Biserica Ortodoxă recomandă vaccinarea. Nu, nu este o glumă

Doza de respect pe ziua de astăzi merge către BOR, care, prin intermediul purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, a dat un pic de pământ cu toţi popii şi călugării care urlă ca din gură de şarpe (sic!) că vaccinurile sunt unealta diavolului.

Din punctul ăsta de vedere, intervenţia oficialilor BOR trebuie şi merită salutată, arată că există şi oameni responsabili în interiorul instituţiei. Sper, totuşi, să dea şi o circulară de-a lungul şi de-a latul ţării prin care să le transmită angajaţilor că vaccinarea nu e păcat capital, ba dimpotrivă.

Vă recomand să urmăriţi ştirea video, nu textul articolului de pe Ştirile ProTV, pentru că textul nu oferă declaraţia completă.

Poziţia Patriarhiei Române este una constantă în privinţa vaccinării. Biserica, evident, recomandă vaccinarea. În scopuri strict terapeutice, nu în scopuri comerciale. (…) Biserica dezavuează imixtiunea unor clerici în discuţii privind vaccinarea pentru că aceşti clerici, o parte dintre ei cel puţin, nu au nici o pregătire medicală.

Altfel, există mulţi nebuni în lumea asta – inclusiv călugări sau preoţi, asta-i viaţa, de la prea multe flotări, o mai iei şi pe arătură atunci când credinţa nu-i suficient de puternică.

Ce mă înfioară însă e că există medici care resping ideea de vaccinare din start. Se presupune că indivizii ăia au studiat şi ei nişte chimie, nişte biologie, ştiu cum funcţionează un vaccin, dar nu… Serios, ăştia n-au ce căuta în medicină.

Altfel, mă bucur că Tudose face şi el ceva bun şi propune revocarea şefilor DSP unde rata vaccinării este infimă. Ideal ar fi însă dacă l-ar urechea un pic pe ministru ca să rezolve problema vaccinurilor, care efectiv nu se găsesc în spitale.

Altfel, preferabil ar fi ca vaccinarea să devină obligatorie, cel puţin din punctul meu de vedere.

7 comentarii

 1. > Altfel, preferabil ar fi ca vaccinarea să devină obligatorie, cel puţin din punctul meu de vedere.
  Huh, nu e? AFAIK ca să-ți înscrii vlăstarul la grădiniță/școală ai nevoie de niște certificate de vaccinare – acu, cum se aplică e altă poveste.

  Also ‘Preotul si monahul ar trebui sa-si dovedeasca pregatirea medicala, daca isi sutin parerea antivaccin.’ – pare un pic half-assed.

 2. Nu e obligatoriu sa fie vaccinat un copil pentru fi înscris la creșă/grădiniță /școală /facultate. Poate fi o grădiniță privată care sa selecteze așa, dar asta e altceva.

 3. Absolut de acord că o surpriză plăcută, venind din partea BOR, dar e cam ca aia cu predatul creaționismului alături de evoluționism, că până la urmă ambele-s niște teorii, nu? să aibă copii de unde alege :)
  ‘sa-si dovedeasca pregatirea medicala, daca isi sutin parerea antivaccin’ pare de bun simț, dar având în vedere consecințele (deja dovedite) ale refuzului vaccinării, nu e o atitudine responsabilă, asta cu lăsat loc interpretării.

 4. Data viitoare citeste si tu ce scrie pe fine print, fiindca se specifica clar faptul ca vaccinurile isi fac efectul numai daca contravaloarea lor e donata pentru catedrala mantuirii oligofrenilor.

 5. Si autismu lu un baiat ce il cunosc cum il rezolvi maestre tot cu un vaccin cu mercur dar poate mercuru nu e toxic dupa mintea lu tudose masonu loja garibaldi satanael

  • @ayeaye: şi sarea e un compus din două elemente toxice, sodiu şi clor, şi n-ai făcut pînă acum nici leucemie şi nici autism. Pune mîna pe manualul de chimie, poate te lămureşti. Şi apropo, mercur nu se mai foloseşte la vaccinuri de vreo treizeci de ani.