Ban la ban şi păduche la păduche. O poveste despre cinste

Loredana Neagu e “ţiganca aia” din Berca, Buzău, care-a returnat portofelul cu 1.000 de lei, găsit pe stradă. Vlad Petreanu scrie despre prejudecăţile consătenilor. Primul gînd al oamenilor din sat a fost că femeia a furat portofelul.

heaven

Cînd am văzut ştirea, primul meu gînd a fost: “Băi, tot săracul dă înapoi.” Asta e pentru că săracul, în general, nu ştie să îşi însuşească ce nu-i al lui. Ba, de multe ori, dă de la el, căci ştie cum e să fii sărac.

Da, putem spune, cum a făcut-o şi Vlad, că Loredana Neagu a dat o lecţie, prin cinstea ei, tuturor abonaţilor la supt banul public. Sau nu. Din cauză că toţi aceia nu vor învăţa niciodată să dea înapoi ce-au găsit, ci vor continua să sugă.

Din cauză că, vreţi sau nu vreţi, cei mai cinstiţi oameni rămîn tot săracii. Pentru că ban la ban şi păduche la păduche, vorbă românească demonstrată inclusiv de povestea asta. Şi nu e greu să înţelegi de ce. În cîte moduri poţi face bani în România? Cîţi dintre milionarii noştri în euro n-au furat de-au rupt? În ce moduri poţi face bani în România dacă eşti din clasa aia de jos, fără să furi sau să înşeli, dacă n-ai destulă educaţie?

Da, e simplu să zici “să muncească dacă vrea bani,” dar hai să luăm exemplul ăsta şi să gîndim un pic dincolo de ideea de a munci. Cine i-ar da de muncă acestei femei, în contextul prejudecăţilor? “Ah, e o ţigancă, sigur e o hoaţă. Cum s-o las să muncească la mine în curte? Cine ştie ce-o fura de pe-aici.

Trăim într-o societate atît de bizară…

6 comentarii

 1. Alex, eu vad un altfel lucrurile. anume fiecare avem propria scara de valori. in realitate sunt mai mute valori. de pilda sa te imbogatesti incontinuu este o valoare, sa respecti oamenii este alta valoare. in cazul insusirii bunurilor altora (portofel pe strada sau furt) aceste 2 valori pot intra in conflict. In cazul Loredanei cinstea este superioara foamei de bani. in cazul multor functionari foamea de bani justifica lipsa de respect fata de cei furati. exista diferente ca de pilda portofel pe strada e o intalnire pasiva cu bunul altuia, iar furtul e o cautare activa a bunului altuia.
  Si e o intrebare ce tine de economia nationala si taxe, si anume daca respectand legea si platind toate taxele poti dezvolta o afacere cinstita si profitabila. ah, e posibil ca concurenta sa dea spaga in loc de taxe si sa isi permita un pret mai mic care sa te elimine de pe piata. sau sa traiesti doar din coji de paine si apa. si astfel se ajunge la un stat mafiot ce impune taxe ilogice si mari pentru contribuabilii captivi (tva marit, acciza suplimentara combustibili, taxa pe stalp, etc) dar cu derogari pentru favorizatii de marionete-milionari ce marca spaga la comanda (ce a fost elan pentru mazare, patriciu pentru liberali, s.a.m.d.).
  in al treilea rand prea putini sunt cei ce sunt bogati doar din salariu. Cine te angajeaza iti ofera un salariu de o anumita clasa sociala, ceea ce inseamna ca apartii unui clase sociale, si ca tine sunt multi altii, asa ca nu prea ai cum sa fii ‘mai bogat’ decat altii din clasa ta sociala. sunt exceptii: directorii de banci si de multi-meganationale. asa ca angajatii publici nu au cum sa ajunga vreodata bogati pe cai legale, asta doar daca statul este bine vazut in opinia poporului (cam ceea ce pretindea comunismul; in comunism nomenclatura de partid o ducea in lux). si intr-un stat ce se auto-declara sarac si cinstit singurul mod de a fi functionar instarit este prin ipocrizie si coruptie. ceea ce te face vulnerabil in fata legii si controlabil de ‘sefi’.

 2. ar fi mers un link catre stire… eu unul nu stiu la ce “tiganca” te referi si poate ca mai sunt si altii ca mine.

 3. Acum ani buni maica’mea era medic de plasa la Stefanesti, iar tanti Gica era o tiganca tacuta din sat, cu o mina de copii si un sot epileptic. A angajat-o intii la dispensar in sat sa faca curat fara sa stie eventual daca face treaba sau nu, s-a dovedit ca tanti Gica era o femeie muncitoare, doar ca nu ii oferise nimeni ocazia. Ani mai tirziu maica’mea s-a mutat in oras la o policlinica, iar tanti Gica a venit si ea…

  E in natura umana sa iti fie frica de ce nu cunosti, iar societatea romaneasca e destul de fragmentata si nu ii pasa foarte tare de “celalalt” decit daca face parte din aceeasi “familie”. Foarte rar se intimpla exceptii, dar macar e un lucru imbucurator ca exista discutii pe tema asta. Sint o gramada de oameni buni care ar merita mai mult, dar sint tratati cu acelasi calapod.

 4. @Silviu – Zici: “sunt exceptii: directorii de banci si de multi-meganationale. asa ca angajatii publici nu au cum sa ajunga vreodata bogati pe cai legale” …

  Daca suntem realisti nu uitam ‘regiile’ si nici faptul ca bancile sau multinationalele nu ies din tiparul furtului aplicabil ‘statului’.

  Bancile, oficializat, comisioneaza si ‘vand’ bani! luand cu stanga, adaugand (+10) si dand cu dreapta – ISTOVITOOOR! (curs-vanzare/cumparare: de aproape un sfert de veac, zilnic, in fiecare ‘stire’ regasit si bagat in capul ‘plebei’ ca normalitate! De ce!? Comisioane: de la cele ascunse la cele sfidatoare tip: interogare CARD! (acum informatii despre tine control pe banii tai!). Remuneratia muncii tale doar pe card, si asa ‘manaca si gura lor’!

  Multinationalele, in ‘cardasie’ cu bancile, nici in ele nu e mai cinstita sau morala treaba. Exemple pe care le tot auzim:
  – iau curent de la ‘baietii destepti’,
  – nu se sfiesc sa aiba ‘cantracte’ cu ‘statul’,
  – ascund realitatea din spatele produselor,
  – tintesc credulitatea sau ‘buna credinta’.
  Nu e minunat acum ca avem device-uri ‘SMART’!? Ce-si doreste prostul mai mult? Daca tot nu e, macar sa aiba ‘kestii’ SMART. Asta n-ar fi o problema daca in spate n-ar fi un concept ‘multinational’ colaborat cu ‘structuri’ pe care le numim ‘servicii’ ale statului.
  Acum aceste ‘servicii’ nu se mai chinuie sa adune informatiile! Fac sa-ti doresti chiar ‘mereu altul/ultimul’ model si asta pe banii tai!

  In contextul asta, se naste intrebarea: cat sunt de ‘curati’ chiar si acei ‘directori’ care, zici, se imbogatesc doar din salariu lor? (dincolo de ‘mit’!)
  Mai sunt ei exceptii!?

 5. “cei mai cinstiţi oameni rămîn tot săracii.”

  Spune-le asta si alora 99 % dintre femeile din Romania, care nu te vor daca nu le dai miliarde. Ele nu au aflat inca.