AR Drone în acţiune: dată de pereţi

N-am putut rata ocazia de a mă juca şi eu cu AR Drone. Quadricopterul pare, la prima vedere, o jucărie mică. De fapt, cutia este cît jumătate din biroul meu. Ce-i drept, nu jucăria e mare în sine, cît apărătoarea ei. Pînă te prinzi cum o controlezi, durează un pic, aşa că ai toate şansele s-o izbeşti de pereţi. Cum am făcut eu, adică. Scuzaţi, totuşi, calitatea clipului. Înregistrările au trecut prin Windows Live Movie Maker şi prin Windows Movie Maker 2.6. Deh, primul nu ştie crop şi adăugare a sunetului, al doilea nu ştie să citească .mov-uri şi nici să exporte 16:9.

Ce poţi face cu AR Drone

Partea bună e că pereţii rămîn întregi. Apărătoarea e făcută dintr-un soi de polistiren ceva mai dur, cît să nu se rupă dacă se loveşte cu putere şi suficient cît să nu lase urme sau să rupă varul de pe pereţi. Partea şi mai bună este că, în cazul în care se strică ceva, toate componentele jucăriei pot fi schimbate. Nu rişti, odată ce ai rupt una dintre cele patru elice, să fii nevoit să arunci un quadricopter la gunoi.

Bateria ţine, la o singură încărcare, în jur de 12 minute, deci relativ suficient timp să îţi filmezi vecinii de la bloc, pe geam, în ipostaze compromiţătoare, chiar şi pe cei de la etajul opt, cîtă vreme urcă pînă la 50 de metri înălţime şi poate atinge vreo 18 km/h. Totuşi, n-o s-o faci dintr-un motiv foarte simplu: deşi AR Drone e suficient de silenţioasă cît să te înţelegi cu oamenii din aceeaşi încăpere, nu e destul de tăcută cît să nu fie auzită şi, deci, să rişti să rămîi fără ea. Mi se pare corect.

Cum se controlează

În caz că aţi ratat articolul precedent despre ea, ziceam că AR Drone se controlează exclusiv prin iPhone, iPad sau iPod Touch. Există o grămadă de aplicaţii pentru ea. Conexiunea se realizează prin WiFi (drona are un soi de access point, dacă pot spune aşa). Per total, e relativ simplu, însă durează un pic pînă te obişnuieşti. Pe ecranul telefonului ai mai multe “butoane”, dar numai două sînt cu adevărat importante. În stînga, e cel care activează giroscopul. Adică îl apeşi şi apleci telefonul într-o parte sau alta pentru a “vira”. În dreapta, e cel cu care controlezi altitudinea şi orientarea aparatului.

Vezi tot timpul, pe ecranul telefonului, ce “vede” drona, poţi chiar să schimbi camera (faţă sau dedesubt). În acelaşi timp, cu aplicaţia potrivită, poţi înregistra toată joaca. Eu am filmat vreo două minute, însă am scos partea în care mai aveam un pic şi-i umflam fruntea lui Ionuţ Oprea. Se vede însă în înregistrarea făcută de el. Şi, fireşte, am mai buşit-o de pereţi de cîteva ori (desigur, nu sînt singurul). Dar, cum spuneam, noroc cu apărătoarea: jucăria e intactă, pereţii sînt ca neatinşi.

AR Drone se vinde, în magazinele Orange, la preţul de 319 euro.

1 comentariu

  1. Mi se pare senzationala jucaria. Stii cumva unde se poate testa?