Băsescu, Ponta, Antonescu. Puterea, Opoziţia şi Nepăsarea

Citeam sumarul discuţiei de la TVR, cu Traian Băsescu, şi mi-au sărit în ochi nişte declaraţii. Sărind peste populisme (care, dac-ar fi s-o luăm aşa, sînt relativ puţine, cel puţin în sumarul ăla), e interesantă abordarea lipsită de orice pregătire a opoziţiei. Vorbesc foarte serios şi, vă rog, priviţi declaraţiile alea (verificabile în stenograme) în perspectivă, nu le luaţi separat. Obiectiv vorbind, despre asta e vorba:

Sincer să fiu, mă aşteptam ca partidele din USL să vină ele însele cu o propunere şi eram pregătit la o reacţie. Discuţia a început cu “soluţia noastră este demisia dvs. Alegeri anticipate”. […] Domnul Antonescu a răspuns, pur şi simplu, “dacă ne daţi înapoi parlamentarii UNPR…” Eu nu puteam face acest lucru. […] Este una să stai la peluză şi să strigi către guvern şi alta să vezi competenţa guvernului Ponta. […] Dacă Ponta ar fi spus da – sau Antonescu pentru el, că ei vorbesc unul pentru altul de multe ori -, nu aş fi avut nici o ezitare.

Şi cam asta ar fi. Am mai scris: o demisie nu rezolvă criza economică. După cum vedeţi, asta e soluţia opoziţiei. Două partide uriaşe care se definesc prin superficialitate şi – scutiţi-mă, vă rog, de înjurăturile de campanie – Nepăsare. De aia am şi scris cuvîntul ăsta cu literă mare.

BONUS: O perspectivă interesantă asupra rolului lui Băsescu în alegerile din toamnă.

4 comentarii

  1. Nu vreau sa fiu rea dar depinde a cui criza economica urmeaza sa fie rezolvata prin demisia in discutie. Daca este vorba de criza economica a tarii si locuitorilor sai, intr-adevar demisia lui Basescu nu rezolva nimic. Dar daca vorbim de criza economica a membrilor celor doua (+1/2) partide, care de citiva ani buni nu au mai fost la putere, atunci demisia lui Basescu are cu totul alte influente. Nu mai vorbesc de criza economica a PSD si PNL care, din cite stiu, sunt de-a dreptul ingropate in datorii.

  2. Pe scurt si esential. Aveti perfecta dreptate. USL reprezinta o gasca de incompetenti si iresponsabili. Problema e ca, atunci cand ii aud vorbind pe “liderii” USL, am impresia ca am de-a face cu doi psihopati cu apucaturi totalitariste, exclusiviste. Nu poti cere dialog impunand conditii de neacceptat si, mai mult, ocolind dialogul ori de cate ori ti se propune asta. Demagogia si impostura celor de la USL este evidenta. Ma si mir, de aceea, cum naiba USL mai are inca atata sprijin in electorat… Desigur, aici e o intreaga discutie. Despre cine sunt cei care reprezinta electoratul USL…

  3. Nu este nepăsare, este oportunism. Guvernarea erodeaza, iar asta nu serveste USL. La alegeri, tintesc puterea absoluta, fara aliante de necesitate (cu UDMR sau PRM/PNG). De ce sa riste ca pentru cateva luni de huzur pana la alegeri sa piarda dulceata guvernarii?

    Daca nu va este inca greata, sa ne aducem aminte de blonda eterna de la PDL, cu declaratia ca “regreta ca USL a refuzat guvernarea, pentru ca si-ar fi demonstrat incompetenta”. Sau cu alte cuvinte, e preferabil orice, inclusiv sa se aleaga praful de bobor, numai sa nu piarda partidul voturi.

  4. Si de ce ar fi acceptat Ponta functia? In plus sa nu uitam ca Basescu insusi a afirmat ca nu va pune premier din USL nici daca ei ar castiga alegerile. Deci mi se pare ca el se contrazice cum o face de fiecare data.