Cum am plecat la mare fără ITP şi RCA…

Nu ştiu dacă am mai povestit asta, dar una dintre cele mai stresante zile pe care le-am avut, în maşină, a fost prin 2014, dacă nu mă înşel. Primisem o invitaţie la o activare a unui brand la Mamaia, ne-am făcut bagajele şi ne-am urcat în maşină.

Am prins un trafic de-a dreptul de neam prost, cu ditamai coada prin dreptul OMV-urilor de pe A2, de-am ajuns să facem vreo cinci ore până în Mamaia. Toate bune şi frumoase până în ziua plecării, când nu ştiu din ce motiv, m-a mâncat în fund să mă uit pe talonul maşinii. Expirase ITP-ul cu o zi înainte.

Şi ca să fie stresul complet, nu m-am uitat înainte de a pleca spre Bucureşti, ci taman înainte de a intra pe podul de la Cernavodă, unde traficul era de-a dreptul dement.

Se circula cu suta la oră, iar distanţa dintre maşini era de câţiva metri. Senzaţia a fost oribilă, mai ales pe pod. Pot să jur că aveam şi nişte filmări, dar nu le mai găsesc, posibil să le fi şters că rămâneam fără spaţiu pe telefon.

Stresul meu nu era că ar avea maşina o problemă, ci că ar fi putut să ne tragă pe dreapta vreo maşină de poliţie. Iar panica adevărată s-a instalat când am ajuns acasă şi am decis să mă uit şi prin restul actelor maşinii. RCA-ul era şi ăla expirat cam de vreo săptămână.

Acum, nu că ar mai fi contat RCA-ul în cazul unui accident pe podul de la Cernavodă, că ar fi murit câteva sute de oameni în cazul unui carambol, dar mi-a fost învăţătură de minte. Când vrei să pleci la drum, verifici actele maşinii cu câteva zile înainte.

O să mi se spună “băi, eşti bou?“, dar aveam o scuză. Mai aveam vreo două luni şi terminam de plătit leasingul la maşină, iar de asigurări se ocupau cei de la firma care vânduse maşina.

Adevărul e că, de fapt, nu plecasem la mare fără RCA.

RCA-ul fusese plătit automat, însă nu mai printasem eu ultima hârtie. Şi dă-i panică până m-am prins. Am răsuflat uşurat, dar iată învăţătură de minte.

ITP-ul, pe de altă parte, chiar expirase cu o zi înainte de întoarcere, iar aici chiar a fost o confuzie. Din punctul meu de vedere, era făcut pentru că am dus maşina la revizii anual, iar ultima revizie fusese prin septembrie 2013, deci… n-avea cum să expire încă. Ei, ce să vezi, ITP-ul fusese făcut la penultima revizie, în august 2012.

Unde voiam să ajung: e bine să fii sigur că toate lucrurile sunt în ordine, să verifici toate actele înainte de a pleca la drum. Şi e bine să ţi se amintească automat, înainte să expire, că trebuie să reînnoieşti poliţa. Mai ales în vremurile astea în care ne bazăm pe tehnologie atât de mult, încât nu ne mai batem capul cu astfel de… detalii.

Altfel, de toate aceste… detalii se ocupă eMAG, de unde îţi poţi cumpăra RCA-ul rapid. Se ocupă inclusiv cu trimis reminderul că-ţi expiră poliţa, tocmai ca să nu treci prin panici inutile, ca mine.

PS: Încă nu pricep de ce formularele de cumpărare de poliţe RCA nu sunt legate la o bază de date a RAR, de exemplu, astfel încât să nu fie nevoie să scrii mai mult decât numărul maşinii. E drept, aici nu e cazul, datele sunt salvate pentru viitoare cumpărături de asigurări, tocmai ca să te scutească de căutat talonul data viitoare, dar…

(Articol scris la invitaţia eMAG, parte din campania de promovare a categoriei de asigurări RCA.)

1 comentariu

  1. Ar fi frumos din partea eMag să anunțe când scot din ofertă diverse astfel de servicii. Concret, aștept amenda pentru vignetă din cauza faptului că m-am bazat, așa cum spui tu, pe reminder-ul lor că expiră.

    Evident, d-a venit, nu mai vând vignete și nici nu au anunțat proștii că nu se mai ocupă cu așa ceva. Aș invita și eu eMag-ul să ne spună ce părere are despre asta. ;)