Apple a cîştigat procesul (preliminar) cu Samsung. Galaxy Tab 10.1, afară de pe piaţa americană

Ştiţi, probabil, povestea: Apple a dat în judecată Samsung pentru încălcarea unor patente. Au fost atîtea procese, încît nici măcar ei nu le mai ţin minte pe toate. Dacă vă amintiţi, anul trecut, importarea de Galaxy Tab a fost interzisă prin Germania. Apoi, s-au judecat prin Australia, prin Coreea şi pe unde-au mai apucat. Într-un final, s-a terminat şi procesul din Statele Unite, iar cîştigător a ieşit Apple.

Scurt şi cuprinzâtor, motivaţia verdictului dat de judecător este (şi nu mai traduc, că ştim cu toţii engleză) următoarea:

Although Samsung has a right to compete, it does not have a right to compete unfairly, by flooding the market with infringing products. While Samsung will certainly suffer lost sales from the issuance of an injunction, the hardship to Apple of having to compete directly with Samsung’s infringing products outweighs Samsung’s harm in light of the previous findings by the Court.

Mi se pare corect. Ar mai fi, totuşi, de adăugat, că Apple trebuie să depună o garanţie (mă rog, “bond” îi zice în engleză) de 2,6 milioane de dolari pentru ca Samsung să nu mai vîndă tablete în SUA. Asta pentru că, dacă se dovedeşte, în vreun recurs, că justiţia s-a înşelat, Samsung să încaseze banii pe post de compensaţie pentru eventualele pierderi suferite. Desigur, Samsung va face recurs.

Detalii, pe Reuters.

5 comentarii

  1. Salut Alex,

    Nu e chiar asa. Este adevarat ca Apple a castigat azi o victorie foarte importanta (chiar si un fan-boy Android ca mine o recunoaste) dar nici pe departe decisiva: Apple nu a castigat niciun proces. Procesul “real” nici macar nu a inceput. Astazi s-a acordat “a preliminary injunction” pe baza unor patente (brevete) legate de design-ul iPad-urilor pe care *probabil* Samsung le-a incalcat creand Galaxy Tab 10.1. Daca le incalca sau nu se va decide la procesul care va incepe in iulie (parca).

  2. Plus ca de mai bine de un an de cand e procesul, Galaxy Tab a ajuns la a doua generatie, iar eu presupun ca oricum nu se mai bazeaza ei prea mult pe vanzarea modelului vechi :)

  3. Cum zicea si simple mai sus, decizia de impunere are efect aproape zero, Tab-ul vechi si-a cam trait zilele.

    Mult mai de efect este insa noua decizie, tocmai a fost banat Galaxy Nexus-ul care, fiind singurul Android care va primi Jelly Bean (Android 4.1) in perioada imediat urmatoare, tocmai a devenit cel mai mediatizat ‘droid de pe piata americana. Cred ca ustura partea dorsala atat la Samsung cat si la Google intr-un hal …

  4. Sa fim seriosi Apple eu primul care a deszvoltat tehnologia nu e de mirare ca Samsung fura doar e tot din zona unde pirateria e in floare.