Ant-Man (2015) – un film la fel de bun ca trailerul

De fiecare dată când apare un trailer nou pentru un film cu supereroi, mă aştept ca filmul să fie mai prost ca trailerul. Surprinzător, Ant-Man e un film la fel de bun ca trailerul. Fireşte, şi o să repet lucrul ăsta la modul obsesiv, la filme SF bazate pe benzi desenate nu te duci cu aşteptări de film de Oscar. Dacă nu pleci de la prejudecata asta, ai toate şansele să te simţi bine în scaunul de cinema.

ant-man-2015

Ant-Man e un film la care nu m-am dus cu mari pretenţii, la fel cum nu o fac niciodată atunci când e vorba de filme cu supereroi. E un film corect atât cu subiectul, cât şi cu spectatorul. Şi e o surpriză plăcută în sensul că n-avem parte de vreo poveste complicată despre salvarea lumii şi e o gură de aer proaspăt între atâtea alte filme în care apocalipsa se pogoară peste planetă.

Scott Lang este un individ cu un master în inginerie electrică şi care, la un moment în viaţa lui, a dat de gol nişte mârlănii făcute de compania pentru care lucra. A fost dat afară şi a ajuns să spargă diverse: bănci, locuinţe, mizilicuri. A fost prins şi a primit o pedeapsă cu puşcăria.

Hank Pym este un om de ştiinţă care inventează un mod de a micşora sau mări distanţa dintre atomi şi căruia procedura îi reuşeşte inclusiv în ceea ce priveşte distanţa atomilor dintr-un organism viu. Doar că, pentru a suporta “procedura”, personajul trebuie să poarte un costum. Eh, şi de-aici începe distracţia.

Da, ăla e Michael Douglas.

Pym este şi primul Ant-Man din benzile desenate Marvel, iar ce ni se livrează în filmul de anul acesta e Ant-Man versiunea 2.0, un nou personaj pe care-l vom vedea în următoarele filme Marvel. Primul pe listă, Captain America: Civil War, îl găsiţi pe Paul Rudd, actorul care-l joacă pe Ant-Man, direct în distribuţie.

Spre deosebire de celelalte filme din seria Marvel, Ant-Man e mai degrabă despre umanitate şi mai puţin despre tehnologii, antieroi şi acţiune belicoasă. Asta-l face să dea o doză de prospeţime. În plus, e foarte haios şi merită văzut inclusiv de către cei care nu gustă poveştile cu supereroi dacă vor să-l ia drept o comedie. Mai mult nu zic, că stric surpriza.

Ant-Man a fost destul de bine primit, are 8 pe IMDb, deşi eu nu i-aş fi dat chiar atât. Eu l-am văzut la IMAX – apropo, au scăpat de ochelarii ăia care-ţi omorau urechile şi nasul şi au introdus ochelari 3D la 4 lei perechea, fix ca-n cazul 3D-ului obişnuit; ceea ce e bine. Însă dacă l-aş revedea, sigur m-aş duce la 4Dx. Vizionare plăcută, zic!

3 comentarii

  1. Poate ma lamuresti: descrie in mod realist conditia omului micsorat la talie de furnica? Ma refer la legea square-cube. O ilustrare buna a fost in interviul din biblioteca din The Internship (te faci mic cat o moneda si esti intr-un blender; ce faci ca sa scapi? Simplu: sari afara, la dimensiunea aia legea square-cube spune ca poti sari de zeci de ori marimea ta.)
    Hai si un link: http://video.mit.edu/watch/small-is-mighty-the-square-cube-law-14002/

    • @fLoreign: oarecum. Basically, zice că, deşi te micşorezi, îţi păstrezi aceeaşi putere pe care ai avea-o dacă ai rămîne la dimensiuni normale. Adică dacă eşti mic şi dai cu pumnul, o să dai cu aceeaşi forţă cu care ai da dacă ai fi în mărimea normală – la fel şi la sărit sau la viteză. Deci, teoretic, da :)

  2. Multam. Daca-i pe-asa, imi rup de la gura si ma duc sa-l vad. Cam peste o luna incep sa predau partea asta studentilor si DVD-ul nu vine pana dupa Anul Nou ca sa am din ce sa ma pregatesc. Poate pana atunci se milostiveste vreun pirat cu niste minute ilustrative.