Ce urăsc la companiile producătoare de antiviruşi

…e comunicarea. Indiferent de numele companiei, toate, dar toate dintre ele, trimit comunicate de presă care anunţă, printre rânduri, sfârşitul lumii.

Prin 2013, când eram la McCann şi îi aveam clienţi pe cei de la Symantec, făceam atacuri de panică de fiecare dată când veneau comunicate noi de-afară. Nu de alta, dar eu trebuia să le traduc şi să le adaptez pentru România.

Acelaşi lucru e valabil şi pentru Kaspersky şi ceilalţi de la care mai primesc comunicate, iar acum văd că şi Bitdefender face la fel. Serios, am încetat să mai deschid comunicatele de la companiile de securitate.

Toate comunicatele de presă arată la fel:

Ameninţarea informatică ce afectează miliarde de utilizatori

Compania noastră a descoperit o vulnerabilitate prin care atacatorii pot să preia controlul a miliarde de computere, schimbă parolele şi îţi fură pozele din telefon.

(bla bla bla, apocalipsa digitală, termeni ciudaţi precum zero-day, bla bla apocaliptic şi panicard în următoarele cinşpe paragrafe)

PS: De fapt, atacurile sunt targetate şi nu neapărat spre voi, utilizatorii obşinuiţi, ci spre alţii care chiar au informaţii potenţial interesante pentru atacatori şi guvernele din spatele lor, adică oameni din companii, partide politice etc.

Chestia asta se întâmplă de ani de zile, nu de azi, de ieri. Între timp, sistemele de operare au fost îmbunătăţite până la punctul în care singurul lucru pe care trebuie să-l faci e să nu intri pe site-uri dubioase şi să nu descarci mizerii.

Mai ales când sistemul te atenţionează (da, da, inclusiv Windows) că s-ar putea să fie chestii care or să-ţi dea calculatorul peste cap, iar acum te atenţionează şi dacă bagi un stick USB şi găseşte prostii pe-acolo.

Serios, comunicatele de presă de la companiile de antiviruşi au ajuns să sune cam ca articolele alea conspiraţioniste, deşi dracul nu-i chiar atât de negru.

PS: Cealaltă chestie care mă enervează şi mai tare e că antiviruşii lasă în urmă fişiere şi bucăţi de soft chiar dacă îi dezinstalezi. Practic, nu poţi să-i dezinstalezi decât dacă foloseşti uninstaller-ul lor.

Chestia asta mă scoate din sărite. Tu îl ştergi (cel puţin pe Mac), el îşi descarcă la loc fişierele. Ultima oară, am stat vreo două ore şi am luat la mână directoarele de sistem doar ca să scap de toate relicvele antivirusului.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Băi, la o adică, produsele AV se vând în baza panicii create, mai puțin în baza amenințării reale. E normal să vină cu mesaje prăpăstioase.

    Avast mi-a bușit OS-ul complet la dezinstalare. O adevărată plăcere. 🙂

  2. @Ionuţ Staicu: Ce vrei să insinuezi? 😀
    PS: Eu n-am vrut să fac comentariul ăsta, dar asta nu înseamnă că nu-s de acord cu el 🙂