Black screen la software update în OSX. Rezolvarea

osx-mountain-lionCu OSX, n-am avut probleme aproape deloc. Azi, la un software update la OSX 10.8.4, mi-am luat-o. A descărcat actualizarea din AppStore, şi-a luat restart, iar la instalare, pe la 70%, mi-a dat cu virgulă: The software update cannot be installed. An unexpected error has occured. Sau ceva de genul ăsta, cert e că nu mi-a zis care e eroarea. Şi-a luat următorul restart, mi-a afişat ecranul de login, am scris parola, am dat Enter şi… nimic. Ecran negru.

E drept, în cazul meu, cred că problema a ţinut de setările mele, nu de sistemul în sine. Dacă nu le-aş fi avut, probabil că nici nu aş fi avut problema asta. Într-un fel, tind să cred că e din cauză că, la instalare, a vrut să facă nişte modificări, dar n-a putut, deci instalarea actualizării a fost incompletă şi, deci, eroare.

În paranoia mea, am activat parolă de firmware, care are nişte oarecare avantaje (de exemplu, dacă nu eşti logat, nu poţi face boot din reţea sau de pe un stick USB, nu poţi reinstala sistemul de operare din Recovery, nu poţi să bootezi în Safe Mode şi aşa mai departe,) dar care, aparent (asta pentru că nu văd altă cauză,) are şi dezavantajul că nu permite nişte modificări la un update de sistem.

Care ar fi paşii pentru a rezolva dilema (pasul final e reinstalarea OSX, dar există cîţiva paşi intermediari):

  1. restart cu CMD+R apăsat, pentru a intra în Recovery şi pentru a dezactiva parola de firmware, în caz că e activată. Dacă nu există, direct pasul 2
  2. restart ţinînd Shift apăsat pentru a intra în Safe Mode (dacă nu dezactivezi parola de firmware, nu poţi să bootezi în Safe Mode)
  3. boot în Safe Mode înseamnă că e problemă de software, nu de hardware (din cîte am putut să pricep, black screen mai apare la probleme cu discul sau cu memoria şi, din ce citeam pe forumuri, ceva mai rar, dar şi cu placa de bază*)
  4. restart cu CMD+R apăsat, intrat în Recovery, Disk Utility > Repair Permissions şi Verify Disk.
  5. căutat rapid un HDD extern şi creat o imagine a Macintosh HD din Disk Utility (sau, mă rog, cum se cheamă la fiecare; eu am SSD, deci ar fi un pic dubios să spun “imagine a harddisk-ului”) – e importantă pentru backup, în primul rînd pentru că poţi să faci un restore oricînd, dacă mai strici ceva între timp, iar în al doilea rînd, pentru că, în cazul în care pasul următor nu merge ca la carte, ai datele şi setările salvate
  6. Reinstall OSX. Ăsta e pasul cel mai dubios. Teoretic, îţi face o instalare nouă în locul celei vechi, păstrîndu-ţi toate datele, de la poze şi muzică, pînă la aplicaţii/programe şi setările lor. Practic, toate informaţiile userului tău rămîn intacte, nu se atinge deloc de ele. Pe de altă parte, dacă n-ai bafta să ţi le salveze (deşi, tot teoretic, asta n-ar trebui să se întîmple decît, cel mult, dacă reinstalezi sistemul de operare de pe un stick USB,) poţi folosi Migration Assistant pentru a-ţi “migra” userul iniţial pe noua instalare a sistemului, direct din imaginea celui vechi
  7. Aici e un pic mai ciudat, că instalarea se bazează pe conexiunea la internet – practic, descarcă o foarte mare parte din OSX direct de pe serverul Apple. Durează în jur de 40-60 de minute, poate chiar mai mult, în funcţie de conexiunea la internet. Cînd mi s-a întîmplat bucuria, eram la birou, unde împart banda cu vreo 50 de oameni doar pe access point-ul respectiv. Timpul estimat era undeva pe la vreo opt ore, aşa că mi-am luat jucăria şi am plecat acasă, unde rata de download via wireless este de 9 Mbps. A durat vreo 35 de minute plus încă vreo 10 instalarea propriu-zisă.
  8. Login şi instalare de actualizări (sînt patru – inclusiv cea pentru 10.8.4 – doar în App Store > Software Updates, plus Java, care e separată – mie mi-a trebuit pentru suita Adobe CS5, că altfel nu-mi deschidea Photoshopul)
  9. Sănătate şi distracţie plăcută!

După instalare, toate bune. Toate la locul lor, inclusiv parolele de wireless. Ce am învăţat din povestea asta? Că, data viitoare cînd fac un software update pentru OSX, trebuie să dezactivez parola de firmware. După care să o activez la loc.

Am un MacBook Pro Retina de 13″, ar fi fost culmea să fie problemă hardware la doar jumătate de an de la achiziţionare (mă rog, o problemă există, dar o să scriu despre ea după ce o rezolv.)

2 comentarii

  1. Offtopic: ai router mai vechi acasa sau ai vrut sa spui 9 MBps? Ca 9 Mbps e putintel :)