Apple TV, 2015 – De ce e important

Cred că din toată suita de lansări de aseară, cel mai important device este Apple TV. Nu iPad Pro, de 12,9 inci, nu Apple Pencil, nici măcar noile iPhone-uri. Ci noul Apple TV. Şi o să explic şi de ce mi se pare cel mai important.

apple-tv-2015

Despre Apple TV se vorbeşte de ani de zile. Au trecut alţi ani în care a fost categorisit drept “hobby” de către conducerea companiei. Iată însă că a venit momentul unei noi generaţii şi, din punctul meu de vedere, nu dezamăgeşte. Şi aduce exact ce trebuie pe micul ecran.

Jocuri pe Apple TV

Ziceam chiar în vara asta că greşeala Apple, cu acest produs, a fost că n-a intrat pe zona de jocuri, pentru că potenţialul e mare. Ei bine, iată că noul Apple TV o să vină cu un AppStore integrat, exact pentru asta.

E drept, vorbim de o capacitate de stocare destul de limitată, 32 sau 64 GB, deci încă nu e cazul să vorbim de jocuri precum Need For Speed, care, acum cîţiva ani, ocupa trei DVD-uri. Pe de altă parte, cu ajutorul Metal, s-ar putea ca Apple să facă un push puternic pe o regândire a modurilor de dezvoltare a jocurilor şi să le aducă, totuşi, şi pe astea cunoscute, de desktop sau console, pe Apple TV. Mai exact, să promoveze un cod scris mai eficient, care să ocupe mai puţin spaţiu.

Legat de Apple TV, în AppStore există de mulţi ani aplicaţia Remote, care îţi permite să controlezi set-top-box-ul de pe iPhone. Practic, ceea ce scriam eu la un moment dat devine realitate: poţi folosi telefonul ca joystick în jocuri, la fel cum poţi folosi şi telecomanda, botezată acum Siri Remote. O să revin mai jos apropo de asta.

siri-remote

Însă telecomanda în sine e cu atât mai interesantă cu cât funcţionează precum un controller de Wii – de altfel, şi iPhone-ul va funcţiona la fel. Şi cred că imaginea de mai sus e relevantă în acest sens. În plus, Apple va vinde şi controllere (cel din imagine, Nimbus SteelSeries Stratus, costă 50 dolari) precum cele folosite pe XBox sau PlayStation, aşa că vedem o intrare pe o nouă piaţă şi, implicit, noi competitori.

Siri Remote

Strict legat de telecomandă, nu înţeleg de ce au apărut pe net diverse randări conceptuale despre cum ar trebui să aibă un touchscreen. Ar mânca bateria inutil, iar soluţia aleasă de Apple e cea mai decentă. Când se termină bateria, pui telecomanda la încărcat folosind orice cablu de iPhone sau iPad, deşi sunt aproape convins că va exista unul în cutie.

Integrarea Siri însă mi se pare, iarăşi, un aspect foarte interesant. Eu am generaţia anterioară de Apple TV şi ştiu cam cât de complicat e fluxul de operare. Până ajungi unde vrei într-o aplicaţie, oboseşti. E tocmai opusul acelui “it just works.” Siri rezolvă problema foarte simplu şi, în plus, te scuteşte de trecut prin meniuri. Eşti într-o aplicaţie şi vrei alta? Îi spui s-o deschidă pe aceea.

Şi mai sunt câteva chestii simpatice. De exemplu, întrebi “Ce-a spus?” şi îţi derulează 15 secunde înapoi. În plus, cel puţin în aparenţă, căutarea şi filtrarea informaţiilor e excelentă, cel puţin din ce-am văzut în demo. Înţelege întrebări mai complexe ce necesită filtre suplimentare, precum “Afişează-mi filmele de acţiune cu actorul X din perioada Y regizate de Z” sau, în fine, tot soiul de astfel de comenzi. La care se adaugă alte funcţii utile, precum vremea, scorurile meciurilor etc.

App Store pe Apple TV

Însă dincolo de toate astea, cea mai importantă funcţie – şi cea mai aşteptată – este App Store, pentru că deschide multe oportunităţi şi posibilităţi. Să ne gândim că orice televiziune îşi poate crea o aplicaţie de streaming, de exemplu, în care poate adăuga tot soiul de informaţii suplimentare.

O televiziune de ştiri poate livra, separat, grafice cu indicii bursieri la o atingere de buton, suprapuse pe imagine sau nu, poate livra reclamă într-un mod nou şi aşa mai departe. Şi mă aştept să văd inclusiv aplicaţii ale ziarelor, cel mai probabil cu focus pe conţinutul video.

Graţie App Store pe Apple TV, vom vedea o democratizare a accesului la canale TV. Practic, utilizatorul nu va mai depinde de operatorul de cablu. Îţi instalezi aplicaţiile televiziunilor – sau, de ce nu?, emisiunilor – preferate şi plăteşti doar pentru ele. Iar în SUA, cel puţin, costul abonamentului la cablu TV nu e deloc mic.

Şi un rol important aici îl are şi integrarea Siri. Să zicem că ai aplicaţiile a 20 televiziuni. Pui mâna pe telecomandă, apeşi butonul Siri şi spui “Schimbă canalul pe Comedy Central” sau, în fine, ce vrei să urmăreşti. Fără căutat butoane pe telecomandă, fără operator care schimbă ordinea canalelor etc.

Nu m-ar mira să apară “pachete” TV de genul “10 dolari pentru 15 aplicaţii ale posturilor TV,” tocmai pentru a nu a face 15 plăţi recurente în fiecare lună.

Hai, mă, şi ce chestie revoluţionară a lansat Apple până la urmă?

Apple TV are potenţial să fie “revoluţionar” graţie aplicabilităţilor enumerate mai sus. Nu neapărat pe zona de jocuri, cât mai ales pe zona de consum de media. “Cinema la tine acasă” deja exista, poţi să “închiriezi” filme încă de la primul model, la fel şi în cazul posturilor de radio online, ce pot fi ascultate gratis. Acum, e integrat şi Apple Music – atât Beats 1, cât şi colecţia de muzică din iPhone sau Mac.

Eu nu cred că Apple se vor limita la asta, dimpotrivă. Ar fi greşit, zic eu, să credem că, acum doi ani, au plătit 345 milioane dolari pe PrimeSense – dezvoltatorii senzorului de pe Kinect -, sau că au o groază de patente pe zona de gesturi, complet degeaba.

Apple TV tocmai şi-a câştigat un loc în meniul principal de pe site-ul Apple, ceea ce mă face să mă aştept la un ciclu de lansări similar celui de iPhone. Fie anual, fie la doi ani, cam pe acelaşi principiu: o funcţie sau o tehnologie nouă la fiecare lansare – în cazul iPhone, au urmat, cu fiecare ciclu de lansare, AppStore, 3G, display Retina, Siri, Touch ID etc.

Dacă tragi linie după ce ai citit articolul ăsta, există un prim pas în a revoluţiona ceva, iar acel ceva e tocmai modul de utilizare a televizorului. Le ai pe toate la un loc, de la televiziune la jocuri, închiriere filme, HBO, muzică.

Utilitatea Apple TV în România

Recunosc că, până acum, Apple TV a fost mai degrabă inutil în România. Eu l-am folosit nişte luni de zile pentru Netflix (am plătit şi abonament Netflix, şi abonament la ceva serviciu de proxy), dar mai ales pentru AirPlay.

Acum însă, lucrurile se simplifică semnificativ – sau, în fine, se complică pentru companiile de cablu – odată cu introducerea magazinului de aplicaţii. În funcţie de cât de deschişi la minte sau orientaţi către online sunt cei din televiziuni, într-un an de zile, ar trebui să aibă şi posturile noastre aplicaţii.

Da, Netflix nu e disponibil, dar cum ar fi dacă ar apărea o aplicaţie Voyo? Sau ProTV? HBO deja există, potenţial e destul.

O să fie interesant.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

11 comentarii

 1. Nu vad Apple TV ca fiind foarte util in Romania, mai ales ca partea de filme si seriale nu este disponibila.

 2. Exact, Apple TV depinde de serviciul de conținut care e disponibil doar în piețele mari… Pînă să ajungă cumva și la noi rămâi cu funcțiile banale, pentru care n-ai nevoie de așa ceva :-)

 3. Gîndeşte-te că n-ai Netflix, dar apare aplicaţia Voyo :) Sau ProTV. De aia există AppStore. Eu zic că vă înşelaţi amîndoi :)

 4. Sper sa nu te superi pe mine, insa Apple TV de acum e o copie de Amazon TV – aparut acum un an. Jocuri, aplicatii, cautare vocala, muzica, Amazon Primetime, Netflix, Hulu, IP TV, si ce mai crezi ca ai nevoie, totul la un loc. Hardware-ul este excelent, iar pretul e foarte bun – a putut fi cumparat la oferta si la 49 de dolari. In plus, ai posibilitatea de a incarca practic orice .apk, chestie pe care Apple sigur nu o va accepta.

  S-ar putea ca Apple sa-l duca mai departe. Daca insa nu au un plan sa intre cu mult aplomb in zona consolelor de joc ‘adevarate’ (adica sa scoata ceva mai convingator decat PS4 sau xbox), nu stiu in ce masura va deveni un game-changer. Pe moment sigur nu e.

 5. Alex, eu nu vreau Netflix, ci serviciile pe care Apple le asigura in alte tari pentru produsele sale. Gen Movies, TV Shows si, ca tot sunt pretentios azi, iTunesc Cloud Library, ca sa pot sincroniza playlist-uri intre telefon, laptop si, eventual, Apple TV. Hai ca serialele sunt disponibile doar pe marile piete, dar pana si Republica Moldova poate sa cumpere si sa inchirieze filme si sa sincronizeze playlist-uri si purchase history.

 6. De ce să dau o căruță de bani pe un Apple TV când pot să cumpăr așa ceva, la 40 de dolari: https://www.kickstarter.com/projects/1123481999/remix-mini-the-worlds-first-true-android-pc?ref=video

  Da, nu mă pot juca la fel ca și pe kinect, dar dacă îmi iau un joystick sau o tastatură, mă pot juca și pe ăsta. Aplicațiile despre care vorbești dacă vor apărea, vor apărea și în Google Play… sincer nu văd în acest gadget un raport preț – utilitate bun.

 7. “.. deci încă nu e cazul să vorbim de jocuri precum Need For Speed, care, acum cîţiva ani, ocupa trei DVD-uri. Pe de altă parte, cu ajutorul Metal, s-ar putea ca Apple să facă un push puternic pe o regândire a modurilor de dezvoltare a jocurilor şi să le aducă, totuşi, şi pe astea cunoscute, de desktop sau console, pe Apple TV. Mai exact, să promoveze un cod scris mai eficient, care să ocupe mai puţin spaţiu..”

  acele 3 dvd-uri de la NeedForSpeed nu erau “cod”.. erau texturi, videoclipuri.. Content, cum ar veni ;)
  Marea chestie Metal nu are cum sa comprime texturi sau vieoclipuri. Dacă ar putea fi comprimate, sunt deja comprimate. Nu așteaptă industria jocurilor o firmă minune să vină să le arate cum se comprimă o chestie..

  PS:
  scris de pe un Macmini ( folosit încă din 2009.. ) – ca să nu fiu acuzat de anti-, că sunt prea pro-, sau anti-contra etc..

 8. @Adrian Florin: aia era o exagerare a mea, ştiu că-s multe texturi, videouri şi imagini. Dar în cazul Apple TV, videourile pot fi streamuite de pe net, iar toate celelalte, cu un pic de baftă, pot fi optimizate cu ajutorul uneltelor oferite de Apple. Hopefully.

 9. Mai lipsea să amintești de Antena Play pe lângă Voyo și gata, mă convingeai… :D

  Realitatea e că un Apple TV în România e bun doar pentru AirPlay sau dacă ai cont în iTunes Store USA plus bani de cheltuit acolo. Am și eu unul, e fain dar nu l-aș recomanda tuturor.

 10. @Tudor: cum ziceam, deocamdată :)

 11. Sunt foarte curios de aplicatiile de tip ‘air gesture’ despre care ai pomenit, am fost fan kinekt cand s-a lansat. Intre timp tot farmecul s-a pierdut, nu au mai venit cu nimic nou..