Anunțurile de angajare: candidatul trebuie să, trebuie să, da’ angajatorul ce trebuie să?

De vreo câțiva ani încoace, mai toate anunțurile de angajare au căpătat un format dintr-alea de “stăpân, caut sclav“. Că tot primesc notificări de pe LinkedIn, inclusiv cu oferte de joburi, iată un exemplu de la Oracle.

TL;DR: Ca angajat, tu vei face: bla bla bla, mulți bumbi, multe reponsabilități. Tu, ca angajat, trebuie să: bla bla bla, multe cunoștințe, din domenii cât mai diverse, neapărat obligatorii. Eu, ca angajator… nu-ți zic nimic, nu-ți ofer nimic, nici un detaliu, nici un beneficiu.

Deci, ce îmi oferă Oracle pentru un astfel de job de copy editor? Pe scurt, “oportunitatea de a lucra full-time, în calitate de asociat“, adică pe drepturi de autor cel mai probabil sau, eventual, “auzi, da’ n-ai și tu un PFA sau un SRL?“, în clădirea lor de birouri (adică trafic infernal, noroc că sunt aproape de metrou) și… nimic.

Dați și voi un abonament la un lanț de clinici medicale, că aveți reduceri de neam prost pentru corporații? Nu-ți spunem. Dați și voi o leafă decentă? E secret (dar, din auzite, e job de vreo 2.000-2.500 lei). Dați și voi un prânz cald sau o reducere la cantină? Da’, ce, vrei să sărăcească compania? Măcar o pauză de tutun? Nu, nu, că vrem să avem angajați sănătoși.

Oracle e doar compania pe care-a picat măgăreața, dar așa sunt mai toate anunțurile din ziua de azi. După care se miră ca ăia de la bursele locurilor de muncă: dar noi avem joburi, numa’ că nu se înscrie nimeni. Păi, de ce s-ar înscrie, dudule, dacă tu nu zici ce oferi?

Băi, da’ toate sunt așa. Iată, de exemplu, job pe social media la Bitdefender cum așteaptă candidați. Fraților, ce oferiți? Pauză… La ProTV, se caută content manager de jumate de an. Ce oferă? Pauză. IBM caută digital optimization manager vorbitor de rusă. Ce oferă? Pauză. Altex caută de vreo doi ani digital manager. Ce oferă? Pauză.

După care îi auzi cum se plâng că românilor le put joburile din multinaționale, că sunt leneși, că nenorociții ăia de mileniali nu vor să muncească. Nu că recrutorii lor, pardon, talent acquisition specialists, ar fi niște incompetenți.

PS: Am intrat pe site-ul Oracle să ciordesc o poză d-aia motivațională (aia de sus, reparată de mine) cu munca în corporație și am dat de textele de pe blogul lor. Iată o probă: “While largely a positive trait, millennial’s confidence has been argued to spill over into the realms of entitlement and narcissism which makes them very hard to impress and even harder to keep” – într-un text cu titlul “Millennials – Hard To Get And Harder To Keep If You Don’t Use Social Media“, categoria Recruitment.

Cum? E greu să angajezi mileniali? Păi, uite de aia e greu, că sunteți niște plicticoși care nu spun din start ce oferă, iar când vine milenialu’ la interviu, îl jignești cu minimul pe economie.

6 comentarii

 1. Tot respectul , total corect. Este bataie de joc, iar nimeni nu spune absolut nimic despre problema asta gigantica. Respect !

 2. Asta în 2017.

  Dar în 2007 se spunea altceva. De către publicul obișnuit, salariat, nu de către patroni. Că angajații trebuie să aibă salarii mici, să fie prost tratați, eventual și bătuți cu bastonul după cefaă de vreun bodyguard, să nu consume, să nu aibă bani, să fie obligați să facă credite pe care nu și le permit, să lucreze 12 ore pe zi inclusiv weekend…

 3. Au de pierdut serios; nu este posibil să ai 30 randuri de cerinte iar la beneficiu 2 randuri: salariu motivant si colectiv tânăr.
  Un candidat serios din start evită asa ceva: sunt in stare sa ceara multe însă nu ofera.
  Angajatorul poate fi citit din anunt ca e idiot.

 4. O fi altfel la Oracle, dar unde lucrez eu (tot multinationala), tu faci anuntul si ti-l publica cineva din alta tara pe LinkedIn. Daca pui ceva legat de salariu, program, tichete de masa, chestii concrete, nu ti-l publica pana nu ii dai varianta fara aceste informatii, sau ti le schimba ei inainte de publicare.

 5. Eu ma tot uit pe anunturi de angajare ca ma spameaza bestjobu’ pe facebook si linkedinu’ pe email. Uite si tu ce ghiveci de cerinte e in anuntul asta (French, fluent in German …)

  https://www.bestjobs.eu/ro/loc-de-munca/operational-sales-and-service-support-french?pos=76&list=2