Birocraţia care aduce moartea. La propriu

Autorităţile române nu sînt doar moartea pasiunii, ci moarte de-a dreptul, cîteodată. Doi bătrîni au murit stînd la cozi. Unul, la Casa de Pensii, celălalt, la Taxe şi Impozite. E de-a dreptul înfiorător cînd vezi cît de mult comunism a rămas în instituţiile publice. Pentru că, trăgînd linie, nu s-a schimbat absolut nimic.

computer-birocratie

E uşor să dai vina pe ambulanţă, că a ajuns în 20 de minute, dar să nu te gîndeşti că, de fapt, e vina celor din instituţii că nu au o organizare minimă. Se stă, în continuare, cu orele la cozi pentru nişte nenorocite de cupoane de călătorie pentru pensionari. Şi se stă, în continuare, cu orele la cozi pentru a-ţi plăti impozitele.

Da, există întotdeauna vorba aceea, “Îi caută moartea pe-acasă,” dar uite că-i găseşte şi la cozile de la instituţiile statului. Şi e cu atît mai revoltător cu cît, în caz că v-aţi obişnuit cu Bucureştiul, un sediu de Casă de Pensii din provincie se găseşte, de regulă, într-o casă cu un etaj, iar lumea stă la coadă în 30 de metri pătraţi. “Lumea” însemnînd şi cîte o sută sau mai bine de oameni. Acelaşi lucru e valabil şi pentru cozile de la Taxe şi Impozite, din clădirile primăriilor. Şi dacă cineva are impresia că “primăria” e clădirea aia mare, cu holuri uriaşe, direcţiile astea sînt, de obicei, în anexe sau în cîte-un corp de clădire minuscul.

Asta ca să nu mai socotim că se stă cîte zece minute de persoană ca să plătească ceva din cauză că încă se lucrează cu registre antice, că încă nu s-au inventat computerele şi bazele de date.

Între timp, mai moare cîte un om, doi. Graţie, desigur, birocraţiei româneşti. Stupide şi nemuritoare.

5 comentarii

 1. Despre birocratia stupida de la Casa de Pensii pot sa depun eu marturie. Ca sa imi platesc contributia:
  – ma duc la un ghiseu si prezint buletinul
  – tanti de acolo ma cauta pe calculator
  – imi scrie o hartie, cu pixul, cu CNP, nume, adresa si cat am de platit
  – iau hartia si ma duc la casierie
  – acolo tanti baga datele de pe hartie
  – dau banul
  Chitanta, minune, iese din imprimanta. Dar trebuie stampilata.

 2. La impozite, sector 5:

  – te duci la un ghişeu, spui CNPul şi îţi scoate la imprimantă o notă de plată;
  – ieşi din clădire, intri pe altă uşă, te duci la alt ghişeu, o tanti se uită la notă, tastează ceva, iese la imprimanta ei o chitanţă;
  – iei chitanţa şi te muţi la ghişeul de lângă ea (casieria), unde o altă doamnă ia chitanţa, o ştampilează şi îţi ia banii.

  :D

 3. Numa la mine in sat e liber la Taxe si altele. Basca ca ma intimpina si cu zimbetul pe buze, chiar daca inca mai baga chestii si in registrele alea antice.

 4. Problema nu este numai la sistemul invechit, ci si la lipsa de pregatire a personalului. De multe ori stai mult la ghiseu pentru ca 1. functionarul nu stie procedurile. 2. functionarul nu stie “tehnologia”, sistemul in care trebuie sa lucreze si/sau 3. sistemul tehnologic este defectuos. Apropo de tehnologie, am gasit un concurs pe Gimo.ro care ofera ca premii o tableta Google Nexus 7 si un scaun de birou cu masaj. Poate ca te intereseaza si pe tine, cred ca ai avea mari sanse sa castigi, stii sa scrii astfel incat sa atragi atentia. Dupa cum se observa, din pacate, oamenii nu mor doar din cauza sistemului sanitar deficitar – tot ce tine de sistem romanesc (fiscal, juridic, educational, etc) trebuie imbunatatit.

 5. Exagerezi, astia puteau sa moara si la coada la casa de la supermarket. Hai sa ne mai uitam o data la stirile alea cu pensionarii care se inghesuie sa plateasca impozitele locale pe 15 ianuarie. Sau cu aia care ies afara pe -20 si +40 de grade, ca ei vor sa cumpere 2 cepe din Obor.