N-aţi vrut Cuminţenia? E OK, dă Firea 11 mil. euro pe o mizerie marca Bolborea

V-a stat în gât Cuminţenia Pământului că ar fi costat 11 milioane euro? Ei bine, bucuraţi-vă, Firea va plăti 11 milioane euro (50 milioane lei) pentru o mizerie care va fi instalată în rondul din Piaţa Alba Iulia.

Da, mizeria lui Bolborea a fost aprobată, Bolborea este pentru noi Iliescu doi, e un alt nemuritor – de data asta, un nemuritor abonat la bani publici pentru a produce scursurile alea de bronz. Scursuri la propriu, căci asta e “viziunea” lui Bolborea, statui care se scurg – paiaţele de la Universitate, statuia lui Cuza de la intrarea în IOR etc.

V-a puţit Cuminţenia Pământului, o sculptură a lui Brâncuşi, şi n-aţi vrut să daţi un SMS ca să se strângă cinci milioane euro? Nu-i nimic, Firea vă donează banii voştri cu forţa. Lui Bolborea.

Titlul ăsta e genial. Ca să-l parafrazez, după ţeapa/cartoful lui Ghilduş, acum avem cactusul lui Bolborea. Pentru că asta lipsea Bucureştiului, “cactusul de la Alba Iulia”. Pe unşpe fucking milioane euro!

Să nu-mi spuneţi că mizeria asta e mai valoroasă decât o sculptură de Brâncuşi. Zău. Cactusul lui Bolborea nu doar că nu se susţine nici măcar din punct de vedere conceptual, dar din punct de vedere estetic, este definiţia cuvântului “oribil.”

Iată, deci, pentru ce plătiţi taxe locale, dragi bucureşteni:

PS: Înainte de a urmări clipul sau de a ieşi, citiţi şi cum alt maestru sculptor, Ionel Stoicescu, încasează câte 100.000 euro pe… nimic, practic. Pe un model de lut. În caz că n-aţi citit bine, una sută mii euro.

42 comentarii

 1. Haha, prima dată am crezut că e o glumă. Dintr-un anumit unghi sculptura seamănă cu o vulvă dar e ok, ne-am obișnuit mai ales după statuia lui Carol I unde calul are coada ridicată iar dacă vizitezi biblioteca BCU ai vedere înspre fundul și testiculele calului.
  Ar trebui sa te uiți la serialul Ozark să ai idee de ce apar astfel de monumente risipă pe bani publici.

 2. Foarte interesant, chiar își merită banii!

 3. …Haha,papadia sfanta,cu mii de rastigniti,mai degraba ar merge la intrarea lagarelor de la Auschwitz,,,ce aveti domnilor de ii rastigniti pe toti???? Macar sa fie 11milioane de schelete,sa nu lipseasca unul,ca zau ma supar tare!!!😧👎😱

 4. Nu, mai bine, s-ar pune acolo un Citroen Cactus? Cred că firma Citroen ar plăti pentru așa ceva. S-ar câștiga bani, nu s-ar cheltui.

 5. Mi se pare chiar mistoooo ideea,nu este o mizerie deloc,doar voi frustratii vedeti asta !!!

 6. Diferenta intre Cumintenia Pamantului si treaba asta e ca asta se face exclusiv din buzunarul bucurestenilor, iar aia se finanta la nivel national. Ma rog era si la nivel national si la aproape jumatate de pret. Asa ca presiunea pe buget, fiindca vorbim doar de Bucuresti e infinit mai mare.

 7. Ce discurs instigator!! Parcă voi ziariștii trebuia să fiți imparțial și doar sa distribuiți știrea. Proiectul e foarte frumos, ar aduce o mare schimbare de imagine Bucureștiului

 8. Maestre, e absolut mizerabila. Felicitari!!!

 9. Oameni buni, ce nu intelegeti? De la cumintenie nu se putea fura nimic, de asta n-a fost sustinuta. Ati urmarit cine a donat? Va spun eu: nici unul dintre cei care acum sunt in guvern sau in parlament sau care au averi imprastiate pe tot mapamonul. Pe cand acum, cu vulva lui Firea, cum bine spunea cineva, de unde stiti cat revine pentru material, cat pentru manopera, cat pentu conceptia artistica si cat pentru cheltuieli neprevazute?

 10. Lindicu’ Maicii Domnului. La un parandărăt corect, cu acte-n regulă, d-na Firea ar trebui să rămână cu vreo două milioane de euro.

 11. Ma întreb cine or fi aia care zic ca e misto? Cat pot fi de prosti sa nu-si dea seama ca de la asa proiect se pot baga bani in buzunare fara sa poata fi conttolati.

 12. Cred ca e o gluma , simbolul marii uniri cu oameni dezbracati ? Pare a fi mai degraba o vulva uriasa !

 13. Lucrarea arata foarte interesant. Nu stiu de ce trebuie sa se faca comparatie cu lucrarea lui Brancusi. Este ceva grandios, 18 m. inaltime, practic un monument care poate gazdui un muzeu in interior. Materialele folosite sunt foarte scumpe, forma se potriveste foarte bine cu cladirile din zona. Mie chiar imi place.

 14. Dacă se dorește personalizarea mulțimii, unde sunt copii- băieței și fetițele- cât și domnișoarele și doamnele noastre, cât și arealul din care provin ? Monumentul este mai degrabă o replică românească la soldații de teracotă din China antică….

 15. Urasc pe Firea, PSD și deciziile lor de spălat banii publici. Hoție la drumul mare. Orice chestie din asta pe atâția bani, trebuie dezbătută si votata de bucureșteni.
  Revenind la subiectul articolului, lucrarea este mai ok decât orice de la Brâncuși. Din partea mea Brâncuși este ar fi murit mai sărac decât era.

 16. Poate că ar fi cazul să ne mai alegem limbajul ca sa ajungem la un nivel superior a ceea ce criticăm – *mizerie”

 17. Și să mai vedem istoria. Turnul Eiffel, piramidele de la Luvru, Centrul Pompidou…
  Sculptura cu pricina e frumoasă sau nu.
  Se puteau atribui și unor tineri artiști: bun, mai ieftin.

 18. Arata bine. Felicitari Firea

 19. Domnule Alex Mihăilescu, presupun că evaluarea lucrării nu a fost făcută de Firea. Ea se pricepe la concursuri de genul ”Cel mai frumos balcon”, dar să lăsăm asta. Lucrarea în discuție chiar își merită banii. Trimiterea la gafa săvârșită cu ”Cumințenia pământului” nu-și are locul. A compara o statuetă de 56,5 × 26,1 cm cu o lucrare monumentală nu merge: ținte diferite, rosturi deosebite; să nu mai vorbim de faptul că valoarea lui Brâncuși nu se cuvine privită ca punct terminus în sculptura neamului, ci, dimpotrivă, unul de descătușare a noi energii creatoare. Nici eu nu apreciez acest iresponsabil furnizor de ”derizoriu” în tot ceea ce atinge – PSD-ul. Derizoriul se naște din amestecarea consecventă a valorilor cu nonvalorile, până nu se mai pot deosebi. Nu aproape ajunseserăm noi să înțelegem că ”interesul național” stă în păstrarea pe scaunul de premier a unuia cu dosar penal, trimis în judecată? E altfel astăzi? Dimpotrivă, a sporit beleaua:: șefii celor două Camere ale Parlamentului, unul în curs de executare a unei pedepse, cu un alt dosar pe rol, celălalt cu un proces pe rol pentru sperjur, nu ne sunt vânduți tot ca ”interes național”?… Dar, când e vorba de Bine, Adevăr și Frumos e de dorit să nu amestecăm lucrurile. Altfel suntem ca ei. Să auzim numai de bine :)

 20. Cer respectuos scuze. Am dactilografiat greșit numele Domnului Alex Mihăileanu. În situația în care considerați că ceea ce am scris e publicabil, vă rog să aduceți corectura necesară: Mihăileanu în loc de Mihăilescu. Mulțumesc și încă o dată, scuze.

 21. Ar fi mai bine sa nu fie! E o rastignire fara sens in piramida masonica, si raceala de reptila cu forma rotunda!
  Cei care ziceti ca e o capodopera, ce simtiti cu sufletul, ce va inspira? Adevarul e ca nu multi au suflet, sau ochii deschisi sa vada!

 22. Dincolo de dezbateri aspra valorii estetice a acestor două sculpturi (mă rog, una dintre ele e proiect de monument – care va conține poate și un mic muzeu, celaltă o sculptură), cred că autorului îi scapă ceva esențial în această comparație. Acest monument al Marii Uniri este o decizie (discutabilă, ca majoritatea deciziilor de acest tip), de folosire a banilor publici la care au acces reprezentanții noștri aleși. Aceștia au nu numai dreptul, ci chiar obligația de a lua astfel de decizii. Ăsta e job-ul lor. În cazul Cumințeniei Pământului, achiziția nu s-ar fi făcut din bani publici, ci din donații. Ce l-a împiedicat pe Cioloș, din poziția lui de atunci, să dispună direcționarea sumei necesare spre Ministerul Culturii în vederea respectivei achiziții? Mie mi s-a părut absolut aberantă campania aia. Băi frate, ales-neales, ești acolo tocmai pt. a hotărî cum să cheltui banul public, și tu, peste zecile și sutele de taxe, mai vii și ceri donații de la cetățeni?

 23. De curiozitate: atunci cînd spuneţi că merită 11 milioane euro, în ce calitate vorbiţi şi ce pregătire în domeniul artistic aveţi? Asta aşa, să avem o bază de discuţie, că mulţi consideră că tablourile cu pescari cumpărate din piaţă sînt artă, nu kitsch.

 24. Cand vor termina de reparat toate strazile, de asigurat parcari pentru toate masinile, de modernizat toate spitalele si scolile, cand toate sectiile de bolnavi din spitale vor avea fonduri pentru medicatie la dispozitie, abia atunci sa faca monumente, statui sau mai stiu eu ce mama naibii muzee. Mai fratilor, prima data siguranta populatiei si dupa aia arta de 11 milioane de euro sau cat mama naibii vor astia sa chetuiasca acum.O tara moderna si multilateral dezvoltata are prima data grija de cetatean si de nevoile acesruia de baza si abia apoi de aplecarea artistica a acelui cetatean.

 25. Referitor la costuri: presupun că materialul nu-l dă Firea, iar lucrarea închide în ea un spațiu suficient pentru a se construi în el o clădire cu destinație culturală, deci mult bronz, multă sticlă, multe altele. Anii, nu orele de lucru… Concepția… Întâmplător, buni prieteni se îndeletnicesc cu așa ceva în mari orașe europene și chiar știu ce și câtă muncă depun. De gusturi nu discutăm, dar concepția se înscrie pe linia simbolurilor unității: arcuri/arcuiri care converg spre partea superioară a unei sfere, încât plasa compusă din oameni ținându-se de mâini se înscrie într-un cadru pe deplin complementar. Ar mai fi, dar mă opresc aici; cum nu v-am întrebat de pregătire, lipsa răspunsului pe problemă e doar semnul nepoliteții Dumneavoastră. Sunt dator, totuși, față de cuvântul scris nu numai pentru Dumneavoastră, să-i asigur pe ceilalți opinenți că am pregătirea necesară în domeniul esteticii, pentru a-mi permite să emit o părere în spațiul public cu grija respectului față de propria-mi persoană și nu mai puțin față de cea a interlocutorilor. Și, de vreme ce ne manifestăm, să zic așa, la propriu, în ”subiectiv”, chiar nu vă înțeleg aroganța. Îmi pare rău… Să auzim numai de bine.

  • @Sofronie Lucian Mihai: întrebarea nu era pentru dvs., era pentru cine mai urma să lase comentarii, cîtă vreme a trebuit să moderez nişte comentarii venite, probabil, via nişte postaci de-ai primăriţei.

 26. Serios? Din toata aceasta (lunga ) framantare a maestrului, a iesit ‘ASTA”? Dezamagitor….(si usturator la buzunarul bucurestenilor)…..

 27. pentru 1 mil euro fac statuie faina!!!!!!!! viziune moderna.Firea, contacteaza-ma

 28. Banii se cheltuiesc pe lucruri inutile nu pe lucruri necesare pentru noi toți.. Asta înseamnă un bun ordonator de credite???la ce va așteptați de la un om de TV.

 29. Păcatul de a ne feri să punem degetul pe rană, adică să punem și subiectul lângă predicatul incriminator… Boală veche și cu grijă întreținută, atât de ”jmecheri”, cât și de năimiții din media. Ne adunau în ședințele de partid; ”telectualul” de la Cabinetul cu Propaganda: ”sunt printre ”dumneavoastă” unii tovarăși care…”; bineînțeles, dintr-un punct sau altul de vedere nu corespundeau ”indicaților”. Dintr-un foc toți ne simțeam puși sub semnul întrebării, toți ne simțeam vinovați, dar suficient de lași pentru a nu lămuri lucrurile printr-un simplu: ”care-s ăia?” De cele mai multe ori vinovățiile nici nu existau, acel ”sunt” înlocuind voit avertismentul: ”să nu vă pună dracul să fiți…”. Ar trebui făcut pasul înainte, iar cei vizați să fie arătați cu degetul. Mă rog, abilitatea jurnalistică v-a ajutat să nu supărați pe nimeni dintre cei care au postat, întrebarea fiind adresată ”celor ce vor urma să…”; tot un fel de ”să nu vă pună dracul…”. M-am călăuzit totdeauna după principiul potrivit căruia puterea de a-ți asuma adevărul, îndeosebi când îți stă împotrivă, dă măsura Omului care ești. Nu mi-a fost ușor, dar e de bine – e ca și cum am devenit altul după o întâlnire similară celei de pe Drumul Damascului.
  În altă odine de idei, deși, de pildă, în ce privește manualul de educație fizică părerea mea e alta, am să mai trec pe la Dumneavoastră, că-mi place ce faceți, sub semnul promovării ”subiectivului”. În școala finlandeză, în orele de sport, fără a li se explica în nici un fel de ce se fac acele exerciții, deci fără nici o teorie, la vârsta de 12 ani fetițele, în cazul că ar ajunge în situația să nască, ar face totul ”ca la carte”. Bineînțeles, de regulă, le va folosi când va veni vremea potrivită, situațiile de genul… fiind extrem de rare, educația sexuală dându-și roadele. La noi, pudiformii Europei, atenția care se dă problemei e ilustrată de numărul nașterilor la vârsta jocului cu păpușa. Să auzim numai de bine și spor la treabă.

 30. Felicitări !!! e absolut mizerabilă.După atâtea framantări “artistul” numai atât a putut produce…..

 31. @Sofronie L M
  Bravo!

 32. Sunt de acord cu majoritatea comentariilor, cu cele care sunt enuntate de adevaratii romani (se pricep la toate!) si cu cele ale estetilor, cu studii indomeniu! Opinia mea este ca zecile de mii de pensionari bucuresteni care au marsaluit catre urnele de vot isi vor primii, abia acum, reconpensa! Sa fie sanatosi si sa-si imbunatateasca spiritul estetic!

 33. de ce discriminati? doar barbatii au facut Unirea? femeile unde au fost? stiu…… la cratita!dar si asa au contribuit la Unirea, daca barbatii nu mancau mai puteau face ceva? nimic darmite Unire!

 34. De exemplu sculpturile din Oslo. Nu stiu cit au costat. Probabil mult. Sint mizerie sau nu?
  http://travelever.com/wp-content/uploads/2015/05/vigeland-park-monolith.jpg

 35. Comentariul citit este fantastic de dur, obraznic, neîntemeiat. Din punct de vedere artistic scuptura este formidabila, idea in sine, execuția, creativitatea, totul este la superlativ. Nu imi vine să cred răutatea, invidia si cruzimea cu care este criticat acest minunat si talentat sculptor, de oameni care nu au nimic de a face cu artă. Imi este ruşine să fiu artist din aceasta parte a lumii in care este privită arta, asa de stătută in timp, ne punând preț pe modernism, or pe frumusețea pieselor de artă ale acestui fantastic artist, cu care ar trebui să se mândrească țara, atât cât îl mai aveți intre voi. Tot ce este de valoare se va duce in alte țări, ca si Brâncuşi, care de fapt a trăit in Franța, si nu România, ca acum sa se mândrească Romanii cu el. Cine a scris acest articol, răutăcios, invidios, si plin de venin, este o persoană ignorantă, care probabil se bucură să trăiască jumatate de vreme in alte țări, (cu cunostinele ei de a spune in Engleză, când este convenabil, in cuvânt de injurat), si îşi bate joc de puținii artişti rămaşi in țară, in loc să se fălească cu ei, că transformă Bucurestiul intr-un oras modern si minunat!!

 36. Dihotomia este FALSA, dar, evident, “opera” respectiva este o MIZERIE. Bolborea si Firea sunt elicopterabili!

 37. Cum nu vii tu Tepes doamne…

 38. Oamenii aia nu puteau sa fie imbracati ??!! Oribil ….

 39. Monumentul este interesant şi este bine că se face ceva şi nu se ma demolează în continuare.

 40. Așa i chiar dezamăgitor dacă primăria aproba așa ceva! Cu siguranța sunt alte variante mult mai bune nefiind atât de costisitoare!!! Am încredere in conducere!

 41. pentru toate aceste sunt bani, pt pensi speciale sunt bani, la varsta de 40 de ani sa ai pensie de 1200 de euro, frumos nu cu acesti bani se pot plati 20 de pensionari