Boala acestui deceniu e paranoia

A fost ditamai scandalul cu angajatul Google dat afară pentru un manifest în care zicea, practic, că femeile nu sunt capabile din punct de vedere biologic să facă nu-ştiu-ce muncă.

În fine, informaţia iniţială s-a pierdut prin tone de articole, dar ce zicea individul e că femeile-s proaste şi de aia nu sunt bune ca programatori, aşa că să-şi vadă de chestiile artsy, la care se pricep mai bine.

Google l-au dat afară, iar rezultatul e că omul, în momentul de faţă, se victimizează. Ce e mult mai trist e că individul nu-i vreun prost, şi-a făcut doctoratul la Harvard, a fost intern pe cercetare la MIT şi Princeton etc. Teoretic, ar trebui să aibă capacitatea intelectuală de a judeca destul de coerent. Doar că nu.

Mai nou, “victima politically correctnessului” şi-a făcut un cont de Twitter numit “Fired4Truth” şi a lansat şi-o campanie de strângere de fonduri – vrea să ajungă la 60.000 dolari – ca să dea în judecată Google. Textul e de-a dreptul tipic alt-right, e definiţia pentru paranoia.

Ca să fie tacâmul complet, în poza de profil pe care şi-a pus-o pe Twitter poartă un tricou pe care scrie “Goolag.” Cei de la The Verge comentează la obiect:

Google, which provides free meals, massages, and fitness classes at its Mountain View, California headquarters, pays engineers like Damore a typical salary of $162,000, according to Glassdoor, not including extra compensation like healthcare benefits, retirement savings, and equity. The company also offers its employees training opportunities, including volunteer sessions on subjects like diversity and unconscious bias. You know, just like a Gulag.

Sincer, nu reuşesc să înţeleg mecanismul prin care oameni altminteri raţionali ajung să piardă proprietatea termenilor. S-a ajuns la un asemenea nivel de paranoia, încât te iei, pur şi simplu, cu mâinile de cap.

În mod normal, aş zice că-i ironic că fostul angajat Google şi-a denumit contul de Twitter “concediat din cauza adevărului”, în condiţiile în care a scris nişte mizerii, dar dacă te uiţi la reacţiile celor care-l urmăresc, te înfiori. Omul e “erou” deja. Zău, lumea asta se duce dracului…

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

10 comentarii

 1. Gasiti aici memo-ul original: https://medium.com/@Cernovich/full-james-damore-memo-uncensored-memo-with-charts-and-cites-339f3d2d05f

  Recomand sa cititi memo-ul inainte sa comentati pentru ca nicaieri nu zice “practic, că femeile nu sunt capabile din punct de vedere biologic să facă nu-ştiu-ce muncă.”

 2. Citește dom’le memo-ul înainte de a arunca o părere…

  Sincer, nu reuşesc să înţeleg mecanismul prin care oameni altminteri raţionali se dau cu părerea despre ceva ce, aparent, nu au citit.

 3. Acuma treaba asta e destul de discutabila si probabil de asta si vrea sa ajunga in tribunal. In primul rand pentru ca exista doua abordari distincte:
  1. A scris memo-ul respectiv in timpul liber si si l-a asumat ca pe o opinie personala?
  2. A scris memo-ul respectiv in timpul programului, l-a publicat si l-a dat ca fiind opinia lui din postura de angajat al firmei X?
  Daca se aplica primul rationament atunci i s-a cenzurat un drept si o sa castige in tribunal, dar daca se aplica cel de-al doilea rationament si pe deasupra mai are si ceva clauza care spune ca tot ceea ce scrie/opineaza in timpul liber poate sa fie interpretata ca si pozitia companiei la care lucreaza si sa produca prejudicii de imagine atunci concedierea e legitima si o sa piarda evident.

  Oricum, traim intr-o lume in care fiecare e liber sa scrie si sa creada ce vrea, iar in SUA se cam aplica treaba asta asa ca paranoia sau nu, o sa fie un subiect destul de delicat cat timp discutia depaseste sfera de etica corporativa.

  • @Malin: eu n-am o problemă cu libertatea de exprimare, treaba lui ce-a scris şi de ce, treaba lui ce crede etc. Problema mea e cu reacţiile, acolo e paranoia aia adevărată.

 4. Am inteles. Stergi comentarii care nu iti convin si si din care reiese cat de tendentios esti sau ca nu vrei sa stii adevarul si asa reusesti sa convingi cititorii mai putin informati ca blogul tau are vreo utilitate.

 5. Salut,

  Am citit memo-ul ieri si am fost surprins sa citesc aici ca “ce zicea individul e că femeile-s proaste şi de aia nu sunt bune ca programatori, aşa că să-şi vadă de chestiile artsy, la care se pricep mai bine”. Sigur a zis asta? :)

  Sunt 10 pagini intr-un memo interesant despre tendinte si interes, despre cum vrem sa fie si cum arata realitatea, sumarizat dar cu numeroase note de subsol si referinte.

  _ In his memo, Damore cites a series of studies, making the case, for example, that men tend to be more interested in things and women more interested in people. (Interest is not the same as ability.) Several scientists in the field have backed up his summary of the data. “Despite how it’s been portrayed, the memo was fair and factually accurate,” Debra Soh wrote in The Globe and Mail in Toronto. _
  https://www.nytimes.com/2017/08/11/opinion/sundar-pichai-google-memo-diversity.html

  PS: Imi scapa unde este paranoia invocata de tine si nu inteleg cum ajungem sa avem pareri atat de clare doar din titluri, fara sa citim textul.

  • @Alex: memo-ul este sexist de la un capăt la altul, dar nu la el mă refeream, vezi comentariul de mai sus. Uită-te la reacţiile oamenilor, Damore a devenit “erou” etc. pentru că… e sexist. And that’s about it. Like, wtf?

 6. probabil de foooarte departe, cu indulgenta, individul… a vazut si el ceva. dar incomplet.
  exista clasificarea tipurilor de personalitate Myers-Briggs
  https://www.16personalities.com/ro/teoria-noastra
  acolo, la capitolul “natura” oamenii se impart in logici si sentimentali. undeva citeam ca s-a facut sondaj in state si a iesit ca barbatii sunt predominat logici iar femeile subiective. nu e vorba de nivel de cultura, cunostinte, inteligenta, masa a creierului, etc, insa persoanele subiective isi pierd usor concentrarea cand trebuie sa munceasca in meserii ce necesita aplicatia logicii: inginerie, programare, armata, etc. sondajul explica de ce nici femeile nu prea se inghesuie sa devina inginere sau programatoare. ma repet, nu din cauza de lipsa de inteligenta sau ca nu au creier pentru astfel de activitati, ci fiindca nu-si gasesc motivatie in contunuarea rationamentelor.
  dau cu parerea: tipu asta o fi dat peste niste (sau doar una) femei care au ajuns programatoare ‘fiindca se castiga bine’ sau incepatoare si e frustrat ca gresesc dar sunt tolerate. de aia a generalizat si a condamnat sexul celalalt. baiatu nu a facut nici un studiu, n-a analizat ca lumea teoria sa.
  nota: nici un tip de personalitate nu e mai bun sau mai rau ca altul. superioritatea iese din discutie. ca stii sa faci programare nu te face ‘mai superior’ celor care nu stiu.

  • @Silviu: nu există “începătoare” la Google. La fel cum teza lui nu se susţine din simplul motiv că Google nu angajează “average women” sau “average men”, iar rata lor de angajare raportată la numărul de interviuri e de 1%. Omul e sexist, cam misogin şi cam aia e. Faza însă e alta, că Google nu prea au probleme cu libera exprimare, inclusiv angajaţii de jos au dreptul să conteste deciziile şefilor, e un soi de regulă internă asta, problema e că cineva a scos-o din Google. E posibil să fie chiar individul, din cauză că probabil s-a simţit nebăgat în seamă, că, vai, “there’s a liberal bias and we, conservatives, nu sîntem suficient băgaţi în seamă” sau altcineva cu acelaşi tip de gîndire. Pe de altă parte, o companie nu e democraţie, e dictatură, nu văd unde e problema că l-au dat afară.

 7. cred ca paranoia este in noi de la nastere insa ea se atenueaza sau se accentueaza in timp…