Începe sezonul postacilor

Cum remarca și Alex Ciucă, s-a dat drumu’ la postaci – iar tura asta, pesedeii nici măcar nu se mai ascund. O fac pe față, cu bani de la buget. Pe unul dintre ei l-am simțit pe propria piele, zilele astea, așa că a aterizat direct în spam.

Din ce-am remarcat, noile direcții de comunicare sunt:

  • Kovesi care-a făcut și-a dres, abuzatoarea
  • multinaționalele nasoale care ne mănâncă nouă banii și UE cel rău care nu ne dă de pomană
  • dacă nu plătești taxe în România, n-ai voie să comentezi
  • opoziția e plină de acoperiți
  • abuzurile împotriva penalilor

Practic, nimic nou sub soare, sunt cam aceleași ca și până acum, doar că sunt tot mai agresive și se remarcă și o ușoară diferență în abordarea discursului. Presupun că cineva a scris un manual cu texte predefinite (sunt o idee mai inteligente decât alea din trecut).

Dar, per total, așteptați-vă la limbaj agresiv (“mă-ta-i proastă”, de exemplu) și la folosirea unor termeni care pe postacu’ obișnuit îl depășesc (“analfabet funcțional”; serios, e la modă inclusiv printre postaci).

Cum te protejezi de postaci

În principiu, nu e foarte greu. Nu pe blog. Aici îi marchezi direct ca spam și aia e. Pentru articolele vechi, WordPress are o opțiune (pe care eu o folosesc de ceva vreme) de eliminare autmată a formularului de comentarii după 30 zile de la publicarea unui articol.

Nici cu facebook nu-i foarte greu. În principiu, sunt fix trei chestii de făcut. Doar copiați setările din screenshot-urile de mai jos, să fie identice.

În Settings > Privacy:

Care-i faza: nu vrei să-ți dea add oricine, nu când poți să-i oferi opțiunea de follow. La fel, e mai simplu de triat numărul celor care-ți dau add friend dacă au cel puțin o persoană în comun cu tine.

Și ca să limitezi și mai mult numărul postacilor, nu le dai șansa să le apară butonul de add făcând o setare simplă: nu afișezi în profilul public lista oamenilor cu care ești prieten.

La fel, în caz că adresa ta de mail e publică dintr-un oareșce motiv (de exemplu, pentru că ai pus-o pe blog), debifezi opțiunea de căutare cu ajutorul ei. Eu am mers un pic mai departe și am făcut un alias adresei de mail, alias pe care-l folosesc exclusiv pentru servicii de genul ăsta, și pe care nu-l știe nimeni în afară de mine.

Timeline & tagging settings:

Ultimul lucru pe care-l vrei e ca postacii să se apuce să-ți lase mesaje publice pe facebook. Oprit “post on your timeline” din fașă. Chestia asta limitează semnificativ orice tentativă de postat. La fel, limitat publicul care ar putea vedea cum te înjură cineva, în timeline-ul tău, limitat share-ul postării în stories pentru că nu vrei să fii înjurat fără să știi cine o face și nici pe unde ajung vorbele tale scoase din context.

O altă chestie pe care n-o vrei e ca un postac care nu poate să-ți scrie pe wall să se apuce să te tăguiască în postările lui care, ulterior, vor fi văzute de toți prietenii tăi. N-are sens, e o complicație inutilă, bașca poți să limitezi numărul celor care te pot tăgui.

Default la tagging ar trebui să fie review-ul. Nu lași să treacă nici o postare în care ești tăguit fără aprobarea ta. La fel, nu vrei ca Gigi Trolu să posteze ceva și să te tăguiască într-o poză în care ești înjurat fără să aprobi că vrei să fii înjurat.

Public posts: Following & Public posts filters

Who can follow me e butonul de follow, sper să nu mă înșel. Adică, dacă limitezi drepturile celor care n-au măcar un prieten în comun cu tine să-ți dea add friend, dar vrei ca oamenii să continue să te urmărească, opțiunea aia le oferă un buton numit chiar așa, follow.

De vreo câțiva ani, eu am limitat inclusiv numărul celor care pot comenta, am setat opțiunea exclusiv pentru prieteni. M-a scutit de multe înjurături și, mai ales, de trolli și de tot soiul de postaci. Cred c-am făcut asta pe la o tură de alegeri, nu mai țin minte, când eram înjurat din toate părțile. Opțiunea aia face minuni.

La fel, nu vrei să primești notificări de-aiurea, că e stresant, și nici nu știu în ce măsură e neapărat indicat să lași comentariile la poza de profil la liber. Cine nu te poate trolla în postări, te trollează acolo. Tot aceiași draci ți-i faci.

Altfel, ultima pe listă e Comments ranking off, asta pentru că, pur și simplu, mă scoate din sărite ideea că nu aș putea citi comentariile în ordine cronologică, cu atât mai mult cu cât algoritmul lui Zuck e stupid și scoate-n față doar comentarii irelevante.

Spor!

2 comentarii

  1. Bine ca n-am FB :)

  2. Eu am scos comentariile de pe blog, iar pe Facebook activitatea tinde spre zero.