Mă tot uit după un aparat foto compact şi…

Am, în casă, două aparate foto digitale, un DSLR full-frame (Canon 6D) şi o vechitură, un Canon 350D pe care-l ţin mai mult pentru valoarea sentimentalâ, că a fost primul meu aparat foto. Şi mai am câteva aparate pe film.

Am un Pentax SuperProgram (evident, tot o vechitură) cu care trag de obicei, pe care am un 28mm f/2.8 pe care mă fac că uit să-l dau înapoi (că nu-i al meu) şi un 35-70mm care deformează de rupe.

Mai am un Seville Super SW500 cu care n-am tras niciodată, la care ar trebui să se mai adauge un Voigtlander de prin 60-şi-ceva cu obiectiv fix de 43mm şi încă un compact, parcă un Olympus de pe la începutul anilor 2000, plus un Zenith, dar pe care nu ştiu pe unde le-am rătăcit.

De tras, trag mai mult pe film decât cu 6D-ul. DSLR-ul ăsta, pe care-am dat o căruţă de bani în 2013, mai mult zace pe trepied. Dacă n-am de tras vreun eveniment sau mai ştiu eu ce, nici nu-l mişc din loc.

Motivul pentru care nu-l mai folosesc e că-i greu. Aş umbla cu un kil pe umăr, or după ce m-am obişnuit cu Pentaxul, care-i micuţ şi uşor, nu prea-mi mai arde să umblu şi cu Canonul.

Şi mă tot uit după un compact decent şi iar mă uit şi… mă cam sperii de preţuri. Un Canon G9X II costă 2.600 lei (a avut 300 lei reducere, e deja stoc epuizat), un G3X costă 4.200 lei (văd că e redus la 3.700) şi mă scarpin după cap, că nu ştiu care-i diferenţa dintre ele şi nici de ce.

Un Canon G7 X costă şi ăla vreo 3.000 lei, m-am jucat cu unul preţ de câteva minute, filmează bine, foarte fain, chit că n-are vizor. Şi totuşi, preţul mă cam face să-mi pun nişte întrebări serioase. Un 6D, ca al meu, costă 6.500 lei la F64, dar pentru cine are răbdare, preţul scade pe la vreo 5.500 când sunt promoţii, un compact costă… 4.000?

Prin urmare, tot stau şi rumeg la opţiuni, că aş vrea un compact de ţinut în buzunar, că n-am tot timpul chef să umblu cu Pentaxul după mine, dar nici nu aş arunca aiurea cu banii. Mi-ar plăcea un G7, dar parcă… nu.

Eu, unul, am cam pierdut legătura cu evoluţia tehnologică în materie de orice nu-i full-frame, dar iacătă-mă, acum, întrebându-mă ce şi cum. Şi adevărul e că jucărelele astea sunt utile, au sticlă decentă, ai unghi destul de larg şi zoom decent (echivalent full-frame de 24-100mm), ISO de neam prost etc.

E eterna problemă a producătorilor de aparate foto. Dacă nu mai urmăreşti evoluţia tehnologică timp de un an, nu mai ai nici cea mai vagă idee care-i diferenţa între ele. Scot atât de multe modele, cu diferenţe de preţ derizorii (30-50-100 lei), că nu mai pricepi nimic.

Mă mai gândeam la un mirrorless Olympus sau Sony, dar şi acolo sunt în pom. Concluzia e că, până la urmă, la ce ofertă confuzantă mi se-aşterne-n faţă şi la ce preţuri văd, am toate şansele să rămân la film.

4 comentarii

 1. eu mi-as lua un canon powershot sx 720, dar mai am unul de genul asta acasa (tot canon powershot, doar cu 12x zoom) si inca functioneaza, asa ca mi-e ca mai mult sparg banii degeaba.

  In plus, cele mai multe fotografii le fac cu ce am la indemana cand prind momentul, adica cu iphone-ul.

  • @lolx: şi eu mai fac cu iPhone-ul, dar avînd un 5s, nu am tocmai cea mai fericită cameră. Deşi nici măcar despre asta nu-i vorba. Prefer o cameră, totuşi, încă nu-s convins că vreau să-mi schimb telefonul.

 2. La mirrorless Sony te lămuresc eu, că treaba-i simplă. Presupun că nu vrei să te arunci în full frame, deci ai de ales între a6000, a6300 și a6500.

  Primul are vreo doi ani și jumătate de când e pe piață, deci este și cel mai ieftin. 24 de megapixeli, 11fps, focalizare bună și EVF decent. 2000 lei pe body.

  Celelalte două au apărut pe piață în 2016. a6300 a adăugat 4K, cinematic profiles pe video, weather sealing și un EVF mai bun. a6500 a venit cu senzor stabilizat, un grip mai bun, ecran tactil și semi-rezolvare a problemelor de overheating regăsite pe a6300. Problema la ultimele două stă în preț.

  Dacă vrei ceva compact, combinația a6000 cu kit lens (16-50) e cea mai potrivită. Și e vreo 2500 lei. Plus că poți adapta toate obiectivele de pe SLR-uri.

 3. Ti-as recomanda fie un mirrorless din seria A6x00 fie un compact premium, pe care il poti baga in buzunar, gen RX100. Am prima generatie si sunt super multumit. Variantele ulterioare au imbunatatiri incrementale la senzor (sensibilitate), viteza de focalizare (AF hibrid cu detectie de faza), obiective mai luminoase. M-am jucat si cu RX100 Mark IV si mi s-a parut foarte tare, dare e destul de scump…