bloggeri egal nesimtiti?

Revin la ce scriam la un moment dat, apropo de promovarea blogurilor. De ce? Pentru ca Diana Popescu, de la Gindul, mi-a raspuns la mail (ala scris cu vreo cinci litere in plus si vreo doua virgule in minus, ca era opt dimineata si nu dormisem toata noaptea). Un mail scurt, dar suficient. De ce nu avem blogosfera? Ei bine, raspunsul Dianei e mai mult decit suficient.

Cu maxima satifactie constat ca un material publicat intr-un ziar reuseste sa genereze nu doar reactii spumegande, doldora de injurii, ci si puncte de vedere avizate, ale unor oameni pe cat de civilizati, pe atat de pregatiti in legatura cu un anume subiect.
Multumesc mult pentru mesaj, interes si ingaduinta.

Ce am inteles eu de aici? Well… am tras concluzia ca cel putin 90% din mailuri au fost injuraturi si nervi. Pentru o persoana care nu are blog, reactiile in cauza ii formeaza parerea despre ce o interesa. Pentru ca, in contextul asta, risca sa nu o mai intereseze. Si cu blogurile e la fel ca in cazul alegerii unei locuinte. Te uiti in jur si vezi cu cine ai de-a face in cartierul in care ai vrea sa locuiesti. In momentul in care constati ca ti-a raspuns tot Ferentariul blogosferic romanesc, incepi sa iti pui intrebari.

Stii ce as face eu daca as fi in locul Dianei Popescu? As scrie ca daca vrei sa iti faci blog trebuie sa ai nervii tari si sa nu suferi de inima. Nu de alta, dar 90% dintre comentatorii tai vor fi niste imbecili care te vor injura cu nerusinare, care duc lipsa de orice urma de bun simt, niste mahalagii ordinari care nu stiu decit sa se ia de lume. Si apoi ne mai intrebam de ce sintem vazuti ca niste paria ai societatii, de ce Diana Popescu ne-ar vedea, daca am trai in comunism, ca pe niste pierde-vara. Ei bine, pentru ca numai niste pierde-vara, care au prea mult timp liber, trimit mailuri mai departe. Pentru ca cei mai seriosi mai au si alte ocupatii si nu isi gasesc intotdeauna timpul necesar sa raspunda. Asa ca cine va comenta? Simplu: cei care se plictisesc si cred ca e amuzant sa injure.

Daca mai era nevoie, mai spun si ca in astfel de cazuri se aplica perfect vorba romaneasca pasarea pe limba ei piere. Pentru ca ce se chinuie altii sa ridice, sa promoveze, este stricat tocmai de cei promovati. E drept, sint suficienti jurnalisti care scriu numai timpenii despre bloguri pentru ca, in ultima vreme, bloggingul intra in aceasi categorie cu politica si fotbalul, domenii la care tot romanul se pricepe. Cu toate astea, desi se mai fac greseli, exista bunavointa in a promova. La articolul Dianei Popescu mi-a placut materialul din simplul motiv ca a precizat: eu n-am nici o treaba, habar n-am cu ce se maninca, mi-am facut o parere cam proasta, ajutati-ma sa inteleg, ca s-ar putea sa ma insel si chiar vreau sa pricep. Asta reiese din fraza referitoare la blogging in comunism. Dar pentru ca romanilor, indiferent de zona in care locuiesc, le e caracteristic oltenismul moldovenismul [asta pentru ca s-a suparat Puck – asa e mai bine?]. Si nu, nu o spun cu rautate si nu am nici o problema cu oltenii. Ma refer strict la reactiile instinctive, impulsive, negindite.

E tipic romanului (dar a devenit faimoasa reactia oltenilor – de acolo si oltenism moldovenism) sa uite sa mai si gindeasca. De ce sa isi puna intrebari cind poate direct sa injure? Si uite-asa, ne dam seama ca majoritatea bloggerilor sint niste scandalagii, niste nesimtiti si niste porci. Nu? Ca daca e sa reactionam dupa primul impuls, eu asta constat. Ei injura la primul impuls, eu constat ca sint niste idioti. Tot la primul impuls. Ah, si apropo, prima parere e cea care se schimba cel mai greu. Asa ca… domnilor bloggeri, cum ramine? Sinteti niste nesimtiti care nu stiti decit sa injurati sau sinteti oameni care merita sa fie promovati? Sinteti doar niste mirlani sau dati dovada si de bun simt? Asadar, cum ramine cu promovarea blogosferei romanesti? Merita sa o promovezi sau nu? Avem o blogosfera sau avem o mîrlosfera?

Parerea mea.

5 comentarii

  1. Stand stramb si judecand drept, i-am comentat si eu, zic destul de finut. Pacat ca i-am spus pe final ca probabil e grasuta, avand in vedere ca duminicile le petrece cu parintii.
    Eh…

  2. cum adica oltenisme? ce fel de afirmatie e asta?

  3. pe ce te bazezi tu ca jurnalist cand afirmi ca ‘romanii e olteni toti’ . pe ‘se zice ca?, ‘s-a auzit prin sat? ‘, ‘ se spune ca’? e o afirmatie pur ofensatoare si defaimatoare. si procentajul ala cum il calculasi? dar p’aci prin oltenia ai fost? da’ prieteni olteni ai? dar bloggeri? ma duc sa o injur si eu pe tanti aia care habar nu are ca pana si gandul tine un blog si mai face categorisiri tot apriori

  4. puck: credeam ca am explicat destul de bine. /:)

  5. mda, deci n-ai inteles nimic. cit despre injurat, n-ai decit sa te duci sa o injuri, e problema ta cum te comporti, nu a mea. ceea ce nu ai priceput tu este ca ma refeream la impulsivitatea romanilor. si unde ai vazut tu mai multa impulsivitate daca nu in bancurile cu olteni? foarte bine, hai sa ii zicem moldovenism. esti mai multumita? wtf? ce e asa de greu de inteles?