste companii sunt fiecare mult mai bogate decat Apple(197) care n-ar putea castiga un razboi al preturilor in fata niciuneia, cu atat mai putin in fata tuturor.
  Si apoi, nu stii cand iOS va deveni utilizabil pe alt hardware. poate ca acum, poate niciodata.
  Daca “open is not always better” atunci sa explicati suprematia PC-ului asupra MacIntosh (PC = open platform), ascensiunea Android (open source), a formatelor open (Open Document Format, XML, HTML, PDF, PNG).
  Cu siguranta Apple este inventatorul interfetei moderne pentru smartphones si primii care au adus tehnologiile potrivite in acest loc: ecranul capacitiv multitouch, G-sensor. Acest lucru este de necontestat.
  Discutie inutila? In nici un caz, doar vreau sa adaug ca discutia se poate prelungi la nesfarsit, de aceea la un moment dat devine inutila, poate.
  NU?

 5. Nu conteaza marketshare-ul.

  Singurul lucru ce conteaza cu adevaraft: cota de profit. Profitul.

  Unde e mai mare ?
  Pt ce firma ? Dar pt developeri ?

 6. HTC, are tableti… cam de 5 ani le stiu eu, dar pe wm. pret f mare, la nivel de laptop si au si tastatura magnetica, si 3g.. si 7″ deci?
  ei nu au promovat suficient de mult.. nu au pus un pret corect. apple s-a uitat la ei si au furat ideea… nu as lua un mar ca si telefon deoarce depind de ei si pentru aplicatii si codare si multe altele. dar nici samsung.. prea scump. crios ca au inceput romani a brenduiasca produse… well, allview, maguay…. la astea este problema ca trebuie sa vezi cu ce nume se mai vinde ca sa gasesti firmware.. rom etc mai nou. sau drivere.. la netbook sau laptop.

  pana la urma este vorba de necesitatea personala si de bani.
  detin telefon w7 mfu dual sim cu wm6.5 si s1205 la fel… credeti ca am reusit sa obtin suport de la gigabyte? .. nu.. nici mail de cotact pe divizia mobile…. atunci ce sperante am de update sau suport de la mfu w7? ca nici nu stiu cile il produce….
  acum vine microsoft si spune, fata de copetitori… “nu conteaza cine face tlefonul, eu ii fac update de la wm7 in sus…” si atunci aleg platforma wm7…, am htc hero… si.. dupa o intarziere de 7 luni.. vine update de la 1.6 la 2.1..si ce fac? ca tot nu pot sa instalez aplicatii in card.. si tot asa. ca daca pun iGo , compas. mail msn, mail yahoo, gmail.. etc.. s-a dus memoria.

 7. Asta cu “Apple a furat ideea firmei X care facea de jde mii de ani chestia aia” ..
  am tot auzit-o.
  Probabil ca firma aia facea chestia X de jde mii de ani .. dar o facea PROST.
  Doavada ? Acea categorie de produse reprezentau un domeniu foarte ingust pe piata, iar acea firma nu era un lider de piata.

  Sony/Toshiba/altii facea “tablete” din 2000 toamna.
  Cate vindeau ?
  Milioane de bucati pe an ?? NU.
  Sute de mii de bucati pe an ?? NU
  Toate firmele ( Sony, Hp, Lenovo, Acer, Toshiba, Acer, ..) la un loc vindeau cateva miliaone de bucati pe an. La TabletPC ma refer.

  Vine Apple si in primele 9 luni vinde 15 milioane bucati.
  Cam cat vindeau prostalaii ceillalti la un loc in 5-6 ani