Cum să faci bani din programare ca freelancer – fără să plătești cursul lui Cristian Dascălu

Văzusem vreo trei clipuri de-ale lui Cristian Dascălu, programatorul de 23 ani care a refuzat Google – serios, așa s-a marketat omul – și am zis “bine, drăguț, la ce alt vlog să mă mai uit?” Dar, aparent, gagiul, ajuns acum la 25 ani, s-a apucat să țină cursuri de mentorat și de consultanță.

Ultimul lui clip e despre ceva serviciu de ajutat programatori seniori să iasă din corporație și să facă șase-șapte mii de euro lunar. Pentru că, evident, un senior cu 10-15 ani de programare în spate sigur e incapabil să-și găsească niște proiecte.

Ca să nu dați banii degeaba, vă zic eu ce tre’ să faceți și jur că nu vă costă nimic. Mă rog, poate niște ore de stat pe LinkedIn. Cu bumbi:

 • ține două-trei mii de euro deoparte, în caz că e nevoie să călătorești. În unele cazuri, când iei un job nou, o să fie nevoie să te deplasezi la interviu. Ține minte, totuși, că poți pune condiția ca viitorul angajator să-ți plătească avionul și hotelul. Se practică
 • fă un pic de research pe firme de recrutare IT din Anglia și Olanda. Astea-s cele mai mari piețe unde se învârt cei mai mulți bani. Fă o listă de 30-40-50 de companii de recrutare din domeniu
 • intră pe LinkedIn și caută companiile respective și dă add friend la cât mai mulți recrutori care lucrează pentru respectivele firme. Nu uita să bifezi, în profil, că ești disponibil pentru proiecte noi. Da, există o bifă pe-acolo
 • odată intrați în contact, trimite-le CV-ul și spune-le ce tip de job te interesează și care sunt criteriile tale. De exemplu: “Python dev, remote work”. Asta dacă nu vrei să te muți din țară. De regulă, pentru Anglia, se cere contract cu o firmă din Anglia. Să faci o firmă în Anglia durează aproximativ cinci minute, online. Sau poți să plătești unei firme de contabilitate vreo 50 lire și se ocupă ei de sediu social. Îți mai trebuie cont bancar pe firmă, dar te descurci cu TransferWise sau, mai nou, cu Revolut
 • când încep să-ți trimită joburi pe mail, o să fii întrebat ce pretenții financiare ai. De regulă, astea-s exprimate în tarife per ziua de muncă. Dacă ai primit oferta din UK, aruncă 400 lire/zi. Dacă e din Olanda, 400 euro/zi
 • în general, recrutorii știu care sunt bugetele. Dacă tu ai cerut 400 lire, or să-ți spună că respectivul client oferă 375. Poți să-i spui că nu te interesează. Și așa mai departe. În două-trei luni, sigur apare ceva
 • ideea de bază e să păstrezi o relație bună cu doi-trei recrutori. Când te plictisești de jobul curent, îi spui că îți cauți altceva, să-ți dea oferte. Principiul pe care funcționează firmele de recrutare e simplu: comisionul lor e în jur de 25-30% din cât iei tu pe un an. Uneori, e comision fix plătibil în tranșe (de regulă, există o perioadă de probă de trei luni, iar ei vor încasa un comision echivalent cu plata ta pe o lună), alteori e în funcție de câte luni lucrezi pentru respectiva companie în care te plasează, încasabili lunar (tu facturezi recrutorul, el facturează compania – la care-și adaugă partea lui). E în interesul lor să-ți găsească repede alt job, să facă și mai mulți bani de pe urma ta

Ăsta e tot secretul – cu amendamentul că trebuie să-ți stabilești din start prioritățile: vrei proiecte care să te motiveze, care să fie o provocare, să fie fancy și posh sau vrei să faci bani?

Or, din punctul ăsta de vedere, e destul de simplu: ca programator, dacă vrei provocări, cred că cel mai probabil te vei îndrepta tot către corporație dacă aia în care lucrezi te plictisește, că acolo-s proiectele mari și oricum faci suficienți bani încât nu suma din cont e aia care te motivează.

Dacă te motivează banii, o să fie irelevant pe ce tip de proiect te duci. Bașca, dacă lucrezi din România pentru o companie din altă țară, ești obligat să declari veniturile în România. Unde îți poți optimiza taxele în funcție de chef – de exemplu, dacă e mai avantajos pe PFA sau pe alt SRL sau dracu’ știe cum. Bașca n-ai cheltuielile de-afară.

Nu e nici o mare filozofie. Ideea e să fii conștient de cât valorează munca ta și de prețurile din piață. Evident că n-o să faci aceiași bani în România din cauză că firmele care operează în București sau Cluj nu au astfel de bugete. În Vest însă lucrurile se schimbă.

E o înregistrare la Vali în articol (vezi link-ul de sus) în care un developer român e sunat de un om de-ai lui Dascălu. Reiese, din înregistrarea aia, că omul deja face vreo 3.000 euro lunar. Ce mai reiese e că nu-i sigur pe el. Dacă asta vinde Dascălu, cum să pozezi într-un om cu multă încredere în tine atunci când te duci la un interviu din poziția de contractor, sper sincer să merite banii, pentru că developerul ăla nu părea foarte sigur pe el. Mai trebuie doar un pic de tupeu la negociere. Atât. Nu mai există nici un alt secret despre cum să faci bani din freelancing ca programator.

PS: Dascălu se laudă că a refuzat joburi de 100.000 – 200.000 pe an la Google și Facebook. Ca idee, rar faci, ca freelancer, mai mult de 130.000 euro pe an brut în Europe. Diferența e la taxe, că rămâi cu mai mulți bani pe post de contractor (că-i scoți pe dividende), dar dacă a refuzat cineva 200.000/an de la Google sau Facebook (în Europa), ăla e un dobitoc.

6 comentarii

 1. 400/E pe zi chiar e realizabil? Si asta inseamna brutul, din care se scad eventualele taxe si comisionul agentiei de recrutare?

  • Se poate și mai mult, dar depinde de experiență, limbajul de programare și de cît noroc ai să găsești un recrutor cu portofoliu bogat sau cu clienți cu bugete. De exemplu, dacă prinzi o bancă, ai șanse la 550-600/zi, în Londra. Nu știu dacă neapărat remote sau on-site, dar Londra plătește mai bine pen’ că și costurile sînt mai mari.

   Altfel, da, e brutul, tre’ să păstrezi bani de taxe.

 2. Articol cu care sunt 100% de accord in ceea ce priveste etapele de recrutare.
  La aceste lucruri trebuie adaugat:
  – perseverenta
  – incredere in sine
  – prestarea de munca fara “lasa ca merge asa” (a se intelege ca nu trebuie sclav, umil, etc)
  – munca este o parte importanta, dar trebui sa ai si o viata.

 3. Am observat si eu fenomenul asta ca in Romania au aparut numai Mentori si Speakeri Motivationali care sa ia banii la gaste. Din pacate lumea din cauza ca vor acei bani rapid pica in aceasta plasa. Sper ca la un moment sa apara mai multe detalii despre Cristinel si uite asa i se duce de rapa ” Mentoreala ” ;)

 4. E atat de exact ce scrii in articol de zici ca suntem colegi. De vreo 2 ani sunt contractor – free lancer din asta. 440 euro pe zi facturez plasatorului din Londra, care pana acum mi-a gasit de lucru pt firme din telecom din Germania. Nu stiu ce comision isi pune in plus agentul, not my business. Stiu ca se poate si mai mult, daca esti capabil sa fii arhitect de solutii software, daca ai un doctorat sau lucrari publicate intr-un domeniu, cu alte cuvinte daca esti valoros. Se poate si reversul, sa fii inlocuit cu indieni mai putin capabili, pe care sa ii trainuiesti tu sa iti preia munca, din simplu motiv de cost reduction. E competitie. Deciziile vin de la upper management, luate pe baza cifrelor. De exemplu pe un contract eram anuntat din 3 in 3 luni daca prelungim sau incheiem colaborarea.