Apple asamblează şi în SUA. Ce ar putea însemna asta

O serie de ştiri apărute în weekend arată că noile iMac-uri (sau cel puţin o parte dintre ele) sînt asamblate în SUA. Pînă acum, pe spatele tuturor carcaselor Apple stătea scris “Designed in California. Assembled in China.” Pe noile iMac-uri scrie, mai nou, că sînt asamblate în State. Ce ar putea însemna asta? Aş avea vreo două idei.

Prima ar fi că, dacă ne luăm după ce spunea Tim Cook acum ceva vreme (cam după moartea lui Steve Jobs,) se va dubla secretomania din companie. Culmea e că, în ciuda declaraţiei, ultimul an a fost plin de scăpări. Au venit din China o groază de informaţii ba despre iPhone 5, ba despre iPad mini. S-a aflat totul despre gadgeturi înainte de a fi lansate. Ceea ce, ca să folosesc un clişeu, “nu s-ar fi întîmplat dacă Steve Jobs ar fi trăit.” Mutarea în SUA înseamnă, în principiu, mai multă securitate a informaţiei. Altă legislaţie, riscuri mai mari pentru angajaţi (n-ar fi prea plăcut să te dea în judecată Apple şi să pierzi casa, maşina şi tot ce vor cîştiga nepoţii încă cinci generaţii după tine.)

A doua idee ar fi că Apple (care mai lucrează şi cu nişte fabrici de prin Brazilia) se mută, încet-încet, din Asia şi din zona de colaborări cu Samsung. În fond, în ultimii doi ani, dar mai ales în ultimul, Samsung a luat tot ce-a putut şi a folosit cum a ştiut mai bine. Va fi o luptă interesantă.

2 comentarii

  1. la cite bube au cei de la samsung la seul (acuzati de fraude, furt calificat, mita, etc) faptul ca exista si acuzatii privind furtul patenetelor apple e o chestie mica de tot si se incadreaza in mersul normal al firmei asiatice din ultimul deceniu.

  2. Samsung – al 2-lea Nokia (step-by-step).
    Apple – fara suparare Alex, dar nu le mai dau mai mult de 5 ani, fara Jobs. E doar o parere personala!