Apple Watch, iPhone 6 şi Apple Pay – care-i noutatea?

Apple a lansat iPhone 6, Apple Watch şi Apple Pay, adică două noi produse (mă rog, trei) şi un serviciu. Am o săptămînă plină, grea, dar mi-am găsit timp să văd în întregime, chiar dacă pe bucăţi, filmul celui mai recent eveniment Apple. Îl găsiţi pe site-ul Apple, dar nu bag mîna-n foc că merge în alt browser decît Safari. S-ar putea, totuşi, să-l găsiţi şi pe YouTube.

apple-watch

Cateva consideraţii, aşadar, despre noile produse Apple ar fi binevenite. O să preiau cîteva idei pe care le-am scris deja pe Facebook.

iPhone 6 şi iPhone 6 Plus

Deși au fost o groază de critici legate de design, iPhone 6 arată extrem de bine și îmi mențin părerea că cele mai bune fotografii rămîn cele de PR. Cele publicate ca leaks sînt proaste, cele pe care le vor face alții, la review-uri, vor fi la fel dacă nu vor plăti un fotograf profesionist. Spun asta pentru că și iPhone 5s arată oribil în poze, dar arată excelent cînd îl ții în mînă. Ştiu pentru că aşa am reacţionat şi eu şi, cu toate astea, mi l-am luat.

Inserțiile din carcasa lui 6 se vor vedea complet altfel în realitate, dar diferit în funcție de lumină, exact ca în cazul lui 5s. Dacă urmăreşti clipul de prezentare şi dacă te uiţi la fotografiile de pe site-ul Apple, e mult mai uşor de remarcat atenţia la detalii.

Diferenţele dintre cele două modele, dincolo de dimensiuni, sînt neglijabile. iPhone 6 Plus are stabilizare optică pentru camera foto, iar asta ar fi cam singura diferenţă majoră. Rezoluţia mi se pare irelevantă, la fel ca numărul de pixeli per inci. Ar mai fi partea legată de baterie şi senzorul pentru altitudine, iar aici se opreşte orice comparaţie. E normal ca bateria lui 6 Plus să ţină mai mult, avînd în vedere că e mai mare, deci mai mult loc pentru o baterie pe măsură.

Deci, ce model ai alege?

Apple Watch

Apple Watch va fi primul smartwatch care se va vinde ca pîinea caldă și primul care va fi cît de cît util. Pînă acum, nici un smartwatch nu şi-a dovedit utilitatea dincolo de cîteva funcţii de tracking şi notificări şi, cumva, nici Apple Watch nu face excepţie. Însă ceasul Apple permite efectuarea de plăţi, iar ăsta ar fi un plus. Aş mai adăuga nişte funcţii suplimentare, precum navigaţia în Maps, posibilitatea de a dicta (nu şi în română) pentru a răspunde la mesaje şi cam atît.

Restul funcţiilor sînt, pur şi simplu, mai bine făcute decît cele ale concurenţei, iar asta, pentru consumator, va fi destul pentru a-l cumpăra. Urmărind prezentarea, nu poţi să nu remarci că încă există the Apple magic factor (ştiu, ştiu, englezisme, dar în română sună ca naiba) şi că, în continuare, prezentările competitorilor sînt la fel de proaste, în timp ce Apple rămîne la acelaşi standard înalt. Culmea e că, în afară de ce am scris mai sus şi mai jos, poate personalizarea, nu-mi amintesc ceva care să mă fi dat pe spate, dar asta nu înseamnă că prezentarea nu m-a făcut să-mi doresc unul.

Risc să spun că modelul următor sau 3.0 va avea selfiecam și, în funcție de ce vor mai scoate în materie de căști Beats cu bluetooth, probabil și microfon pentru FaceTime. Posibil și nanoSIM, la un moment dat, că e ușor aiurea să ieși la alergat cu ceasul la mînă și ditamai paleta de ping-pong în buzunar sau în borsetă, iar Apple știe asta.

Tind să cred că lansarea asta a fost datorată presiunii, un fel de MVP (minimum viable product). Cel puțin trei ani, Apple va fi lider de piață pe segmentul ăsta, mai ales datorită dezvoltatorilor, pentru că vom vedea tot mai multe implementări de funcţii deja disponibile în aplicaţii de iPhone. Spre deosebire de Android Wear, cred că ecosistemul Apple va fi mult mai tentant pentru programatori şi mult mai prietenos. În plus, ar fi păcat să nu se folosească de nişte senzori deja existenţi.

E drept, singura problemă, în momentul de faţă, dincolo de inutilitatea sa, ar fi durata de viaţă a bateriei, pe care nici un producător de smartwatch nu a reuşit s-o rezolve (mă refer la cele serioase, nu la Pebble; scuze celor care şi l-au cumpărat, dar Pebble mi se pare o prostie.) Ar fi încă un device pe care ar trebui să-l punem la încărcat în fiecare seară.

Chestie care, pe mine, nu m-ar deranja în mod deosebit dacă Apple Watch ar avea sens şi independent, fără a trebui să ţii şi iPhone-ul lîngă tine. De exemplu, de dimineaţă, am ieşit la alergat (shocking!, I know, dar simt nevoia schimbării stilului de viață, iar asta include și mișcarea). Cinci kilometri în care am ţinut telefonul în mînă. Nu mi-ar fi displăcut un Apple Watch care să-mi afişeze notificări precum SMS-uri, mail-uri sau apeluri pe care să le pot respinge de pe ceas (considerînd că s-ar inventa o tehnologie care să permită două SIM-uri pentru acelaşi număr sau un call forwarding ceva mai inteligent).

Eh, cum ar fi să alergi cu un iPhone 6 Plus în mînă? Sau pe braţ, în deja tradiţionalul arm band, și cu ceasul la mînă? Cam aiurea, nu? Dar dacă ai vrea să îl foloseşti atunci cînd mergi la înot? Poate într-o versiune viitoare, cînd va fi rezistent la apă. Altfel, ca accesoriu, e simpatic, arată excelent, mai cheltui nişte bani pe brăţări, îl asortezi cu ce vrei, îi schimbi faţa şi… E un accesoriu de care, evident, te poţi lipsi. Asta nu înseamnă că nu simţi nevoia să-l cumperi, ceea ce e cu totul altă poveste.

Citiţi si abordarea unui specialist în ceasuri, merită lectura.

Apple Pay

Apple Pay rămîne însă cel mai important anunţ şi, de departe, cea mai bună funcţie. Știu, e inutilă în România deocamdată, avem carduri contactless și nu le putem folosi, dar, pe-afară, va avea un succes imediat.

Vorbim de NFC de ani de zile. Apple a refuzat să integreze NFC, chiar Steve Jobs spunea că nu e o tehnologie pe care te poți baza, că suferă la capitolul securitate. A durat destul, a mai evoluat, dar Apple a făcut-o suficient de sigură, adăugînd un strat de protecție suplimentar. Şi nu oricum, ci venind şi cu o întreagă infrastructură deja creată, de la parteneriate cu bănci pînă la parteneriate cu lanţuri de retail. Nimeni n-a mai făcut asta.

De ce Apple Pay contează? Explicaţia e simplă: cînd mă duc la Mega Image şi stau la coadă, am telefonul în mînă, mă uit pe Twitter, pe Facebook, citesc articole rămase deschise în tab-uri de Safari. Decît să scot portofelul din buzunar, ceea ce implică mai multe mişcări, prefer să întind telefonul. Ca o paranteză, deşi există POS-uri contactless-ready în Mega Image, sînt inutile, nu funcţionează în nici un magazin. Îmi închipui că, deşi ING emit doar carduri contactless de la o vreme, au uitat să activeze POS-urile.

La fel ca în cazul smartwatch-urilor, e un teritoriu pe care Apple îl va stăpîni o perioadă, pînă cînd competitorii vor fi în stare să scoată o soluție similară ca uşurinţă de folosire şi ca securitate. Iar dacă tindeţi să credeţi că România va avea de aşteptat mult şi bine, vă înşelaţi. Apple a reuşit să acopere, destul de rapid, 83% din numărul cardurilor emise în SUA, prin parteneriate cu cele mai importante bănci (şi nu numai.)

E lesne de înţeles că negocierile se întîmplă deja şi cu băncile prezente în Europa. În plus, toate băncile europene lucrează cu Visa şi MasterCard, care deja susţin Apple Pay, deci încă un pic de lobby.

Un alt aspect extrem de interesant este integrarea plăților în aplicații, e unul dintre acele lucruri care le va crește și mai mult cota. Ca pont, primii care vor crea o aplicaţie românească pentru plăţi în baruri, restaurante şi magazine, integrîndu-le corespunzător, vor avea, probabil, foarte mult de cîştigat.

Concluzii

Am auzit de nenumărate ori proclamată moartea Apple. Că Apple nu inovează, ci copiază. Că e doar marketing, pentru că, de exemplu, competitorii au ecrane imense şi NFC de cînd lumea. O să repet un lucru pe care l-am mai spus: tehnologia potrivită, la momentul potrivit, implementată perfect. Asta face Apple. Restul sînt discuţii. Iar dacă Apple se pricepe la ceva mai bine decît toţi competitorii săi, cu sau fără Steve Jobs, atunci se pricepe să facă bani. Şi nu producînd ciurucuri.

12 comentarii

 1. Pe iOS 8 merge foarte bine dictarea în română. Nu văd de ce nu ar merge și prin ceas.

  Eu nu știu de ce am rămas cu impresia că rezistă la apă. În prezentare explică faptul că au pus totul pe o placă și au sigilat-o cu un lipici sau plastic, tocmai pentru a fi rezistent la apă. Mai cercetez.

  (apropo, textul a fost dictat)

 2. Nu ştiu dacă merg plăţile pe ceas, merg doar prin nfc-ul de la telefon parcă.

  M-am uitat la prezentare, deţin un iphone, şi etc, m-am uitat la toate prezentările apple din anii 80 încoace, dar sincer, ieri mi s-a părut ceva de genul dacă Steve Jobs ar fi fost acolo, nu s-ar fi întâmplat.

  Legat de iphone, toată prezentare a fost: bigger/wider/thinner/many more/etc.
  Exact ceea ce steve evita tot timpul, bătaie pe cifre nu pe experienţa/scopul utilizatorului. Mi s-a părut că ar fi foarte speriaţi de concurenţă, acesta e semnalul care l-au transmis.

  Şi pentru prima oară fac ceva în esenţă bun dar periculos: îşi ascultă clienţii fără să gândească puţin.
  Ceilalţi au telefoane mai mari? Avem. Ecrane mai mari? Avem. Au scos ceas? Avem. Au NFC? Avem.
  Pur şi simplu nu au venit cu nimic nou în afară de cifre mai mari.

  Da, sunt de-acord că ceasul lor e mai bun la usability datorită rotiţei, dar până la urmă doar au luat ceva şi au făcut îmbunătăţiri minore. Fix ceva pentru ce Samsung a fost dat în judecată când a plagiat primul iphone. A luat ideea şi i-au pus mhz, rami, pixeli mai mulţi şi asta a fost primul galaxy. Altceva nu ştiau ce să facă oricum.

  Îmi pare rău s-o spun dar trebuie să se mişte cu ceva nou, marketingul şi cuvintele mari merg cât timp ai ceva, după aia devin ridicole. Deja e plin netu de spoof-uri legat de limbajul lor de lemn, lumea începe să se prindă.

  • @manu144x: vezi link-ul postat în comentariul anterior, pentru Marius. Asta una. A doua, da, o să meargă plăţile cu ceasul. Apropii ceasul şi plăteşti. O să meargă inclusiv atunci cînd e conectat la un iPhone 5/5c/5s.

 3. Well, pana la urma depinde si ce vrei de la un ceas. Uite, eu am Pebble (mi l-am luat acum peste un an, aproape direct de pe Kickstarter — primul shipment care n-a fost adresat backerilor, adica). Motivul pt care l-am ales pe el, nu pe Gear (si pt care nu ma vad a lua nici the new Apple thingy) este ca Pebble are ecran eInk – ceea ce inseamna ca il incarc o data pe saptamana sau asa ceva. Pentru ce vreau eu e super ok, are fetze customizabile + un API daca ma apuca pasiunea de facut ciudatenii cu el; mie altceva nu-mi trebuie. Ah, si merge si cu Android, nu doar cu iPhone :)

  Zic asta nu ca, God forbid, sa se inteleaga ca as considera Pebble-ul mai bun decat Apple Watch, nu. Zic insa ca are nisa lui si oameni care-l considera util.

 4. Ceasul Apple nu are gps (http://goo.gl/OkzKf3), deci e bun pentru orice sport de interior, pentru alergari sau biking sau orice sport outdoor e inutil. Ceasul nu are NFC, deci nu poti face plati (in prezentare spunea ceva despre deschiderea usii de hotel de la un anumit lant, dar nu e bazat pe NFC). Platile cu NFC sunt disponibile pe android din 2011, Apple nu a adus nimic in plus, layerul ala suplimentar de securitate de care vorbesti nu exista. Ce a facut Apple e cu totul altceva: a virtualizat cardurile, si poti face plata prin NFC, iar tranzactia sa fie debitata de pe cardul pe care il ai deja in portofel, fara sa scoti cardul fizic. Totusi pentru asta trebuie in prealabil sa treci pe la banca sa iti autentifice banca virtualizarea cardului. Pe android trebuie sa treci pe la banca sa iti iei un cont Google wallet. Sa imi spuna cineva care e avantajul :). Marketing gros, de ani de zile spun fanboy-ii ca NFC este mort, asta in timp ce tranzactiile prin NFC ajunsesera la 50 milioane pe zi numai in state. Pur si simplu Apple a simtit ca ii fuge mocheta de sub picioare :).
  Cat despre moartea Apple, cine zice asta? Stie toata lumea ca Apple nu va muri niciodata, ba chiar sunt sanse mari sa ramana compania nr. 1 mondial decenii de azi inainte. De ce? Pentru ca are armata de clienti devotati, gata sa plateasca triplu pentru un produs usurel mai slab decat cel al concurentei, si la sfarsitul anului sa se mandreasca cu profiturile pe care le face Apple din banii lor :).

 5. E funny ca in reclama de Profitshare din dreapta apare Galaxy Note 3 :)

  Eu sunt destul de dezamagit de ce s-a lansat (owner de iPad 3, iPhone 5 si Mac Mini). Ma tenteaza camera foto de pe 6, dar telefonul mi se pare inestetic si overpriced as usual. Ceasul e inutil daca nu tine macar 3-4 zile un charge de baterie (si faptul ca n-au dat cifre ma face sceptic). Poate generatia urmatoare – UI-ul e promitator deci daca rezolva bateria si forma neatractiva a ceasului o sa fiu interesat.

  Eu unul ma gandesc sa reintru in ecosistemul Android cu un phablet, astept sa vad ce anunta Google pentru finalul de an.

 6. Despre iPhone 6 si iPhone 6+

  Aprecierea legata de designul unui produs este o chestie subiectiva, asa incat nu poti spune ca iPhone 6 si iPhone 6+ arata bine pentru toata lumea; poate pentru tine, da. Pentru majoritatea, camera scoasa in afara precum cosul unui adolescent este inestetica. Dungile de plastic de pe spatele carcasei sunt inestetice; au incercat sa copieze (pardon: sa “imprumute”) designul HTC M8, si au scos o mamaliga. Marginile uriase (cea superioara si cea inferioara) ale iPhone-ului ii dau o nota de produs invechit. Este trist ca ecranul de 5.5 inci al iPhone 6+ este pus intr-o carcasa mai mare cu 0.5 cm decat carcasa in care este pus ecranul de 5.7 inci al Note 4. Dar ma rog… pentru tine, este un design reusit :))
  Pozele leaks “sunt proaste”, pentru ca nu sunt asa grozave ca cele ale Apple, nu? :)) In pozele de profil ale iPhone 6 publicate pe Apple com, iphone-ului i s-a scos “cosul”, ca sa arate bine! Tare! Pana si lor le e rusine cu acel “cos”.

  “Rezoluţia mi se pare irelevantă, la fel ca numărul de pixeli per inci”. Clar! Ce relevante mai erau astea cand iPhone detinea suprematia in domeniu… ehehe: 326 ppi, rezolutie ametitoare, cu totii eram incantati. Astazi, nu mai conteaza, pentru ca iPhone este codas, si ar trebui sa recunoastem faptul ca ne multumim cu firimiturile altora.

 7. Despre iWatch

  Este un ceas mai simplu si mai brut decat cel al concurentei, dar desigur… daca va uitati pe pozele potrivite, alea de pe apple com, veti realiza contrariul…
  Cu ce e mai bun iWatch decat cele ale concurentei? Noul smartwatch al Samsung poate realiza convorbiri 3G de unul singur. In pereche cu o casca bluetooth, nu mai ai nevoie de telefon. iWatch este dependent 100% de iPhone, asa incat chiar cand vei alerga draga Alex, vei purta iPhone 6+ in buzunar…

  Cu ce sunt mai bune functiile iWatch decat ale concurentei? Poti explica mai detaliat, sau o lasi la aprecierea cititorului?
  “Apple magic factor” se poate traduce simplu prin “Elementul magic al Apple”.

  “Cel puțin trei ani, Apple va fi lider de piață pe segmentul ăsta, mai ales datorită dezvoltatorilor, pentru că vom vedea tot mai multe implementări de funcţii deja disponibile în aplicaţii de iPhone”
  Chiar? De unde, si de ce?

  “Spre deosebire de Android Wear, cred că ecosistemul Apple va fi mult mai tentant pentru programatori şi mult mai prietenos. În plus, ar fi păcat să nu se folosească de nişte senzori deja existenţi.”
  Bine scris: “cred”, pentru ca aici trebuie sa crezi ca ecosistemul Apple va bate cel al lui Google. In prezent, Google a depasit Apple la calitatea aplicatiilor, iar pretul redus al ceasurilor cu Android Wear il va face mai accesibil maselor, ceea ce va duce la cresterea cotei de piata. in smartwatch este ideal pentru mediul de publicitate al Google, dar Apple nu poate castiga de acolo decat vanzand hardware-ul. Si peste 1 an, surpriza, iWatch va fi atat de demodat, incat va trebui sa cumperi iWatch 2.0 ca sa iti afiseze ora.

  Iti aduci aminte ce optimism era cu Siri? Care este utilitatea Siri astazi?
  Stii ce presupunea Apple despre succesul iPad, cum ca va ingropa PCul. Unde e astazi iPad?

  Cum va fi cand vei sta la coada sa faci plata, si ti se va termina bateria ceasului?? Cum e sa ai grija incarcarii ceasului atat de frecvent?
  Ceasul si iPhone este adresat segmentului tanar, care nu are bani. Cei care au iphone si-l cumpara la abonamente pe 2 ani, si platesc 100-200 dolari pe hardware. Nu vad de ce ar plati adolescentii 350 dolari (fara subventie) pe un ceas. Ca sa urmareasca Apple maps pe un ecran cat nuca? De ce nu pe ecranul generos al Apple?

 8. Despre Apple Pay

  Un serviciu interesant, dar care va trebui sa lupte puternic pentru a reusi. Marile lanturi de magazine sunt reluctante la ideea de a plati 500 dolari pe un terminal NFC, care sa fie utilizabil doar pentru Apple. Cati clienti vor veni cu iphone sa plateasca? In prezent, mijloacele de plata sunt foarte simple. Plata cu cardul este simpla, dureaza putin, iar infrastructura exista. De ce ar vrea un magazin sa bage inca un terminal, care va fi folosit de doar o manuta de clienti, doar posesori de iPhone 6 si 6+?
  Ce se intampla daca ti se termina bateria la iPhone atunci cand faci plata?
  Pentru achizitii valoroase, tot cardul este solutia sigura, si nu iPhone-ul, de unde ti se pot fura datele cu atata usurinta.

  Interesant si frustrant este faptul ca NFC-ul este blocat DOAR la functia de plata. Adica Apple vine la 3 ani distanta fata de Android cu un NFC, si il blocheaza si pe ala… Parca Apple era interesata de experienta utilizatorului, nu de altceva.
  Consider ca ar fi atras mai multi clienti de iPhone 6, in situatia in care ar fi permis utilizarea NFCului si pentru comunicare cu etichete NFC.
  Asa cum a remarcat un cititor mai sus, in SUA sunt peste 50 milioane tranzactii cu NFC, dar Apple vrea sa folosesti doar infrastructura proprie…

  Succes Alex! Doar pentru ca sunt fani Apple ca tine, si este un motiv serios ca Apple sa nu miste cu inovatia. Tu ca si alti fani, esti super multumit de orice iti da Apple. O caramida sa iti arate, si ai fi multumit… Orice ofera Apple este super suficient, si mai bine decat ce face concurenta. Pai ce sa creada managerii Apple cand citesc articole ca ale tale? Ei cred ca totul este super, si nu e nevoie sa imbunatateasca lucrurile.
  Cum e cu ecranul perfect de 3.5 inci? Gasesti in arhiva articolelor tale ceva in care ai scris ca ecranul de 4 inci este ideal?

  Inteleg ca esti fan Apple, dar nu ar strica sa ai o atitudine mai transanta… Mai “obiectiva”