Aplicație GPS pentru când ești în avion: Flight Nav

Dacă tot mă plimb aproape lunar între Luton și București, am căutat o aplicație GPS care să funcționeze cu Airplane Mode on. O aplicație care să se conecteze la GPS și să-mi arate pe hartă poziția avionului.

Asta pentru că, la un zbor de trei ore, ori dormi (dacă poți), ori bei (dacă nu nimerești într-un avion plin cu englezi, care termină alcoolul în primele 20 minute de zbor), ori nimic. Și te mai apucă, din când în când, să cauți să vezi peste ce țară mai zbori. Și dacă tot mi-am adus aminte de asta…

După căutări seculare care au durat câteva ore cumulat, cam câte 15-20 minute înainte de zboruri, am descoperit Flight Nav (link către App Store-ul de iOS).

Presupun că există mai multe, dar dai al dracului de greu de ele din cauză că toți ăia care scriu o aplicație de flight tracking (alea pentru cei de-acasă, care vor să vadă pe unde a mai ajuns avionul tău când te așteaptă să aterizezi) au optimizat toate căutările ca să nu găsești ce cauți.

Cred c-am nimerit-o întâmplător, căutând în App Store ceva gen “flight gps offline“. Aplicația costă vreo trei dolari, dar zău că merită.

Dacă o ții deschisă, pe display-ul telefonului, e destul de precisă. Mă rog, mai bine zis, e cam la fel de precisă ca GPS-ul de pe telefon fără acces la rețelele wifi, adică acuratețea e undeva în aria de 30 metri (în primul screenshot, mai sus, linia roșie care duce spre stânga, adică traiectoria de decolare, ar fi trebuit să fie un pic mai sus, pe cealaltă “bandă”), dar per total, merge.

Cum ziceam, dacă ții deschisă aplicația, îți afișează altitudinea și viteza de croazieră. Ăsta de mai sus e un zbor WizzAir de duminică, plecat cu vreo 30 minute întârziere de pe Otopeni, dar ajuns la timp pe Luton.

Ce mai știe să facă aplicația: dacă dai indicativul aeroportului în căsuța de căutare, îți calculează distanța rămasă și îți estimează timpul până la destinație. Eu, unul, aș mai adăuga vreo zece minute la ce zice aplicația, pentru că estimarea e cumva într-o linie directă și nu prea ține cont de viraje, dar nu pot să mă plâng.

Altfel, ca fapt divers, un Airbus are, la touchdown, o viteză de aproximativ 260 km/h. Cumva, dacă mă gândesc un pic, parcă piloții ăia își merită aplauzele. Imaginează-te pe tine, șoferul, că îți pică mașina pe asfalt, la viteza aia, și tre’ s-o oprești în următorul kilometru.

Și să nu uit: aplicația trebuie pornită înainte de decolare, cât încă ai conexiune la net, să-și descarce harta. Ajută plimbatul cu degetul pe hartă, eventual niște zoom-uri pe direcția traseului (dacă bifezi de la început aeroportul de destinație, poți băga zoom fix pe lângă linia care o să-ți apară, ca ulterior să-ți faci o idee despre ce râuri, lacuri, orașe, sate etc. o să ai sub tine).

1 comentariu

  1. Eu folosesc maps.me Face același lucru in timpul zborului, km, distanță pana la destinație, altitudine etc. Și este gratis. Dacă vrei hărțile in detaliu la descarci offline înainte