Avengers 2: Age of Ultron – la ce să te aştepţi de la filmul ăsta

Avengers 2: Age of Ultron e noul film cu supereroi din benzile desenate din portofoliul Marvel. Dacă vă era dor de Captain America, Black Widow, Iron Man, Hulk şi restul găştii, plus un Nick Fury scos de la naftalină pentru câteva cadre, merită să treceţi pe la cinema să-l vedeţi.

ultron

Acum, să nu-şi facă cineva iluzia că va vedea un film de Oscar. Am mai spus-o şi-n trecut, acum vreo doi ani, la filme de acţiune sau la filme bazate pe benzi desenate nu te duci ca să fii dat pe spate de scenariu, ci te duci ca să-ţi clăteşti creierii, să vezi bătăi, explozii şi efecte speciale.

Din punctul ăsta de vedere, Avengers 2: Age of Ultron excelează. Începe cu acţiune, se termină cu un spoiler la următorul film, cu Thanos, un supervillain pe care l-aţi văzut, probabil, şi-n Guardians of the Galaxy, unul dintre cele mai slabe filme cu supereroi pe care le-am văzut eu.

Şi totuşi, Age of Ultron nu scârţâie foarte rău la capitolul scenariu, respectă într-un mod decent benzile desenate. Dar, cum era de aşteptat, la un film de două ore şi ceva, acţiunea e condensată şi cine e fan extremist o să-i găsească întotdeauna un cusur.

Filmul începe cu trupa de Avengers care atacă o bază HYDRA şi nici nu vreau să mă gândesc câtă muncă s-a depus în postproducţie doar pentru efectele din prima scenă. Pentru neiniţiaţi, sunt filmări la ecranul verde, iar montajul e excelent realizat.

În acelaşi timp, e şi uşor suprarealist şi necredibil, câtă vreme se exagerează cu suprapunerile de personaje care sar, zboară, trag cu armele, lovesc cu ce-apucă, în vâltoarea aia de două-trei minute. Pentru ochi însă, e o plăcere.

Legat de povestea în sine, mai ţineţi minte arma lui Loki? Ei bine, pentru ea atacau Avengers baza HYDRA dintr-o ţară din Estul Europei, Sokovia, în care locuieşte un copil pe nume Costel. Nu glumesc, m-a distrat detaliul ăsta, chit că mama lui avea un nume cât se poate de neromânesc.

Arma lui Loki e salvată, e dusă în laboratoarele lui Tony Stark, care pică la pace cu Thor s-o mai păstreze vreo trei zile, s-o studieze. Stark lucrează, printre altele, la un proiect de inteligenţă artificială, face nişte trăznăi şi Ultron, căci aşa e botezat proiectul, “evadează,” nu înainte de a fi “înghiţit” toate datele de pe internet şi de prin computerele lui Stark.

Prin urmare, concluzia e că AI-ul care-a luat-o razna găseşte un loc potrivit pentru a-şi lua o formă, aşa că ocupă, cum altfel?, baza HYDRA din Sokovia, nu înainte însă de a se “întrupa” într-un roboţel de-ale lui Stark şi de a controla un altul care fuge cu arma lui Loki.

Evident, baza HYDRA dispune de toate facilităţile posibile pentru a construi alţi roboţi, inclusiv o “faţă” nouă.

Filmul are o groază de scene haioase, cu replici pe măsură şi glumiţe care se repetă exact cât trebuie, dar dacă e ceva ce mi-a plăcut în scenariu, e sarcasmul cu care scenariştii îl dotează pe Ultron, care devine un soi de minizeu ce citează ba din Biblie, ba începe să filozofeze pe marginea vieţii, şi care, evident, consideră că singurul mod în care poate evolua umanitatea e aceea de a distruge Pământul.

Personajul e de-a dreptul savuros şi salvează cam toate gafele posibile din scenariu. Şi, vorba lui Eftimie, n-ajungi să-l urăşti cu adevărat niciodată.

Evident, există şi momente paradoxale, care se bat cap în cap cu logica. De exemplu, Ultron, care controlează o armată de roboţi – în sensul în care “mintea” lui e în toţi -, are un moment în care atacă într-un colţ de oraş, nervos şi plin de agresivitate, în timp ce în alt colţ, după ce unul dintre supereroi face ravagii printre câţiva, ceilalţi roboţei o iau la fugă speriaţi. E stupid, dar cred că e o scenă introdusă doar ca să aibă audienţa motive să râdă şi asumată ca atare.

Ce ar mai fi de adăugat e că apar personaje noi – Scarlet Witch şi Quicksilver, apoi Vision, un soi de combinaţie între piatra din arma lui Loki şi versiunea 2.0 a inteligenţei artificiale proiectate de Tony Stark (prima versiune e Ultron, marele eşec.)

Dacă sunteţi fani ai benzilor desenate, mergeţi şi vedeţi Age of Ultron, e spectaculos.

1 comentariu

  1. @ Alex…. baga te rog in titlu si “Spoilers”… inca nu l-am vazut :))