Bloggerii şi jurnalismul liber profesionist

Dupa vreo trei-patru zile in care nu am reusit sa intru, azi am nimerit, in sfirsit, pe blogul lui Adrian Boioglu. Boioglu e un… fost jurnalist constantean care a venit cu o idee interesanta: daca la americani se poate, de ce n-ar avea si bloggerii romani parte de acelasi tratament ca jurnalistii? Ei bine, nu cred ca se poate in Romania, cel putin nu in viitorul apropiat.

Adrian propune infiintarea unei asociatii gen Media Bloggers Association, care sa se afilieze la una dintre asociatiile de media din Romania, urmind ca astfel sa fie recunoscuta si de celelalte. Practic, in felul acesta, bloggerii ar putea beneficia de legitimatii de presa si de acreditari. Adrian propune ca asociatia respectiva sa definitiveze si un cod deontologic al… errr… “bloggerilor jurnalisti”.

Teoretic, ideea e interesanta. Practic, nu cred ca are mari sanse sa fie pusa in aplicare prea curind. Inainte de a discuta statutul si forma unei astfel de asociatii, ar trebui discutat si modul in care un blogger este admis. In conditiile in care Adrian Boioglu are probleme cu pluralul acolo unde cuvintul se termina in doi de i, iar el este cel care vine cu ideea infiintarii unei astfel de asociatii, atunci ma indoiesc ca se poate realiza ceva. Ca sa infiintezi o asociatie de… err… media bloggers, ar trebui, in primul rind, sa existe oameni dispusi sa fie traineri pentru cei interesati si aici ma refer la oameni de presa. Asta in conditiile in care se va realiza un cod deontologic. Teoria nu se compara niciodata cu practica.

Pe de alta parte, ca trainingul respectiv sa fie valabil, ar trebui cel putin un parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent. O diploma nu strica niciodata, iar CJI are oameni care se pot ocupa de training la modul profesionist. Cred. Pe de alta parte, ideea e interesanta pina in momentul in care toata blogosfera romaneasca se va trezi fabrica de jurnalisti, iar multi habar n-au cu ce se maninca domeniul. Altfel spus, se va ajunge ca asociatia respectiva sa fie considerata cerc inchis. Si pe buna dreptate, pentru ca nu poti sa primesti pe oricine doar pentru ca vrea sa isi dea cu parerea.

O alta problema care va fi intimpinata e afilierea la oricare asociatie de media. Sint convins ca niciuna nu va accepta, si asta din simplul motiv ca se va invoca lipsa de experienta, respectiv de studii in domeniu. Va exista nu o teama de concurenta, ci mai degraba una de defaimare a breslei din cauza unora care scriu pe net si s-ar putea sa scrie prostii. Da, bineinteles, uitind ca in presa traditionala se dau rateuri masive.

Mai mult, exista riscul ca, la un moment dat, asa-zisii jurnalisti online sa ajunga in aceeasi situatie ca si cei din presa traditionala: sa li se propuna sa nu scrie despre un anumit subiect in schimbul unor avantaje. E drept, asta nu se va intimpla prea curind. Aici intervine, iarasi, discutia despre etica, dar ramine de povestit alta data despre asta.

Lasind toate nu-urile la o parte, o chestie misto ar fi ca o asociatie gen Media Bloggers ar fi interesanta in contextul in care s-ar putea face o retea de bloguri pe care sa se poate vinde publicitate. Si vorbesc la modul cel mai serios. Totusi, partea nasoala e ca… s-ar cam transforma intr-un soi de trust de presa. Ceea ce nu prea ar fi de dorit, nu-i asa? Mai ales daca vor fi in plan si practicile unui trust de presa.

4 comentarii

 1. uite ca am mai pus un “i”. daca titlul l-am scris corect, pare-se ca “i”-ul din text mi-a scapat, din graba….
  nu cred ca o organizatie de profil nu ne-ar accepta. asta pt ca atunci, cind bloggeru american se inscrie in media bloggers e verificat mai intai si apoi respecta regulile. asta vor face si cei care adera la viitoarea organizatie romaneasca…
  independenta editoriala si de opinie va fi pastrata, asa ca bloggerii (cu 2 i) romani nu se vor plafona si nici nu se vor transforma intr-o turma sau un trust…

 2. Cine face asociatia si cine decide care sunt criteriile de admitere?
  CJI este o idee buna, trainerii sunt profesionisti in domeniu. Cursul de redactare stiri, tinut de Ferenc Vasadi, e suficient sa inveti cum sa scrii o stire. Nu stiu daca au pe cineva cu experienta pe bloguri sau jurnalism online.
  Trustul de bloguri poate sa mai astepte. Dupa esecul blogvertising, sunt indreptatit sa spun asta!

 3. Erata: Ferenc Vasas nu Vasadi

 4. initiativa s-a mutat la http://romediablogger.blogspot.com/
  poti si tu sa fii membru
  ps; d-l vasas e un adevarat domn. stiu cum lucreaza si il apreciez…