Aplicaţia DolceTV pentru mobile şi drepturile de difuzare

Probabil că ştiţi reclama cu “bătăiţă.” Nu ştiu cine-i agenţia, dar m-am hăhăit vreo cinci minute după ce-am văzut-o. Însă înainte de asta, îmi descărcasem aplicaţia pentru mobil şi am încercat s-o testez un pic. Într-un final, am şters-o, iar motivul e relativ simplu: la mine, nu mergea. Nu din cauza aplicaţiei (disponibilă în AppStore şi în Google Play), ci din cauza conexiunii la net. Şi problema nu ţine nici de Romtelecom, nici de cei ce au creat-o, ci de drepturile de difuzare.

Eu, de exemplu, folosesc Seenow. Doi euro pe lună pentru multe posturi româneşti, mai puţin cele cu cea mai mare audienţă: ProTV şi Antena1. Niciunul dintre cele două nu au drepturi de difuzare online pentru filme sau programe pentru care au plătit. Licenţa e doar pentru TV, nu şi pentru restul mediilor. De aceea, există momente în care livestream-urile de pe site-urile televiziunilor sînt moarte – ecran negru şi aia e.

Cam tot acolo e problema şi cu DolceTV. Dolce are un soi de regim special, pentru că ei, teoretic, pot difuza ProTV şi Antena1, dar numai pe infrastructura proprie, la fel ca în cazul Dolce Interactiv, care e IPTV (şi care, teoretic, ar trebui să poată funcţiona pe orice conexiune la net însă e restricţionat doar la liniile Romtelecom tocmai din cauza licenţelor.)

Eh, IPTV-ul ăla, funcţionînd pe infrastructura Romtelecom, e oarecum asimilat ideii de serviciu de cablu şi, probabil, extrapolînd, la fel se poziţionează şi aplicaţia în faţa băieţilor care licenţiază distribuţia. Cosmote probabil e inclus în condiţiile în care e parte din grup, deci asimilat infrastructurii “operatorului de cablu.”

Din păcate, eu nu sînt abonat Cosmote, deci nu pot urmări DolceTV pe mobil. Tot din păcate, n-am acces peste tot la wireless de la Romtelecom. Iar dacă e să împărţim după cote de piaţă, “acoperirea” wifi a Romtelecom este o felie din întreaga piaţă. Şi atunci, ca abonat Clicknet, pot accesa doar de acasă. Doar că acasă mă uit la televizor, nu pe mobil. Deci, aplicaţia devine uşor redundantă. Este într-adevăr utilă abonaţilor Cosmote. Aşa cum Seenow are o înţelegere cu Vodafone (însă nu şi cu restul), pentru a nu taxa traficul de date prin aplicaţie, îmi închipui că acelaşi lucru e valabil în cazul Dolce – Cosmote.

Prin urmare, dacă Orange are propria aplicaţie TV, iar pe Vodafone merge Seenow, putem spune că, odată cu DolceTV, fiecare operator oferă propriul sistem de distribuţie a programelor TV pe mobil. Eu zic că e o veste bună.

6 comentarii

  1. Eu am încercat aplicația DolceTV, pe rețeaua Cosmote și nu am reușit să văd nimic ..
    Am șters-o..

  2. “Aşa cum Seenow are o înţelegere cu Vodafone (însă nu şi cu restul), pentru a nu taxa traficul de date prin aplicaţie, ” ai putea sa dai mai muilte detalii legat de asta? nu am vazut nicaieri scris.

    Multumesc,

  3. Dar seenow nu are protv ….

  4. Teapa mare
    Am cont online facut de pe reteaua rds. Am incarcat contul. Nu am reusit sa vad nimic pe portalul lor. Acum nu mai merge desi am acces in continuare si chiaram activat pachetul sport nu pot vedea nimic deoarece imi spune sa ma logez (logat fiind) atunci cand incerc sa intru pe canalul tv.