Antisemitul Roger Waters

the-wall-roger-waters

Un rabin, pus pe atras atenţia asupra lui, s-a trezit, deunăzi, să strige-n gura mare că Roger Waters e un nenorocit de antisemit, că urăşte evreii mai ceva decît urăsc evreii sărăcia, şi că ar trebui ca musai să-şi ceară scuze şi să scape, dracului, de steaua lui David de pe porcul zburător ce apare, la un moment dat, deasupra publicului, în concertele fostului membru Pink Floyd. Ca dovadă a superficialităţii, s-a mai trezit şi modelul Bar Rafaeli, israeliancă din Israel, să-i ceară lui Waters să-i scoată poza din proiecţiile pe zid, asta după ce, acum vreo doi ani, era extaziată de concertul lui Waters de la Paris.

Waters n-a ratat ocazia de a da un drept la replică şi a publicat, pe pagina de Facebook, o scrisoare deschisă în care explică foarte clar că el n-are o problemă cu evreii, aşa cum insinuează rabinul. În fond, nu e ca şi cînd steaua lui David, de pe porcul zburător, n-ar fi apărut acolo de ani de zile. Problema lui Waters este, de fapt, cu politica dusă de conducătorii Israelului, care de atît de mulţi ani nu reuşesc să găsească un mijloc de a se împăca cu ideea că războiul (aproape) permanent cu Palestina ar trebui să se termine.

Like it or not, the Star of David represents Israel and its policies and is legitimately subject to any and all forms of non violent protest. To peacefully protest against Israel’s racist domestic and foreign policies is NOT ANTI-SEMITIC. Your contention that because I criticize the Policies of the Israeli government I should be lumped in with the Muslim Brotherhood is risible, and again a personal affront. I have spent my whole adult life advocating separation of church and state.

Dincolo de stupizenia în sine a criticii, mi se pare fabulos că există oameni care n-au înţeles, în continuare, nimic din The Wall şi ce reprezintă albumul, o operă rock cu un concept în spate, şi o adevărată inspiraţie pentru milioane de oameni, de la lansarea din ’79 şi pînă în prezent.

Pornind chiar de la concept, albumul în sine e despre minţi închistate, despre personaje care ajung să-şi construiască singuri un zid în jurul lor, uitînd să mai gîndească, şi ajungînd în situaţia în care sînt chinuiţi de propriile mentalităţi şi de propriile prejudecăţi, aşa cum au ales să le adopte. Cam aşa procedează, de altfel, şi rabinul evreu, şi ceilalţi care l-au băgat în seamă şi-i dau dreptate.

În nota de pe Facebook, Waters strecoară o ironie fină, ambalată foarte frumos (pe porc, de altfel, sînt şi alte semne, nu doar steaua lui David):

I should point out that in the show, I also use the Crucifix, the Crescent and Star, the Hammer and Sickle, the Shell Oil Logo and The McDonald’s Sign, a Dollar Sign and a Mercedes sign.

The Wall nu este doar despre individ, e despre tot ceea ce înseamnă mentalităţi închistate, stupide, lipsă de viziune şi, mai ales, lipsă de deschidere. E despre autoizolare şi despre acceptarea asupririi. Este, pînă la urmă, despre lipsa iubirii (în oricare dintre sensurile cuvîntului) şi despre lipsa de iniţiativă.

The Wall Show, so lamely attacked by you, is many things. It is thoughtful, life affirming, ecumenical, humane, loving, anti war, anti colonial, pro universal access to the law, pro liberty, pro collaboration, pro dialogue, pro peace, anti authoritarian, anti fascist, anti apartheid, anti dogma, international in spirit, musical and satirical.

În aceeaşi notă de pe Facebook, Waters aminteşte că rabinul responsabil de declaraţii vorbeşte din auzite, conform cuiva care i-a povestit concertul. Dacă l-ar fi văzut, poate că ar fi înţeles că nu e despre evrei. Poate ar fi priceput că e împotriva conducătorilor porci.

În altă ordine de idei, The Wall e un show care merită văzut. Pe 28 august, în faţa Casei Poporului (uşor ironic, nu?), va fi epic. Dacă încă n-aţi cumpărat biletele, acum ar fi timpul. Altfel, o să vă mulţumiţi doar cu înregistrarea de pe YouTube (mai jos).

24 comentarii

 1. Am pornit videoul pe youtube si nu ma pot opri… probabil ca am sa ma uit pana la sfarsit. Exact ca acum treizeci de ani cand l-am descoperit; atunci era o caseta audio imprumutata de la un amic ;-) multumesc pentru experienta! il stiu pe de rost, si tot mi se increteste pielea…

 2. Alt artist care s-a trezit sa lupte impotriva hegemoniei. “Idiot util” tipic.

 3. Din intimplare am ajuns ieri pe o oficina evreiasca (algemeiner.com). Nu m-am prins de asta pina nu am vazut comentariile unde RW era in cel mai decent comentariu doar “Nazist”…. O gramada de retarzi….

 4. Chestia cu antisemitismul este o linie subtire. Daca este pusa simbolic Steaua lui David pe porc, simbolic se poate pune si o semiluna acolo.

 5. Antisemitismul lui Roger Waters este EVIDENT, asa cum se subliniaza si in interventia Anti-Defamation League:

  http://www.algemeiner.com/2013/08/23/an-open-letter-to-roger-waters-from-the-adl-your-animosity-towards-israel-is-colored-by-anti-semitism/
  An Open Letter to Roger Waters From the ADL: ‘Your Animosity Towards Israel is Colored by Anti-Semitism’

 6. Hai sa lamurim niste chestii. Waters nu e acuzat de antisemitism doar pentru povestea cu porcul si steaua lui David, la asta se adauga multe altele.
  De exemplu sustine o campanie de boicot cultural al Israelului, prin care cere altor artisti sa nu participe la evenimente culturale in Israel (apropo minti deschise…). Iar Bar Rafaeli i-a transmis ca daca tot vrea sa boicoteze, sa nu-i mai foloseasca poza, asa ca la faza asta papagalul e Waters.

  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/israel/10259073/Bar-Rafaeli-hits-back-at-Roger-Waters-over-Israel-boycott.html

  Si inca ceva: din 79 si pana acum sunt mai mult de 30 de ani. The Wall e un album foarte bun, dar sa tragi 30 si ceva de ani de el, sa-l tot atasezi la mesaje politice cu care initial nu avea nicio legatura, doar-doar sa mai faci niste bani de pe urma lui, e oarecum penibil din partea lui Waters.

 7. Felicitari lui Roger Waters ca ia atitudine, nu pot decat sa fiu de acord cu ce scrie in acest articol.

  Cat despre criticii lui vad tot timpul aceleasi fracturi logice: ei te catalogheaza drept antisemit daca iti exprimi o opinie critica la adresa guvernului israelian. Ca si cum daca il criticam pe Basescu sau pe Ponta suntem anti-romani. Ridicol.

 8. Roger Waters – cu sulfuroasele lui mesaje anti-israeliene si anti-americane (prin care spera sa faca valuri si, implicit, reclama unui produs kitsch si, oricum, expirat – intitulat “The Wall”) – e cu siguranta o marioneta a arabilor ! Oare cu cat l-or fi platit ?

 9. Tema este foarte complicata si are la baza acceptarea sau nu a compromisului. Daca lasi politicieniii sa aduca atingere zi de zi, in diverse feluri libertatii de exprimare (ex. da-steag al Romaniei, nu steag al Tinutului Secuiesc sau reguli despre cum sa numesti o etnie sau nu, etc.), intr-o buna zi vom ramine fara libertatea de exprimare. Daca lasi politicienii sa restringa zi de zi libertatile cetatenesti, intr-o buna zi ne vom trezi ca vom putea fi arestati oricand si oricum, fara probe si pe baza de dovezi circumstantiale (de-aceea trebuie sa luptam pentru prezumtia de nevinovatie sau impotriva pedepsei cu moarte, sistemul de justitie nu este infailbili).

  Distanta de la o critica soft la eliminarea adversarului este foarte scurta, la scara istoriei. Exista suficient de multi oameni care nu sunt acord cu compromisul si sar in sus imediat la orice critica, in cazul evreilor bazandu-se pe precedente istorice. Daca s-a intamplat odata, se va mai intampla, isi spun probabil ei.

  In Romania exista un CNCD, in Constitutie exista prevederi. In America exista reglementata asa-numitul “hate speech”, cu alte cuvinte, libertatea de exprimare are niste limite, etc.

  In materie de comunicare, simpla folosire a unor simboluri determina o confuzie intre a critica subtire Israelul si a face sa fii asumat de tabara anti-israeliana.

  Cred ca dl. Waters, cum se spunea mai inainte, a adaugat elemente de marketing politic, isi vinde marfa, chipurile anti-dictaturi.

  De ce Assange nu a dezvaluit prin Wikileaks atatea regimuri politice nationale cu probleme, precum Belarus, Rusia, Turkmenistan, China, Brazilia? De ce a atacat tarile care de bine de rau au dat lumii asteia democratia? Numai ele sunt de vina pentru spionarea propriilor cetateni? Putin si regimul lui, nu ?

  De ce dl. Waters nu se ia de iranieni, de atatea si atatea crime ce se petrec in numele statelor (nu numai dezvoltate) in lumea larga ? Pentru ca israelienii sunt o tinta usoara si sunt previzibil tapii isapsitori?

  A-l apara sau nu pe dl. Waters este foarte complicat. Daca, asa cum a scris cineva mai inainte, domnia-sa este angajat de mai mult timp intr-o campanie contra Israelului si de fapt astfel se plaseaza in tabara adversa (pro-araba, pro-palestiniana si pro-iraniana?), ma intreb noi de partea cui ar trebui sa fim ?

  Mai multe aici http://cazacioc.blogspot.com

 10. Alex, cu tot respectul, fara sa analizez prea mult speta – e o discutie veche si complexa daca anti-sionismul e acelasi lucru cu anti-semitismul – dar singura afirmatie din articolul care este in mod clar si obiectiv antisemita iti apartine chiar tie. “urăşte evreii mai ceva decît urăsc evreii sărăcia” este un exemplu cat se poate de graitor de folosire a unui stereotip etnic negativ. Indiferent ca l-ai folosit in gluma sau ca nu asta era ideea, you should have known better.

 11. Ha, se pare ca avem un rabin antisemit?

 12. Se pare ca Dl. Serban nechifor s-a mutat de pe hotnews aici :). Acelasi mesaj copy-paste.

 13. Asa e, prea mult timp pierdut pentru o nulitatea ce, in lipsa inspiratiei muzicale, recurge la porcarii antisemite ! Eu ma retrag, distractie placuta in continuare ! Serban Nichifor

 14. Iti dai seama ca la concertul de miercuri, romanii care vor aplauda aparitia porcului vor fi taxati ca extremisti care vor capul evreilor din Romania, adoratori ai lui Hitler si fani Auschwitz?? Si asta doar mergind la concertul unei “nulitati muzicale” conform spuselor unui distins cititor al blogului. Nulitate care are un minim de 50000 de platitori la un concert de-al sau…

 15. And everything remains unchanged! The antifascism summit is to produce Jews from soap!

 16. Categoric Waters nu este o nulitate in materie de muzica, insa daca imi permiteti gusturile nu se discuta, unora poate sa placa altora nu. Pe deasupra avem si dreptul la exprimare libera ca urmare afirm ca nu sunt o fana insa de curiozitate as asista la un concert pare interesant.

 17. Salut, am mers pe urma articolului din The Telegraph si am aflat ca Roger Waters este sustinator al miscarii Boycott, Divestment and Sanctions. Care este, citez din situl lor: “…Palestinian BDS National Committee (BNC), a wide coalition of the largest Palestinian organisations, trade unions, networks and NGOs.” Resursa este aici: http://www.bdsmovement.net/

  Deci Waters este suporterul unei miscari civile palestiniene, internationale, ce are ca scop, conform sitului lor: “…A truly global movement against Israeli Apartheid…”

  NB: Dezbaterea este buna

 18. Waters nu mai este (doar) un musician, acum este un business man, chiar de succes. Ceea ce nu e rau, dimpotriva: e perfect si cat se poate de firesc pentru societatea capitalista in care traieste si performeaza (societatea pe care o critica din plin prin acest turneu, by the way).”The Wall” este o capodopera, fara indoiala, a muzicii, dar “The Wall” in varianta actuala este o platforma ideologica pentru activistul Waters, ceea ce nu mai este chiar ok. Cred ca Waters va avea aceeasi soarta ca o alta mare vedeta a scenei rock – Bono, care de cand e activist a incetat sa mai fie muzician rock! Pentru muzica rock e o pierdere, nu stiu ce castiga lumea prin aportul unor activisti ca Bono, Roger Waters,….,

  • @bugsy: Waters e cam la final de carieră, nu se aşteaptă nimeni să mai producă ceva. Bono, pe de altă parte… Parcă nu intră amîndoi în aceeaşi oală, totuşi.

 19. wow nu pot sa zic ca sunt un fan dar spectacolul arata foarte bine, parca ma bate gandu sa ma duc doar ca am impresia ca e prea tarziu….

 20. @Alex: in interviul pe care l-a acordat, la Londra, postului PROTV, Roger Waters spunea ca pregateste lansarea unui album. Muzical, poate ca nu intra in aceeasi oala (in sensul ca Bono, daca se pune serios pe treaba, poate sa mai scoata un album – exclus insa ceva gen Joshua…sau Achtung….), dar pe partea de activism sunt amandoi in aceeasi oala (sau galeata, ma rog)

 21. Penibil articolul. Pare scris de cineva care nu are habar de evrei, de Israel si de situatia complexa din jurul sau..Tampita afirmatia (foarte hotarata) ca Israelul nu vrea sa inceteze razboiul cu arabii. Sincer..tampita! Sper ca nu te superi ca iti spun care e parerea mea.