Banii statului sînt banii noştri, băgaţi bine la cap!

E o exprimare banală în ştirile TV sau în cele de pe site-urile de ştiri, dar e foarte importantă. I-am acordat atenţie abia aseară, la o ştire de la ProTV despre nişte urmăriţi penali – ăştia pe care-i plimbă acum DNA-ul, în frunte cu Dorin Cocoş.

politicieni

În ştiri, oamenii sînt acuzaţi de furt din “banii statului” sau, uneori, din “banii publici.” Eu cred că, aici, e o mică eroare. Formularea este, într-adevăr, corectă, dar nu suficient de descriptivă. Cred că televiziunile şi site-urile de ştiri ar putea să facă un pic mai multă educaţie dacă ar schimba sintagma cu alta.

De exemplu, cu “banii noştri” sau cu “banii plătiţi de români prin taxe şi impozite.” E adevărat, înseamnă acelaşi lucru, dar e chestie de nuanţă. Românii s-au obişnuit de prea mulţi ani ca “banii statului” să însemne “banii pe care statul îi are,” deşi statul nu munceşte pentru ei. Nu, nu sînt banii statului, sînt banii noştri.

Dăm bani statului cu bună credinţă, pentru a-i investi în bunăstarea noastră

Noi încredinţăm statului nişte bani, prin taxe şi impozite, pentru ca statul să-i investească în bunăstarea noastră. Construcţia unei autostrăzi este o investiţie pentru bunăstarea tuturor pentru că ajută la crearea de locuri de muncă, la scăderea preţurilor (de exemplu, prin micşorarea unor costuri de transport a unor produse etc.)

Alocarea unui buget mai mare Educaţiei înseamnă tot creşterea bunăstării noastre pentru că avem acces la mai multe informaţii, că învăţăm să facem singuri mai mulţi bani în loc să aşteptăm să ne dea taica-statul. Statul nu este nici mamă, nici tată. Statul nu dă de la el şi nici n-a dat vreodată, indiferent că a fost comunism sau capitalism. A dat tot de la noi. Alocarea unui buget mai mare Sănătăţii înseamnă tot bunăstarea noastră pentru că avem cadre medicale motivate şi pregătite, care nu ne vor lăsa să murim pe masa de operaţie etc.

Prea mulţi ani, românii au asociat Statul Român cu un părinte care le dă totul pe degeaba, un părinte cu un portofel ca un sac fără fund. Cînd n-avem, cerem statului. Să ne dea statul loc de muncă, să ne dea statul pensii, să ne dea statul ajutoare sociale. Sacul cu bani al statului depinde exclusiv de banii pe care îi încredinţăm noi lui ca să ne facă tot nouă un bine, presupunînd că cei care-i gestionează sînt mai inteligenţi decît noi şi au o viziune reală despre cum se poate îmbunătăţi viaţa comunităţii folosindu-se de aceşti bani ai noştri, pe care noi îi plătim.

E clar pentru toată lumea că nu e cazul şi că cei care reprezintă statul văd banii noştri ca pe o vacă de muls în propriul lor beneficiu. De aceea, e important ca omul de rînd să nu mai asocieze statul cu un părinte care l-a ţinut în braţe pînă la 20-25 de ani, ci să priceapă că banii statului sînt banii lui, bani cu care cotizează inclusiv atunci cînd se duce la WC.

Doar pentru aer nu îi dăm bani statului

Cînd foloseşte hîrtie igienică, trebuie să ştie că cel puţin 24% din preţul ei sînt bani care s-au dus la stat (asta fără să socotim că alţi 16% din ceea ce-i rămîne producătorului se duc tot la stat sub formă de impozit pe profit, că alţi 16% dintre preţul de vînzare la raft şi preţul de achiziţie de la producător merg tot la stat sub forma aceluiaşi impozit pe profit şi tot aşa, pînă la cel ce furnizează materia primă.) Practic, singurul moment în care noi nu dăm bani statului din propriile noastre buzunare este atunci cînd respirăm. Şi îi dăm cu bună credinţă, sperînd că vor fi folosiţi tot în benefiiciul nostru.

Banii statului sînt banii noştri pe care-i plătim prin impozite pe venit, impozite pe profit, taxe pentru aproape orice, TVA etc. Fără banii noştri, statul nu are nici un leu. Cînd se fură de la bugetul statului e ca şi cînd banca ţi-ar opri fără motiv bani de pe cardul pe care-ţi iei salariul şi nu ţi i-ar mai da înapoi.

Într-o ţară în care prea mulţi români cred că banii cad din cer în contul statului, toată lumea ar trebui să înveţe să explice că cerul acela este portofelul fiecărui român. Că atunci cînd un corupt e închis, nu e pentru că a furat de la stat, ci pentru că a furat de la noi. Că un corupt fură de la fiecare dintre noi, cei care îi dăm statului cu bună credinţă nişte bani meniţi să ne ajute tot pe noi să trăim mai bine.

Statul nu are nici un ban. Nu există banii statului

Aşadar, vă rog, nu mai spuneţi că se fură din banii statului. Spuneţi că se fură din banii noştri. Pentru că asta este, de fapt, realitatea. Statul n-are nici un ban. Banii sînt ai noştri. Sînt banii noştri cei pe care i-au furat mizerabilii pe care-i plimbă DNA pe la televizor. Şi fiecare român ar trebui să ştie asta. Şi cel care dă banii, şi cel care are impresia că trăieşte pe “banii statului.” Nu există “banii statului!” Există doar banii noştri.

Şi vă mai rog să daţi mai departe acest articol tuturor celor pe care-i cunoaşteţi şi care au impresia că statul e un sac fără fund. Daţi-l mai departe părinţilor, fraţilor, rudelor, prietenilor, jurnaliştilor pe care-i cunoaşteţi, explicaţi-le tuturor că sînt banii voştri şi ai lor. E singurul mod în care tot mai mulţi români vor pricepe că statul n-are bani, ci este doar un simplu (şi prost) administrator al banilor noştri, pe care noi îi dăm cu bună credinţă în simplul scop de a fi astfel administraţi încît noi să o ducem mai bine.

(foto: Shutterstock)

3 comentarii

  1. 24% din pretul prezervativelor, sunt bani dati statului. Concluzia: statul e pestele unui intreg popor ce decide sa isi protejeze organul genital, contribuind involuntar la acest sistem. Deci cu cat faci sex protejat mai des, cu atat contribui mai des la bugetul poporului. Fucked up situation!

  2. Alex, pe undeva e vorba de educatie (si logica) financiara sa stii ca orice stat taxeaza ca sa isi plateasca cheltuielile. Cred ca cine citeste bloguri stie deja acest lucru. Problema e la milioanele de alegatori care mai cred ca exista gustarica pe gratis. Acesta e fost cantecul de sirena al comunismului si multi nu vor sa se desparte de acesta minciuna: e pur si simplu prea frumoasa pentru cei ce se simt saraci si oropsiti.

  3. “televiziunile şi site-urile de ştiri ar putea să facă un pic mai multă educaţie”

    Am ras :))