“Da’ de unde ai bani de casă, bă?”

De vreo două luni, îl tot urmăresc pe Buhnici pe YouTube – în speţă, clipurile despre cum evoluează construcţia casei (la pachet, inclusiv product placementul). Şi remarc o temă recurentă, aproape în fiecare live pe care-l face.

Tot timpul se găseşte câte-un inteligent să-l întrebe de unde are bani. Şi Buhnici tot explică, de fiecare dată, că şi-a vândut maşina, garsoniera şi a pus toate economiile la grămadă. Şi degeaba: la următorul live, se găseşte altul.

Mi se pare, sincer, irelevant de unde are bani pentru casă, c-or fi economiile, c-or fi parteneriate, bartere. Complet irelevant. Ba mai mult, găsesc chiar util să aflu despre diverse materiale de la diverşi producători, pe mine m-au convins deja câteva dintre brandurile folosite acolo.

Ironia în toată povestea asta – “de unde are Buhnici bani?” – este că-i o apucătură de tip “capra vecinului”. Şi am impresia că oamenii care-l invidiază sau detestă pe Buhnici că-şi face casă sunt aceiaşi care nu se-ntreabă: “Băi, da’ politicienii noştri de unde au atâta bănet? Dragnea de unde? Ponta de unde? Ăla de unde? Da’ ălălalt?

E, aşa, un soi de presupoziţie generală că un om care munceşte sigur fură de undeva, deci să-l punem la colţ, dar când vine vorba de adevăraţii hoţi, “e normal ca politicienii să fure“. În fond, e firesc să te-ntrebi de unde are Buhnici bani şi e stupid să-ntrebi de unde au furat ăia care te fură constant, ce-i aşa de greu de înţeles?

Şi zău că nu-nţeleg apucăturile astea, mentalitatea asta. Îmi pare că, pentru românul de rând, e mai uşor de crezut că un om normal nu poate să strângă bani decât că un hoţ merită să ajungă la puşcărie.

Şi ne mai mirăm că, dacă mâine s-ar face alegeri, tot ăştia s-ar întoarce la guvernare. Păi, na, ăla care munceşte nu dă pomeni electorale, pe când ăia “n-au decât să fure dacă ne dau şi nouă ceva.” Boală naţională, zău.

5 comentarii

  1. nu nu. întreabă pentru că george are boala de a da mereu alt răspuns. :)

  2. Pentru ca romanul nu concepe ca cineva poate sa aiba bani si din munca si economisit. Mergem pe sistemul “a facut el o smecherie, nu se poate”.

  3. Si Dragnea se intreba zilele astea de unde a avut Tapalaga bani de casa. Intreaba oala sparta de ciob.

  4. In principiu ai dreptate. Doar ca privatii/patronii romani (nu ma refer la Buhnici) au tendinta de a fura pe alte cai. Evaziune fiscala, salarii mici sau la negru, afaceri cu statul si altele.

  5. De politicieni si interlopi nu intrega nimeni fiindca toata lumea stie. Cu bloggerii si vloggerii e o necunoscuta pentru ca nimeni nu intelege de unde vin banii. De asta intreaba lumea.