Apropo de fragmentarea Android, iată de ce Apple face bani!

Acum ceva vreme, TechCrunch a preluat un grafic despre fragmentarea Android, sistemul de operare pentru mobile şi tablete al Google. Ce înseamnă asta? O “împărţeală” a modelelor de terminale în funcţie de versiunea sistemului de operare. Eh, piaţa utilizatorilor de Android arată similar cu cea a utilizatorilor de Windows, acum vreo trei ani: fiecare cu sistemul de operare pe care l-a avut la îndemînă, cu sau fără posibilitate de update, user experience limitat de versiunea OS-ului.

Partea bună este că Microsoft a băgat la cap din experienţa cu Windows că e nasol să faci un sistem de operare pe care lumea să-l placă, dar pe care să nu-l folosească la potenţial maxim, de unde şi posibilitatea a face update la terminalele Windows Phone 7 indiferent de producător. Asta face şi Apple cam de cînd a lansat primul iPhone încoace, cu amendamentul că Apple a făcut asta şi în trecut, cu OSX. Singura limitare pentru OSX a fost, cel mult, cea hardware, nicidecum software-ul.

Uitaţi-vă la Android şi trageţi nişte concluzii: Google s-a spălat pe mîini şi lasă update-urile la latitudinea producătorilor terminalelor. Da, poţi să downloadezi repede un build de Android şi să ţi-l instalezi singur pe vechiul terminal, mai ales dacă eşti pasionat, dar în cazul HTC, de exemplu, pierzi HTC Sense, adică tot farmecul telefonului, dacă instalezi pe Samsung, pierzi nu-ştiu-ce şi tot aşa. Doar că utilizatorul obişnuit, care “nu le are cu d-astea”, de instalat, va vrea să poată rula toate aplicaţiile vechi şi noi.

Dacă Samsung sau HTC nu mai permite update la noua versiune de Android, creează utilizatorului o mare frustrare, aceea că a plătit pentru un smartphone şi vrea să ruleze toate aplicaţiile posibile pentru sistemul de operare pe care l-a ales. Imaginaţi-vă că Samsung tocmai şi-a bătut joc de 10 milioane de utilizatori de Galaxy S, cărora nu le oferă posibilitate de update la noua versiune de Android, deşi hardware-ul, teoretic, ar face faţă, orice-ar zice Samsung.

Apoi luaţi exemplul Apple, care şi-a gîndit software-ul astfel încît să fie bun şi pe 3GS, nu doar pe 4 şi pe 4S. De asta are clienţi fideli şi de asta telefoanele din generaţii mai vechi fie ajung la copii, fie ajung la casat, cert e că cele din generaţiile noi se vînd oricum.

De asta contează gradul de fragmentare.

11 comentarii

 1. Alex nu uita ca Galaxy S de la Samsung e un telefon vechi de 4 generatii… Galaxy S2 va primi update-ul la IceCream din ce stiu eu… Banuiesc ca nici Iphone 2 nu primeste IOS-ul de pe Iphone 4S

 2. Ai incercat sa pui IOS-ul nou pe 3GS ? Odata ca nu ai 90% din optiunile noi, care sunt de altfel si cele mai interesante +se misca oribil telefonul.

  E ok sa faci upgrade-uri, dar de multe ori hardware-ul pur si simplu nu permite o utilizare normala.

  SGS are aproape 3 ani vechime deja, s-au tinut cu update-urile destul de bine dar exista si o limita pana cand o firma poate sa tot munceasca pentru un telefon care nu il mai produce.
  De asemenea se poate pune android 4 pentru cei pasionati de teste, daca nu au ei experienta necesara exista tot timpul service-uri unde se poate face operatiunea. Sa nu mai zic ca pe SGS si android 2.3 facut de samsung se agata, la 4 ar fi fost si mai rau, deci daca cineva chiar vrea 4 pe SGS recomand fie versiunea vanilla fie una optimizata foarte bine de comunitate.

 3. Zoli, de fapt are doar un an si jumatate iar cand va aparea ICS de la Samsung se va apropia de 2 ani. Dar da, cum zicea Alex, ciclul de dezvoltare la Android este mai rapid iar cui nu-i place asta poate alege altceva, nu se supara nimeni.

  In alta ordine de idei. cu fragmentarea asta pe care o invoca fanii lui Jobs desi nu prea le este clar nici lor despre ce este vorba… Luam doar 3GS, 4 si 4S, adica telefoanele prezente in oferte. Dincolo de functiile software care nu sunt prezente pe toate, sunt 3 GPU-uri diferite, 3 CPU-uri diferite si doua cantitati diferite de memorie.

  Ergo, aveti si voi fragmentare, dar nu stiti. Este mai mica decat la Android dar este si normal sa fie asa din moment ce este vorba de un singur terminal actualizat anual. Cum voi nu plangeti din cauza asta, nici droizii nu plang.

 4. Erata, 2 GPU, 3GS si 4 au acelasi GPU dar tactate aparent la viteze diferite.

  Oricum, sa zica Alex merci ca nu ma apuc sa numar si primele doua modele, cum fac cei care fac statistici cu terminalele Android lansate acum 3 ani pentru a-si directiona concluziile in directia pe care o doresc. :)

 5. Nu mi se pare normal ca un telefon, care a fost considerat varf de gama la Samsung, sa nu mai primeasca update la doar un an jumate la punerea lui in vanzare. Uite de asta in urmatorii 2 ani, este posibil ca Apple sa ia un avans si mai mare, pentru ca cei care cumpara acum Android si raman cu ochii in soare dupa un update, vor lua un iPhone.

 6. Articol din dec 2010:

  http://www.engadget.com/2010/12/07/visualized-the-real-android-fragmentation/

  Și lucrurile nu stau mai bine acum..

 7. Ahahahah, vai, butoanele sunt puse si arata altfel, suntem pierduti! Foloseste cineva un astfel de argument ca altceva decat o gluma?

  Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar asta cu butoanele mi se pare un fel de “am ramas nesters la fund pentru ca acasa am stativul pentru hartie igienica in stanga iar la hotel era pe dreapta”. WTF, people?!?

 8. Offtopic:
  De ce producătorii de mașini nu pun volanul, roțile, schimbătorul și pedalele oriunde ?!
  Scrie undeva că volanul, pedalele, roțile .. au un loc fix anume în mașină ?!
  Băiatu’ de mai sus, aici de față, e inginer și mecanic, se descurcă el să descopere volanul pus în portbagaj și pedalele la oglinzi.

  Revenind la androide, dispunerea diferită a butoanelor e un exemplu de fragmentare.
  Producătorii de jocuri sau alte aplicații urăsc, să audă/vadă așa ceva, li se măresc costurile de dezvoltare și testare.
  Acuma dacă pe unii nu îi interesează să aibe jocuri/aplicații pe androidul lor ( din motivul de mai sus ), îi înțelegem.
  Știm cât de bine dă la mall să scoți ultimul răcnet în materie de telefoane și să nu știi să-l folosești.
  Nu-i așa că ești de acord, pigbrothere ?!
  Compătimiri sincere !

 9. “Revenind la androide, dispunerea diferită a butoanelor e un exemplu de fragmentare.”

  Ahahahaha, esti ireal, ce fragmenteaza asta? UX? Functiile sunt aceleasi. Ca si in cazul analogiei tale schioape cu masinile. Unde ai vazut doua borduri la fel? Nicaieri. Ah, ca recunosti care este volanul si care schimbatorul? La fel de usor recunosti si care este butonul Home si care este cel Menu. Userii Android aparent nu sunt atat de retardati ca sa se piarda cand vad doua butoane puse altfel.

  Exact ce ziceam, vorbiti despre fragmentare dar habar n-aveti ce este aia.

 10. Citesc comentariile si articolul si ma gandesc fara sa vreau la legea lui Dabija :D. Domnii care sunt atat de ingrijorati de soarta androizilor: pentru mine fragmentarea in UX android nu exista. Pentru ca eu in fiecare zi de peste un an folosesc ACELASI telefon. Ma intereseaza ca alt android are butoanele amplasate in alta ordine? Nu. Inteleg ca pentru aifonisti constituie o alinare pentru suflet faptul ca de ani si ani UX e identic, dar uite ca pe mine nu ma deranjeaza ca o data la 3 ani sa am ocupate aproximativ +/- 10 minute sa invat noul UX.
  Asta una la mana. A doua la mana: Alex, spui ca Google s-a spalat pe maini. Pai e open source frate, Android este de fapt un cod publicat pe un server FTP. Fiecare il ia de acolo si face ce vrea cu el. E Open source, scuze ca repet, dar se pare ca nu e destul de bine inteles aspectul. Deci Google nu s-a spalat de nimic, el doar pune la dispozitie un cod extrem de bine facut, pentru manufacturieri singura atractie fata de acest cod fiind exact calitatea lui.
  Si nu in ultimul rand: @andrei: Iphone o sa ia un avans si mai mare? Vorbesti in termeni de crestere negativa, nu? :D. Din orice punct de vedere Android a zdrobit iOS (numar de terminale active, activari zilnice).
  p.s. Samsung tocmai a anuntat ca va face upgrade la ICS pentru Galaxy S, deci premiza de la care a pornit articolul nu mai e de actualitate.