Avem un ONG, deci scoatem bani din el. Să fie primit, nu-i aşa?

Din categoria recomandări, astăzi avem societateacivila.com. Habar n-am al cui e blogul – la Despre scrie că e vorba de un student la Jurnalism -, dar mi se pare pe cît de haios – din unele puncte de vedere, altfel e cît se poate de serios -, pe atît de binevenit. De ce spun asta? România geme de ONG-uri, care mai de care mai puse pe făcut treabă.

Cu toate astea, treaba făcută de ONG-uri nu prea se vede acolo unde ar trebui să fie, ci mai degrabă în buzunarele celor care le-au fondat. Blogul ăsta mi-a adus aminte de un caz, de pe vremea cînd încă mai lucram în presa locală, a unei asociaţii pentru persoane cu handicap – uite că nu mai ţin minte cum se chema – din care fondatorul scotea o căruţă de bani.

Mecanismul era simplu: sediul era într-un bordei dărăpănat din centru, vai de el, erau săraci lipiţi, mesajul lor era “nimeni nu-i ajută pe handicapaţi!“, iar modul de funcţionare era trimiterea voluntarilor pe teren, să strîngă donaţii. Donaţiile se notau în catastif, dar la Finanţe erau declaraţi doar o mică parte din bani. În modul ăsta, în vreo trei ani de zile, fondatorul ONG-ului şi-a păstrat hîrbul de Dacie, dar s-a mutat de la două la trei camere, pe care le-a renovat cap-coadă, ba i-a mai cumpărat un apartament şi fiului.

Şi vorbim de un ONG dintr-un oraş uitat de lume, nu din Bucureşti, unde şansele de atragere de fonduri sînt exponenţial mai mari. Ei, bine, asta se întîmpla prin 2002-2003. Să ne gîndim cum se procedează acum, mai ales că e şi foame mare? Heh. Personal, cred că inventivitatea a întrecut cu mult limitele de atunci. De aia spun că un blog precum societateacivila.com e binevenit: am găsit pe acolo mai multe exemple din categoria asta. Din motivul ăsta i-am pus şi banner.

10 comentarii

 1. Sunt ONGuri care isi fac treaba si altele care profita de statutul oferit pentru a beneficia de avantaje. Nu poti sa geneneralizezi. Cu toate astea sunt foarte multe ONGuri in Romania a caror activitatea se limiteaza la a face lobby pro sau contra unor initiative. Personal, cred ca un ONG ar trebui sa se implice in actiuni concrete. Nu e suficient sa faci petitii sau proteste. In Romania se simte lipsa unei societati civile active care sa isi lase amprenta.

 2. nu sunt neaparat de acord cu tine.
  sunt foarte multe ong-uri care fac treaba, low cost. cel putin in tirgu mures sunt destule. si n-am auzit pe nimeni sa se imbogateasca, cu atat mai putin cu cat eu sunt VP in ong-ul pe care practic l-am construit in forma actuala cu colegii. pot sa spun ca am bagat suficient de multi bani si eu si colegii , si avem si foarte multe programe si rezultate. si toate au fost facute gratuit pentru beneficiari.
  asta e marele defect al poporului nostru, ca nu poate sa accepte ideea de a oferi societatii fara a astepta nimic in schimb. toti spun la fel… sigur va iese voua ceva
  da, ne ies multe, cum ar fi ochii din cap cateodata, peri albi, etc , dar avem si satisfactii profesionale. bani n-am castigat niciodata sau ceva material…

 3. Cand e vorba de a insela sistemul romanul e cel mai destept. A vazut in societatea civila o alternativa de a scapa de plata taxelor si de a mai spala bani. Era si firesc sa profite!

 4. Amice Alex,
  Ma bucur ca mai am un aliat. Noua garnitura de “ziaristi” vinde bine tot ce este Contra. Amesteci adevarul cu imaginea lui rasturnata. ONG-uri gestionate de niste amarati, care s-au pricopsit. Poate…
  Dar ONG-uri gestionate de insi fara scrupule, bagati in partide, sindicate, administratie, etc.
  Diversiunea ta are o tinta precisa. Sa desfiintezi zecile de ONG care vor sa intoarca ceva societatii, din ceea ce societatea asta napastuita le-a dat, cu eforturi, cu bani proprii si fara sa astepte bani de la buget sau onoruri.
  Asa ca iti recomand ceva… Mergi si tu, baiete, la scoala. Nu cunosti acordul dintre subiect si predicat

  • @Gica Contra: mestere, daca matale esti doar un conspirationist, e treaba ta. da’ inainte de a-mi zice ca nu cunosc acordul dintre subiect si predicat, poate ai face bine sa recitesti textul. Altadata nu mai pupi comentarii aici.

 5. Oare cati dintre voluntarii care strang fonduri pentru diverse cauze umanitare cunosc exact unde se duc banii pe care ei ii aduna prin parcarile supermarketurilor?

 6. Te rog, domnu’ autor, nu imi cere sa recitesc si eu textul. Am ajuns pina la expresia “vai mama-lui” si mi-a fost de ajuns.

 7. acuma ca sa fiu mai direct , OSMU.ro e site-ul ONg-ului nostru. avem vreo 30 de membri activi si peste 100 inregistrati. noi n-am strans fonduri de 5 ani nici macar odata, ce-i drept nici nu prea am avut nevoie. noi ne-am facut organizatia ca sa avem o forma legala de organizare, si ca sa putem aplica pe proiecte, semna colaborari etc. strangerea de fonduri in cea mai mare parte e o prostie si eu sunt unul din cei care nu dau niciodata pentru nimeni daca nu face ceva in schimb.
  Actiuni se pot face si fara bani, noi avem programe de educatie medicala foarte avansate care s-au facut pentru aproape 400 de persoane in ultimii 3 ani. no money, just work.
  dar e aiurea sa vine alte unu altu care probabil n-a muncit in viata lui pentru societatea in care traieste si sa critice. stai nenica in banca ta, unde nu te pricepi nu te baga. las-o asa la punctul mort…
  ca pot si eu sa generalizez ca toti bloggeri sunt de rahat pentru ca unu a scris urat de ong-uri, toate femeile sunt curve pentru ca m-a inselat prietena. sau pot sa generalizez pozitiv ceea ce tot nu e corect, sa spun ca noi avem trenuri de 10 stele cand poate unu sau 2 arata decent, sau pentru 300 de km de autostrada sa spun ca avem tara plina de autostrazi.
  e bull shit generalizarea. punctual e altceva.
  atata timp cat n-ai muncit in viata ta gratis pentru nimic , taci din gura, du-te joaca-te in camaruta ta si nu denigra oamenii care pun osul sa munceasca doar pentru ca le place si simt ca au ceva de oferit societatii din care facem cu totii parte. cu atat mai mult cu cat 99% o fac din timpul de bere, discoteca si pescuit, si doar pe banii de acasa.
  noi nu trebuie sa dovedim nimanui nimic, nu simtim nevoia asta, nu ne chinuim sa strangem laude, nu avem nevoie, altele sunt scopurile noastre.
  daca o zicea nimea`n drum nu ma suparam , dar la audienta pe care o ai , sa te stergi pe papuci cu munca oamenilor e cel putin nesimtire.
  eu aici am invatat sa respect oamenii care muncesc, sa respect oamenii pentru toata bunavointa pe care pot sa o arate, si am inteles ca orice ajutor sau mana de ajutor e in plus si nu e in minus.
  sanatate multa,

 8. Nu ti-am inteles deloc materialul. Nu stiu ce vrei sa spui. Ca e bine ca cineva ne arata organizatii neguvernamentale care pacalesc oamenii sau ca asa sunt cele mai multe, dupa cum insinuezi.
  Da, ca in orice domeniu exista si profitori, dar a minimaliza rolul organizatiilor neguvernamentale inseamna a spune ca nu-ti pasa de:
  – legile accesului la informatie si transparentei unde ONG-urile au pus un umar serios
  – democratia firava, dar existenta in care traim
  – rezolvarea intr-o proportie foarte mare a problemei copiilor din orfelinate care beneficiaza acum de conditii mult mai bune de crestere
  – de sutele de centre unde cei mai putin norocosi mananca sau unde copiii ajutati de pedagogi, asistenti sociali si psihologi isi fac temele si sunt ajutati sa treaca peste problemele de acasa.
  Si exemplele sunt extrem de numeroase.
  O organizatie neguvernamentala actioneaza intr-o comunitate si de 20 de ani organizatiile acuzate de tot felul de nazbatii (import de masini, evaziune etc.) se chinuie sa castige increderea comunitatii. Si pentru ca nu stiu PR o fac prin actiunile lor. Asta nu ajunge insa in presa decat rar si cu siguranta nicio organizatie serioasa nu te va agata pe strada sa-i dai bani.
  Asa ca daca data viitoare cand vrei sa scrii un material cu/despre ONG-uri incearca sa eviti generalizarile. Ar fi pacat sa lovesti si in oamenii care fac lucruri frumoase.

 9. Cum sa faci bani in Romania din organizatii nonguvernamentale

  Este foarte simplu. Cu putini bani poti sa infiintezi o organizatie nonguvernamentala.
  Nu trebuie decat sa copiezi un model. Spre exemplu copiezi modelul Colegiului Medicilor din Romania.
  http://www.cmr.ro/statutul-colegiului-medicilor-din-romania/
  Numai ca aplici pe alta categorie de jobb

  Exemple de ales
  Colegiul Tamplarilor din Romania
  Colegiul Inginerilor din Romania
  Colegiul Fotomodelelor din Romania
  sau daca esti mai istet alegi
  Colegiul Angajatilor din Romania

  Cum faci banii???
  Pai este foarte simplu. Copiezi regulamentul si statutul Colegiului Medicilor si obligi pe toti sa cotizeze.

  Exemplu de statut
  CAPITOLUL I
  Principii generale
  Art. 1. – (1) Colegiul este o institutie neguvernamentala, apolitica şi fara scop patrimonial
  Art. 3. – Ca autoritate publica şi profesionala, Colegiul realizeaza atributiile prevazute de lege
  (declari ca esti autoritate publica si ca lucrezi doar cu experti)(nu precizezi nici o lege dar spui ca tu executi ce zice legea)
  Art. 7. – (1) Colegiul, prin organismele sale, este reprezentant al corpului profesional in relatiile cu autoritatile şi institutiile
  (sa nu cumva sa declari ce relatie si cu cine)
  CAPITOLUL II
  Membrii Colegiului Drepturi şi obligaţii
  Art. 10. – (1) Calitatea de membru al Colegiului se dobandeste si se pastreaza in conditiile legii
  (suna bine sa mentionezi tot timpul cuvantul lege, dar sa nu precizezi ce lege)
  (2) Membrii Colegiului sunt inscrisi in Registrul membrilor, care se publica pe site-ul oficial al colegiului.
  (trebuie sa ai un caiet in care sa mentionezi membrii si o pagina pe internet)
  Art. 11. – (1) La cerere, membrii Colegiului care din motive obiective doresc sa intrerupa pe o durata de pana la 5 ani exercitarea profesiei de medic pot solicita suspendarea calitatii de membru pe acea durata. Cererea se va depune anterior perioadei solicitate.

  (2) Intreruperea sau suspendarea activitatii pe o durata mai mare de 5 ani atrage de drept pierderea calitatii de membru al Colegiului si, pe cale de consecinta, pierderea dreptului de libera practica.

  (3) Pe durata suspendarii la cerere a calitatii de membru al Colegiului se suspenda obligatiile si drepturile ce decurg din prezentul statut.

  (4) Reinscrierea in cadrul Colegiului si reluarea activitatii profesionale după o intrerupere a exercitarii profesiei mai mare de 5 ani se pot face numai în conditiile legii.

  Deci cu alte cuvinte angatatii dintr-un anumit domeniu de activitate sunt obligati sa plateasca catre tine o cotizatie, un fel de taxa. Cei care intrerup sau nu vor sa plateasca isi pierd dreptul de libera practica.

  Deci altfel spus daca infiintezi Colegiul Fotomodelelor din Romania o sa primesti o taxa lunara de la toate fotomodelele iar daca nu vor sa plateasca nu mai au voie sa lucreze in Romania.

  Va rog sa nu alegeti Colegiul Politicienilor din Romania
  Pe astia vreau sa-i taxez eu
  Al vostru Narcis Punga