Autostrada Sibiu-Piteşti a fost deja plătită… doar că nu există

În caz că nu ştiaţi, dragi români, iubiţi concetăţeni, domniile voastre au plătit deja autostrada Sibiu-Piteşti. Între 2014 şi 2016, adică perioada în care am plătit cu toţii, sub o formă sau alta*, supraacciza pe carburant, statul a încasat 8,46 miliarde lei (grosso modo, două miliarde euro).

Iacătă ce zice ştirea:

Taxa suplimentară pe combustibil a avut scopul declarat de a finanța proiecte de infrastructură rutieră, însă banii colectați au ajuns ulterior în bugetul statului și au compensat efectul unor decizii de reducere a unor taxe și contribuții, cum ar fi CAS.

Mulţumim, Victor Ponta!

Va să zică, iată, în aproape trei ani, noi am plătit, cu toţii, autostrada Sibiu-Piteşti, estimată iniţial la 1,67 miliarde euro. Cu diferenţa de bani băgată în restul cioturilor neterminate, am fi putut circula de la Constanţa la Budapesta pe autostradă (exagerez, n-ar fi ajuns banii – costurile pentru bucăţile rămase între Sibiu şi Ungaria sunt foarte mari şi alea, but I’m just stating the obvious).

Ah, da, şi ca să fie distracţia completă, luaţi şi asta:

Cu toate că nu s-a mișcat o lopată de pământ pe traseul autostrăzii Sibiu-Piteşti și chiar dacă studiul de fezabilitate este definitivat pentru doar două din cele cinci secțiuni ale autostrăzii, costul acesteia s-a dublat, ajungând la 3,3 miliarde euro. […] Este suprinzător faptul că Ministerul Transporturilor a putut prezenta Guvernului un cost estimativ care să fie aprobat chiar dacă studiul de fezabilitate este făcut pentru doar două din cele cinci secțiuni ale autostrăzii.

Deci, n-am trimis pe nimeni să facă o estimare, dar noi ştim deja cât o să plătim. Bravos, fraţilor, ăsta spirit antreprenorial! Cum mama naibii n-am depăşit ecomomia Americii cu asemenea genii într-ale economiei?

* în primul rând, la pompă; în al doilea rând, în preţurile care au crescut odată cu preţul benzinei/motorinei (cresc costuri operaţionale, precum transportul, cresc şi preţurile).

(Foto: Segmentul autostrăzii Sibiu-Piteşti ce traversează Carpaţii Rodovia dos Imigrantes, Brazilia)