Văd foarte des, pe facebook, păreri despre Bitcoin, oameni care se dau peste cap că e de investit, că va crește la nesfârșit, că e viitorul etc. Și pe măsură ce se vorbește tot mai mult, devin tot mai convins că o să pleznească în curând.

Circulă acea anecdotă despre crahul din anii ’30 și rămâne antologică acea replică, o citez oarecum din memorie, “When the shoeshine boy tells you what to buy, it’s time to sell“. Și-o să încerc să explic și de ce, atât cât mă duce capul.

Bitcoin nu e o monedă, a devenit o resursă

Însăși ideea de “minerit” și “cantitatea limitată” de bitcoin face ca “moneda” să fie, în esență, o resursă, la fel ca aurul. Diferența dintre monedă și resursă e aceea că moneda este o unealtă de schimb, socialmente acceptată, care-ți permite să calculezi valoarea unei proprietăți.

Moneda este o unealtă pe care o primești pentru un produs pe care l-ai cedat și cu care poți cumpăra alt produs. În esență, scopul monedei e acela de a înlesni schimburile comerciale și este folosită, la scară largă, exact pentru asta.

Bitcoin, pe de altă parte, nu este folosită pentru schimb. Valoarea bitcoin este dată exclusiv de cerere și ofertă, pe o bursă dedicată, nu are o componentă fizică și nu e general acceptată ca monedă folosită la scară largă – așa cum e dolarul sau euro.

Diferența dintre cele două resurse, bitcoin și aur, este că aurul este un produs fizic pe care-l poți ține în mână, îl poți cântări, îi poți verifica puritatea etc., pe când bitcoin este o secvență de vreo 30 caractere pe care o ții într-un fișier. În momentul în care o să pleznească bula speculativă, oricâți bitcoini ai avea în acea secvență de caractere, nu vor mai valora nimic.

Banii pierduți

La cea mai simplă lectură legată de cei ce dețin bitcoini, o să observați că cel puțin un milion sunt pierduți, iar aproape jumătate din cei rămași în “piață” (adică din cei generați până astăzi) sunt ținuți de la vânzare de către o masă mică de oameni, fie fanatici ai monedei virtuale, fie “investitori”.

Pe de o parte, asta e și bine, dar e și rău. E bine pentru că, existând cerere mare, dar oferta fiind limitată – pentru că nu vinde nimeni -, prețul unui bitcoin e într-o continuă creștere. E rău pentru că, în momentul în care vor porni vânzările, singura traiectorie a valorii bitcoin va fi în jos.

Am avut, zilele trecute, cu un prieten, o discuție pe tema asta. “Da, dar fanaticii își vor ține bitcoinii și nu îi vor vinde, deci nu o să cadă atât de mult“. Ba eu îndrăznesc să spun că valoarea lor va deveni aproape nulă în momentul în care bula va plezni, iar asta din cauza lipsei de încredere pe care o va genera explozia.

În momentul în care vor câștiga bani o minoritate infimă, 1%, și prețul va cădea în jos, iar majoritatea se vor trezi că au dat 11.000 dolari pe un hash care valorează 100 dolari, nu cred că se vor mai arunca prea mulți să investească, așteptând să crească din nou piața. Pierderea va fi prea mare: și de bani, și de imagine, și de încredere.

Diferența dintre bursă și “bursa” de bitcoini

Ca să încerc să fiu și mai explicit: diferența dintre bitcoin ca produs/resursă în sine și acțiunile unei companii care se tranzacționează la bursă este produsul finit.

Acțiunile unei companii scad sau cresc în funcție de anumiți factori – de la un scandal în companie la o scădere a vânzărilor. Exemplu practic: Apple vinde iPhone-uri. Prețul unei acțiuni Apple va scădea sau va crește în funcție de cererea pentru iPhone. Dar Apple vinde un produs fizic. Când iPhone-ul nu se va mai vinde, vor inventa un alt produs.

Valorile pe bursă variază, în esență, în funcție de niște produse fizice (OK, nu vorbim despre bănci, dar și acolo există niște assets, de la datorii de încasat, la volumele de bani tranzacționate etc.), de niște planuri de dezvoltare, de fluctuații ale încasărilor și profiturilor. Pe românește, variază în funcție de cererea și oferta pentru un produs anume. În cazul bitcoin, valoarea fluctuează în funcție de cererea și oferta pentru… o secvență de 30 caractere.

Bitcoin nu produce nici un fel de valoare în societate. În afară de un potențial de a înlocui o monedă clasică în tranzacții – care tranzacții vor migra masiv în online; inclusiv plata cu cardul e fix asta -, nu are nici o valoare intrinsecă. E pielea ursului din pădure.

Un alt aspect de reținut: investiția în acțiunile unei companii cu produse sau servicii are avantajul unui randament. Ai cumpărat acțiuni, compania plătește niște dividende. Practic, primești un retur al investiției, o parte din profitul acelei companii, indiferent dacă prețul acțiunii fluctuează sau nu, plus un retur considerabil dacă ai cumpărat o acțiune cu un dolar și o vinzi cu o sută de dolari, cinci ani mai târziu. O investiție în bitcoin nu îți aduce nici un retur în sine, altul decât câștigul generat în urma vinderii lui, la momentul la care consideri că trebuie să vinzi, sau o pierdere dacă nu vinzi la timp.

Câștig versus pierdere

Observ, de multe ori, un soi de remarcă din partea unor oameni: “dacă aș fi cumpărat bitcoin atunci, n-aș mai fi pierdut 10.000 euro acum.” E pe aceeași logică cu “am jucat zece ani aceleași numere la loto, dar în săptămâna când n-am jucat, au ieșit fix alea, am pierdut trei milioane euro.

Oamenii au o tendință foarte dubioasă de a considera că au pierdut ceva ce n-au avut niciodată. Dacă nu ai cumpărat bitcoin sau n-ai jucat la loto, n-ai pierdut nimic, indiferent de valoarea la care a ajuns bitcoinul sau potul cel mare. Dimpotrivă, neinvestind, ai rămas cu un cîștig în buzunar. Valoarea actuală sau premiul nu ți se cuvin, nu au fost, nu sunt și nu vor fi ale tale.

Problema cu astfel de abordări este aceea că lumea consideră că a pierdut ceva ce doar și-a imaginat că are, iar uneori, vezi adevărate drame bazate pe niște scenarii mentale.

Aș investi în bitcoin?

Pornind de la considerentul de mai sus, legat de scenarii și de raportul câștig/pierdere, dacă aș fi fost plin de bani, aș fi cumpărat bitcoin până în momentul în care prețul lui a ajuns la 1.500 dolari. Odată ajuns la 11.000, eu n-aș risca o sută de mii de euro așteptând să mai crească.

În plus, creșterea bruscă a prețului nu mi se pare tocmai un semn bun, mai ales că vorbim de uncharted territories. “Bursa” de bitcoin nu e tocmai un etalon, nu are un istoric, nu este reglementată în nici un fel, nu joci după niște reguli clare. Mulți vor plânge la primul atac speculativ.

Dacă, prin absurd, aș avea zece bitcoini, aș vinde cinci – pentru că de la 1.500 x 5 = 7.500 dolari investiți la 55.000 scoși (cu tot cu investiția inițială) deja mi-am recuperat banii cu vârf și îndesat – și i-aș păstra pe ceilalți pentru alte vânzări ulterioare. Dacă ar ajunge la 20.000, aș vinde încă doi și aș păstra trei. Și tot așa.

Pe românește, aș specula creșterea valorii unei resurse practic inexistente.

Spargerea

Probabil că, dacă aș fi milionar în euro, aș cumpăra un pumn de bitcoini pentru simplul motiv că singura logică prin care și-ar putea crește valoarea e spargerea lui încă o dată, așa cum s-a întâmplat în august. Ideea ar fi, probabil, creșterea “masei monetare” și, deci, păstrarea stabilității valorii pentru încă o bucată de timp.

Nu bitcoin e important, ci tehnologia din spatele lui

Sau, mai bine spus, nu tehnologia, ci conceptul, o idee ce va fi preluată, la un moment dat, și implementată la scară largă direct de către bănci și procesatorii de plăți.

Tehnologia bitcoin este suficient de transparentă (nu vorbim de Monero) pentru a oferi detalii despre circuitul banilor, iar la un moment dat, în viitor, o tehnologie similară va fi implementată tocmai pentru a fi mai ușor de verificat traseul plăților pentru a fi impozitați sau, mai mult, pentru a depista rapid frauda. Va fi un Big Brother pentru conturile bancare.

Câteva idei despre bulă

 • cred că pot fi create mai multe scenarii pornind de la ce se întâmplă acum, iar unul dintre ele este acela că, în momentul în care va atinge un maximum, niște “investitori” se vor speria și vor începe să vândă masiv
 • consecințe ar putea fi două: ori se sparge bula, cum ziceam la începutul textului, și bitcoin nu va mai valora nimic,
 • ori valoarea se va stabiliza undeva la un nivel decent, ceea ce mie însă mi se pare greu de crezut – mai ales că nu va mai beneficia de încrederea utilizatorilor
 • cum ziceam și mai sus, bitcoin nu are o valoare măsurabilă concret, e o secvență de caractere, nu măsoară valoarea unor bunuri economice pentru a fi într-adevăr acceptată ca monedă, ce cumperi este o idee
 • e foarte posibil să mă înșel, dar revin: când toată lumea e interesată de bitcoin și apar tot mai multe servicii arondate (mai nou, au apărut inclusiv niște români care intermediază cumpărări de bitcoin, iar pe prima pagină scrie “suntem partenerul tău de încredere“), nu miroase bine

Altfel, faceți după cum vă dictează buzunarul, eu n-am nici o recomandare concretă.

12 comentarii

 1. Până la bulă, bitcoinul mai mare mult de trăit. Va ajunge probabil la $100k în anii ce vor veni.

 2. Am tot citit și m-ai speriat, pînă am văzut că ai pomenit că BTC are totuși în spate o “tehnologie” inovatoare – blockchain – care se poate aplica într-o mulțime de domenii de acum încolo. Poate ar mai trebui amintit că există R3CEV LLC și că Nasdaq şi Cantor Fitzgerald & Co. vor lista Bitcoin futures de la anul. În rest, pe mine nu mă deranjează deloc că am luat în vară niște bitcoini de 500 de lei, îmi tot încarc telefonul din ei, donez oamenilor și ONG-urilor și cumpăr produse de la puținele magazine online care acceptă moneda și că mai am 1.200 de lei din ăia 500.

 3. Omiti un singur aspect apropo de subiect, in rest ai sintetizat foarte bine riscurile. Diverse tari au inceput sa ia in calcul o reglementare in ceea ce priveste Bitcoin si unii au facut deja pasul de a autoriza tranzactionarea unor derivate financiare bazate pe Bitcoin: https://zpoz.net/Ku5uN;
  Si cu cash se face specula, si in ceea ce priveste “razboiul monedelor” fizice au tot fost bule speculative, dar niciun crash n-a dus la disparitia vreunei monede fizice ci doar la indatorarea unora si profitul altora si cam atat.
  Apoi, o alta chestie de luat in calcul e ca Bitcoin e doar una dintre sutele de monede existente, iar aparitia unor monede virtuale cu backup in valori fizice, gen aur, petrol etc. e doar o chestiune de timp.

 4. Chestii care nu sunt luate in calcul:
  – bitcoin e cea mai sigura baza de date din lume
  – s-a mai spart bula de vreo cateva ori pana acum, deja lumea o asteapta linistita. Toata lumea stie ca va veni si va trece. De fiecare data insa baza ei e mai sus
  – este o moneda care deja ajuta oamenii din tari in care guvernele au o politica fiscala falimentara. Venezuelenii deja depind de bitcoin. Nici noi nu stăm foarte bine.
  – tehnologia poate finimplementata de banci, dar nimeni nu va adera la ele
  – bitcoin este si un mod de a diminua puterea bancilor si a guvernelor, are potențialul de a schimba lumea in care traim

 5. N-am pretenția că am făcut o analiză nemaipomenită, doar că mi se pare că, momentan, e doar o bulă speculativă. Iar dacă ce zice Mălin e corect și încep să apară monede cu backup-uri, well, o să fie interesant. Dar, în esență, mi se pare că riscurile sînt prea mari, mai ales cînd BTC a ajuns să fie tranzacționat în loc să fie unealta cu care tranzacționezi. În fine, om vedea.

 6. WhatsApp a fost cumpărată pentru 19 miliarde de dolari. Ce assets are? Niște mobilier într-o clădire închiriată? Niște cod? Niște patente?

  Între timp TUI Group (exemplu la marea plezneală), o companie ce deține o tonă de imobiliare, avioane și vase de croazieră valorează 9 miliarde de dolari.

  • @VOC: în esență, ai dreptate, dar sînt tipuri diferite de asseturi, ale căror valoare se calculează diferit – implicit cînd vine vorba de cerere și ofertă. Whatsapp a fost cumpărat pentru numărul de utilizatori și pentru a anihila un cumpărător. Și n-a fost tranzacționat pe bursă, iar acest aspect e cu atît mai important în comparația asta. Ce evidențiam eu în articol e că bitcoin e o un asset virtual, inexistent în realitatea fizică, tranzacționat pe niște burse paralele.

 7. Cel mai relevant text de pe aceasta pagina este (IMO):

  “N-am pretenția că am făcut o analiză nemaipomenită, doar că mi se pare că, momentan, e doar o bulă speculativă.”

  Milioane de utilizatori considera ca BTC este cu totul altceva decat; ce scrie in aceasta ‘analiza’.

 8. Si utilizatorii ăia WhatsApp mi se par tot un „assert virtual”. Lumea își poate pierde încrederea în WhatsApp, ca și în bitcoin. Moment în care o să valoreze cu câteva miliarde mai puțin. Cam 19.

 9. @Alex, surpriza pare sa vina de unde ne asteptam mai putin. Fortat de imprejurari Maduro vrea sa lanseze o moneda virtuala sustinuta de rezervele Venezuelei in materie de petrol, gaz natural, diamante si aur. Desigur nu face asta din vreun motiv inovator ci fortat de imprejurari pentru ca o moneda virtuala i-ar permite sa tranzactioneze pe piata libera im pofida embargoului impus mai ales daca vorbim de o moneda similara Monero sau zCash unde anonimitatea tranzactiei e de aproape 100% in prezent. Dar daca ajunge sa faca asta si eu consider ca-i suficient de disperat incat sa faca lucrul asta atunci or sa urmeze niste vremuri tare interesante pentru ca nu stiu zau cine ar refuza sa tranzactioneze o astfel de moneda, iar ca el mai sunt cateva zeci de indivizi care ar putea recurge la astfel de gesturi pentru a scapa definitiv de blocada impusa de un grup de tari anume in baza unor interese discutabile. E cu totul alta poveste cand poporul si nu politicienii din alte tari decid daca sa investeasca sau nu intr-o astfel de moneda…

 10. @Malin
  “nu stiu zau cine ar refuza sa tranzactioneze o astfel de moneda”
  Pai sa vedem: poate aia care realizeaza ca daca il apuca pe Maduro pandaliile, n-au nici o sansa sa puna mana pe valorile alea palpabile din spatele monedei virtuale lansate de el. Care din momentul ala o sa valoreze fix zero.