Apelul la vedetă

Prin lista de fallacy-uri logice, se numără şi unul numit “apelul la autoritate”. În teorie, apelul la autoritate este un argument logic, dar în practică, este fallacy pentru că e folosit, de cele mai multe ori, complet aiurea.

Într-o discuţie contradictorie, să zicem că pe tema vaccinurilor, folosirea corectă a argumentului ar însemna raportarea la un expert în domeniu. În practică, devine fallacy câtă vreme raportarea se face la Olivia Steer. Iată, deci, care-i autoritatea.

Problema apare când ne trezim cu vedete proaspete apărute peste noapte, precum în cazul ăsta cu actriţa Ani Creţu. Nu ştie nici dracu’ cine-i Ani Creţu, nu poate nimeni să spună o singură piesă în care a jucat, iar dacă n-ar fi apărut un articol despre prostia pe care a debitat-o pe Facebook, n-ar şti nici naiba la ce teatru joacă. Dar e actriţă, deci e autoritate!

Acelaşi lucru e valabil şi în cazul istoriei. Brusc, Dan Puric a devenit un expert în daci sau dracu’ mai ştie în ce, deşi omul n-are nici o pregătire în domeniu.

Şi asta e o formă de manipulare senzaţională care se bazează pe sentimentul de inferioritate cultivat timp de zeci de ani în mintea românului. Nu contează că Ani Creţu, Dan Puric sau Olivia Steer sunt nişte neica-nimeni fără nici o legătură cu medicina, cei trei sunt intelectuali, da?

De aia, Stela Popescu şi Arşinel erau invitaţi de Gâdea ca să îi înjure pe adversarii PSD-ului, pentru că sunt nişte intelectuali, ne uităm la ei ca la nişte lumini aprinse direct de dumnezeu însuşi. Aceşti intelectuali sunt autorităţi publice. Nu contează că n-au nici o autoritate în domeniul despre care bat câmpii, important e că sunt vedete.

Nu contează că e ilogic ce spun aceşti indivizi, important e că ei sunt cunoscuţi, iar dacă sunt cunoscuţi, sigur se pricep. Pentru că ei sunt nişte intelectuali, oameni cu studii, da? Mai rămâne să-i vedem şi pe Stela şi Arşinel dându-şi cu părerea despre vaccin pe motiv că au apărut în reclame pentru farmacii şi sigur se pricep, ştiu ei mai bine care-i treaba.

4 comentarii

  1. Stela si Arsinel nu mai au nevoie de vaccinuri.Au cazut in ele cand erau mici.

  2. Dar nu inteleg de ce uzul acestui “fallacy”. mi se pare un cuvant foarte potrivit pentru descrierile facute, cu care, de altfel, sunt de acord.

  3. Mda, se pare ca includerea unui cuvant intre semnele de ‘mai mare’ si ‘mai mic’ ascund cuvantul. Eu propuneam “aberatie” in locul lui “fallacy”

  4. Bre si cand raportarea la cati bani oa doctoru din treaba cu vaccinu cum ii?