Apple “s-a fâsâit” un pic, anul ăsta

Am urmărit lansările Apple de aseară și am rămas cumva cu impresia că a fost mai degrabă un fel de lansare de generație “s”, nu una de generație nouă. Mai degrabă de îmbunătățire a ceva decât de produs semnificativ schimbat.

Aveam o oarecare pretenție de a fi uimit cu ceva și… nu prea am fost. Bine, și așteptările mele erau în altă parte, nu la iPhone.

Aș fi vrut ceva în plus de la Apple Watch, acolo așteptam o surpriză. Ecranul always-on mă lasă rece, la fel și busola pe ceas, iar de un display mai mare mă pot lipsi, sunt mulțumit de cel de pe seria 3 (pe care-l port zilnic).

Așteptam o funcție de sleep tracking nativă. Acuși se fac trei ani de când au cumpărat Beddit și n-au făcut nimic cu el. Așteptam să introducă acel conector magnetic pe ceas și să permită dezvoltarea, nu știu, a unor brățări third party care să facă ceasul mai util.

De aici și fixul meu cu Beddit, care e o chestie pe care-o bagi sub cearșaf și monitorizează diverse, gen sforăit și cât de tare tremură patul sub tine. Ar fi putut s-o integreze într-o brățară alimentată prin respectivul conector, habar n-am.

La produse noi nu mă așteptam. Am urmărit bursa zvonurilor, ochelari AR și tag-uri bluetooth, dar mi s-au părut exagerate, deși e posibil ca la ultimele să fi renunțat în ultimul moment. Iar iPad-uri… uhm, Pro-ul de anul trecut se bate cu MacBook-urile la puterea de procesare, nu mai era nevoie de unul. iPad-ul nou e un pas înainte pentru cine vrea unul, își face banii, dar, cum ziceam, pentru mine nu a fost un punct focal.

Cu iPhone-urile e altă discuție, în sensul că nu știu exact ce se mai poate inventa, deci am avut zero așteptări. Cred că am mai spus la un moment dat că inovația pe zona asta s-a cam încheiat, iar viitorul e în AI și machine learning.

Apple au cam nimerit-o aici. Procesorul nou e o bestie, iar telefonul, în viitor, îmi imaginez că va fi principalul motor pentru toate accesoriile, de la ceas la ochelari (ăia vor veni, Apple au o groază de patente pe zona asta; presupun că încă sunt limitați de hardware). Siri va deveni un fel de Samantha, din Her. Iarăși, doar o chestiune de timp. În rest, nu mai ai ce să aduci pe telefoane. Fie, baterie (OK, plus patru sau cinci ore, ăsta e unul din marile plusuri ale modelului Pro de anul ăsta). Poate și noul ecran XDR.

Sistemul de camere e mișto, iar adevăratele inovații în zona aia sunt calibrarea camerelor și poziționarea lor, respectiv capacitatea de a filma cu patru camere în același timp. Da, știu, lumea face spume că formează un triunghi, dar era cea mai logică poziționare pentru orice fotograf sau videograf profesionist.

Distanța dintre camere, la lentilele alea mici, înseamnă unghiuri diferite – și chiar dacă majoritatea nu observă, un ochi antrenat va sesiza diferențele, sunt vizibile. E un compromis estetic, dar nu cred că exista o decizie mai inteligentă pentru a evidenția calitatea filmărilor.

Posibilitatea de a filma cu toate camerele va crește masiv vânzările celor care produc Filmic. N-aș merge chiar atât de departe încât să spun că iPhone-ul se va lua la trântă cu camerele profesionale, dar dacă ce-am văzut în prezentare e posibil frecvent (posibil e, dar dacă nu poți reproduce constant…) pe partea de filmare, sistemul ăsta de camere o să schimbe jocul pe zona de telefoane.

Altfel, mișto găselnița de marketing cu iPhone 11 și iPhone 11 Pro. Adevărul e că, încă de anul trecut, telefonul pentru majoritatea utilizatorilor era XR. De ieri înainte, cei ce-și vor cumpăra modelul mai ieftin se vor simți mai puțin săraci. Personal, aș simți lipsa camerei de portret, c-o folosesc des pentru zoom, dar pentru utilizatorul obișnuit, are mai mult sens să îi dai o cameră normală și una ultrawide.

Eu nu sunt convins să fac upgrade, de exemplu, dar dacă e o chestie care ar trebui reținută, e că 11 Pro e o investiție pentru următorii patru ani. Indirect, Apple tocmai au anunțat că ciclul de upgrade a crescut și mai mult.

Viitorul smartphone-ului e în asistenții digitali, în AI. Asta cred că va vinde Apple într-un an sau doi, nu telefon, nu computer, nu cameră. Ci puterea de procesare ca putere de învățare. Cred că, deocamdată, n-au avut ce mari îmbunătățiri să anunțe pe partea de Siri, dar sunt aproape convins că aia e direcția și că acolo se investește masiv. Telefonul va deveni platforma hardware pentru ecosistem.

Dacă iPhone-ul lucrează eficient cu ceasul, sunt sincer curios cum vor reuși să integreze procesele de AI/ML pentru o experiență coerentă în întregul ecosistem. Momentan, fiecare device (mai puțin ceasul, care am impresia că depinde de telefon sau e ceva mai retardat) are propriul Siri, iar astea trebuie să comunice între ele. Va fi interesant, pentru că telefonul, ca tehnologie în jurul căreia ni se învârt viețile, e deja depășit.

4 comentarii

 1. Am urmărit prezentarea de aseară și n-au menționat deloc cuvântul Siri.
  Nici măcar la demo-ul cu noul Apple Watch când îi cereau să pună o anumită melodie. La Apple totul e gândit cu un scop, deci sigur e ceva acolo și nu e o scăpare.

  Sunt utilizator de Android și folosesc constant comenzi vocale pe Google Assistant, dar numai pe Google Home. Mi se pare cumva natural. E ca și cum e o entitate virtuală la mine în casă sau în mașină care să-mi ofere informațiile cerute . Când sunt în vacanță îmi lipsește.
  În același timp încă mi se pare ciudat să dau comenzi vocale telefonului, ceasului, căștilor și PC-ului. Cred că ține de mediul în care mă aflu.

  Ca notă separată, pozele făcute de profesioniști arătau foarte bine, dar vreau să văd și pozele făcute de un non-profesionist. Testul suprem pentru mine va fi comparația cu noul Pixel ce va apărea din octombrie. Dacă i-au ajuns din urmă pe cei de la Google, s-ar putea să trec la iPhone, dar îmi va lipsi stocarea nelimitată a pozelor și clipurilor din Google Photos.

  • Nu stiu daca ai observat dar toti producatorii fac exact la fel.
   Niste poze geniale care in realitate nu au cum sa iasa vreunui amator. Dar e valabil si la DSLR-uri :)

  • Despre Siri s-a vorbit la WWDC 2019, pentru că ține de software iar în Septembrie se vorbește despre hardware.

 2. In sfarsit un comentariu pertinent pe subiect, nu “Apple nu mai lanseaza nimic” cum tot citesc pe la toti specialistii.
  +1